Hyppää sisältöön

Mascate Match ylivoimavoittoon Kuopio Stakesissa – ”Hyvää on luvassa”

Nelivuotiaat suomessa syntyneet lämminveriset ottivat mittaa toisistaan kesäkauden avanneessa Kuopio Stakes -ikäluokkakilpailussa. Raviliiga HIFK:n omistama ja Pekka Korven valmentama Mascate Match oli mailin matkalla omaa luokkaansa.

Mascate Match ja Antti Teivainen paistattelivat Kuopion ilta-auringossa tuoreina Stakes-voittajina. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Päivittäinen ravikilpailutoiminta käynnistyi maanantaina Kuopiossa suurkilpailutunnelmissa sekä Härmän PowerParkissa kesäravien merkeissä. Kuopiossa suurimman huomion vei nelivuotiaiden Suomessa syntyneiden lämminveristen suurkilpailu Kuopio Stakes, joka käynnisti ikäluokan kesän suurkilpailukauden.

Valtaisana ennakkosuosikkina kilpailuun starttasi viime vuoden menestynein suomalaishevonen Mascate Match, eikä Raviliiga HIFK:n supertähti pettänyt tuhatpäisen omistajajoukkonsa odotuksia. Pekka Korpi ohjasti valmennettavallaan jo alkuillan karsinnasta helpon voiton, ja tahti vain kiihtyi illan päätöslähtönä ajetussa finaalissa. Finaalissa ”Massi” kirjasi voittoajan 14,5/1609m ja kuittasi 36 000 euron ykköspalkinnon ohjaksissaan Antti Teivainen. Korpi itse hyppäsi finaalissa omistusosuuden velvoittamana kahdeksanneksi sijoittuneen Arctic Emman kärryille.

”Hevonen on kyllä kehittynyt talven aikana, sille on tullut massaa ja tuntuu voimistuneen. Hyvää on luvassa”, Teivainen vihjaisi leveä hymy kasvoillaan.

”Tämä on erittäin lahjakas hevonen ja meneminen on sille helppoa voitto oli tänään todella helppo”, Teivainen toisteli jo monesti viime vuoden aikana kuultua lausetta.

Komennus tähtihevosen kärryille ei ollut Teivaiselle ensimmäinen, sillä hän ohjasti ”Massin” muun muassa Kasvattajakruunun voittoon marraskuussa Korven hevosten startatessa silloinkin samassa lähdössä.

”Ajoin tällä myös koelähdön. Silloin hevonen laukkasi, mutta loppua tullessa tiesi, että on tavallista parempi varsa kyseessä. Nyt se on maailmanluokan huippuravuri”, Teivainen tunnelmoi.

”Kyllähän tällaisen hevosen rattaille pääseminen on hienoa.”

Teivaisen edellinen Stakes-voitto on 13 vuoden takaa Photocopyn kanssa. Korpi sen sijaan kuuluu vuodesta 1987 ajetun ikäluokkakilpailun kestomenestyjiin ja saldona on viisi ohjastettua ja tämän vuoden myötä neljä valmennettua ykkössijaa.

Maanantaina Korpi sai ihastella valmennettavansa menoa aitiopaikalta johtavan rinnalla.

”Rauhallisessa vauhdissa tuntui, että ei siitä taida kukaan tulla ohi. Se ollut tämän vuoden starteissa hyvä ja tuntuu kehittyneen”, Korpi tuumasi.

Hanna Rakkolaisen hoitama Mascate Match on kiistatta yksi suomalaisen raviurheilun kirkkaimmista tähdistä. Vuonna 2019 Punkarin Hevostalli Ky:n sekä Maini ja Saku Mikkolan kasvattama tamma loisti niin Suomen kuin Ruotsin kamaralla tienaten hurjat yli 370 000 euroa.

Nelivuotiaan tamman kauden päätähtäin on syyskuun alussa Vermo Areenalla juostava Suuri Suomalainen Derby, mutta seuraavaa starttia valmentaja ei vielä osannut kertoa.

”Jatkosta en ole vielä päättänyt mitään, katsottiin tämä startti ja mietitään seuraavaksi, miten jatketaan.”

Kuopiossa ravattiin yleisön edessä ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun alun, kun maanantaina yleisöalueelle oli lupa ottaa viranomaisrajoitusten puitteissa enintään 500 ihmistä. Korpi tervehti radan varressa kannustanutta yleisöä lämmöllä.

”Oli hienoa päästä jälleen ajamaan yleisön edessä. Vaikka olisi sitten vähänkin yleisöä, niin kyllä tunnelma on ihan erilainen.”

Avoimet lähdöt tarjosivat herkkua katsojille


Lämminveristen ikäluokkatähtien lisäksi Kuopiossa nähtiin tasokas lämminveristen avoin lähtö, jonka ykkönen oli jättiyllättäjä Dartagnan Sisu Tommi Kylliäinen ohjaksissaan. Kokkolan Auto-Center Oy:n omistamalle ja Matias Salon valmentamalle hevoselle löytyi kiritilaa vasta loppusuoralla, ja seitsenvuotias ruuna kukisti muut käsittämättömällä rytminvaihdoksella aivan loppusuoran viime metreillä.

Kylmäksi katsojia ei jättänyt myöskään kylmäveristen illan päälähtö. Perinteikkäässä Savo-Ajossa viivalla olivat muun muassa vuoden 2015 Ravikuningas Jokivarren Kunkku, vuoden 2019 kuninkuuskisan kakkonen Välkyn Tuisku, hurjakuntoinen Hetviina sekä salamannopea Välähdys. Oma sanansa sanottavanaan oli kuitenkin myös Santtu Raitalan ohjastamalla Evartilla, joka kiri loppusuoralla ohi toiseksi sijoittuneesta tallikaveristaan, pihtiputaalaisen Antti Ojanperän niin ikään valmentamasta Jokivarren Kunkusta. Evartin on kasvattanut Olli Sippola ja sen omistaa Talli Pajatso.

Raitalalle Kuopion ilta oli menestys, ja viime vuoden ajajatilaston ykkönen nappasi kesän ensimmäisistä raveista peräti kypärätempun arvoiset kolme voittoa.

Tulokset, Kuopio 1.6.2020 >