Hyppää sisältöön

Mascate Match valittiin Ravigaalassa Vuoden hevoseksi –”Tunnelmat ovat olleet aivan ainutkertaisia”

Vuoden 2020 parhaat raviurheilijat saivat palkintonsa lauantai-iltana järjestetyssä Ravigaalassa. Illan jännittävin hetki nähtiin, kun yleisö valitsi Vuoden hevoseksi Raviliiga-tähti Mascate Matchin. Gaalassa useamman palkinnon keräsi myös hallitseva ravikuningas Evartti. Odotetun Vuoden valmentaja –palkinnon vei urjalalainen Markku Nieminen.

Mascate Match Derby-voittaja 3 kuva juho hämäläinen
Yleisön valinta Vuoden hevokseksi oli Raviliiga-tähti Mascate Match. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Lauantaina järjestetyssä Ravigaalassa Ravitoimittaja ry:n hallituksen valitsemat voittajat sekä yleisön suosikit saivat ansaitsemansa tunnustukset. Gaala järjestettiin tänä vuonna vastuullisesti suorana TV-lähetyksenä yleisötapahtuman sijaan, mutta illan palkintokategoriat olivat edellisistä vuosista tuttuja.

Gaala huipentui Raviliiga-tähti Mascate Matchin palkitsemiseen Vuoden hevoseksi.

Vuoden hevonen oli toinen palkintokategorioista, johon yleisö sai valita voittajan. ”Massi” keräsi 37,6% prosentin osuuden annetuista äänistä. Mascate Matchin taustajoukoista palkintoja Ravigaalassa keräsi Vuoden hevosenhoitajaksi valittu Hanna Rakkolainen sekä Vuoden kasvattajaksi valittu Punkarin Hevostalli Ky, joka on Mascate Matchin osakasvattaja.

Mascate Match voitti viime vuonna mm. ikäluokkansa pääkilpailun Suuren Suomalaisen Derbyn, ja ykkössijoja kertyi yhteensä peräti 13 kappaletta. Tamman voittosumma vuodelta 2020 oli yli 300 000 euroa. Pekka Korven valmentama tamma kellotti Mikkelissä myös 4-vuotiaiden tammojen uuden Suomen ennätyksen 10,0 1609 metrin ryhmäajossa.

Mascate Matchin menestys kaviourilta tietää suurta jättipottia hevosen hyväntekeväisyyskohteena toimivalle Sylva ry:lle. Raviliigan päätyttyä puolet hevosten tuloista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen ja summaan lasketaan mukaan myös Raviliigan huutokaupasta saadut tuotot.

Mascate Match huutokaupattiin 30. joulukuuta 307 000 eurolla Massi Stablelle, johon kuului paljon hevosen Raviliiga-taipaleen omistajia. Massista tuli kallein koskaan Suomessa huutokaupattu hevonen.

”Ollaan menty kovempaa kuin vuoristorata, ylös sekä alas. Vuodessa on ollut toisaalta Derbyn sekä Villinmiehen Tammakilvan voitot, SE-aika Mikkelissä ja sitten toisaalta loukkaantuminen loppuvuodesta, mutta paljon todella hienoja hetkiä myös ihmisten kesken. Ne tunnelmat ovat olleet aivan ainutkertaisia”, Mascate Matchin kanssa Ravigaala-lähetyksessä esiintynyt kimpanvetäjä Pauliina Raento kommentoi Vuoden hevonen –palkintoa.

”Tunnustus vetää todella nöyräksi. Massilla on hieno fanijoukko, johon kuuluvat omistajat sekä muut ihmiset jotka seuraavat Massia mediassa ja radalla.”

Peräti tuhanteen omistusosuuteen jaetut Raviliiga-hevoset toivat lukuisille ihmisille ensikosketuksen raviurheiluun. Mascate Matchin ainutkertainen lahjakkuus tulee näkymään suomalaisessa raviurheilussa pitkään.

”Se on antanut kaiken ja vielä enemmän. Ne jotka aloittivat tässä projektissa kysymällä mikä on laukan ja ravin ero, ovat menneet suoraan raviurheilun huipulle. Meillä on porukassa ollut mukana myös konkareita. Kyllähän tämä on ihan once in a lifetime -tilanne”, Raento katsoo Mascate Matchin uraa taaksepäin.

Toiseksi eniten ääniä Vuoden hevonen -äänestyksessä keräsi hallitseva ravikuningas Evartti 28,5% osuudella, mikä merkitsee sitä, että Evartti on yleisön valinta Vuoden suomenhevoseksi. Evartti palkittiin gaalassa myös Vuoden parhaana vanhempana suomenhevosoriina/ruunana.

Evartti oli kansan suosiossa myös Vuoden sykähdyttävin ravihetki yleisöäänestyksessä, kun Evartin tie vaikeuksien kautta ravikuninkaaksi äänestettiin kategorian voittoon 26,8% ääniosuudella.

Pihtiputaalaisoriin taustajoukoista palkintoja keräsi myös hovikuski Santtu Raitala, joka valittiin Vuoden ohjastajaksi ja keskiviikkona Urheilutoimittajain Liitto valitsi Raitalan Vuoden parhaaksi raviurheilijaksi. Antti Ojanperän valmennettavista Evartin ohella menestyi MAS Champ, joka valittiin gaalassa Vuoden komeettahevoseksi.

Vuoden valmentaja –palkinto Markku Niemiselle


Vuoden valmentaja –palkinnon julkistaminen oli jälleen yksi Ravigaalan odotetuimmista hetkistä.

Palkinto myönnettiin urjalalaiselle Markku Niemiselle. Nieminen on valittu Vuoden valmentajaksi kuusi kertaa aikaisemmin, edeltävän kerran palkinto on matkannut Pirkanmaalle viime vuonna ja ensimmäisen kerran vuonna 1998.

Markku Niemisen valmennettavat voittivat viime vuonna peräti kolme Kasvattajakruunu-finaalia eri ikäluokissa. Skyfall Shine vei 4-vuotiaiden, Consalvo 3-vuotiaden ja Time Match 2-vuotiaiden lämminverioriiden/ruunien loppukilpailut. Avoimella tasolla menestyksekkäästi esiintyivät mm. Lexus Dream ja Vuoden vanhempana lämminveritammana gaalassa palkittu Willow Pride.

Markku Niemistä kuultiin Ravigaalan lähetyksessä etäyhteyksiä pitkin. Miehelle itselleen palkinto tuli yllätyksenä.

”Kyllähän tunnelmat ovat hienot, eihän siitä mihinkään pääse. Sitä kuukausien mittaan odottaa, että mihin sitä tänä vuonna ovat rahkeet riittäneet”, Talliltaan juhlahumun keskeltä tavoitettu Markku Nieminen kommentoi.

Kokeneen valmentajan tavoitteet vuoteen 2021 ovat selvät. Tallin nykyiset kilpailijat nähtäneen jatkossakin voittajakehissä, mutta uusia menestyjiä sopii odottaa radoille myös kuluvan vuoden kilpailuissa.

”Viime vuonna kilpailleiden pitää vielä nostaa hieman tasoaan, ja oikeasti uskon, että ne vielä tekevät sen. Luulen, että sieltä tulee vielä uusiakin hevosia. Kyllä se tavoite on, ja oli viime vuodelle, että miljoona menisi rikki. Kyllä meidän täytyy siihen pystyä tänä vuonna”, palkintorahoja valmennettavillaan yli 870 000 euroa viime vuonna kerännyt valmentaja pohti tulevaa vuotta.

Ravigaalan palkitut:

Ohjastaja: Santtu Raitala

Vuoden voitokkain ohjastaja: Santtu Raitala

Valmentaja: Markku Nieminen

Hevosenomistaja: ML Stable Oy

Kasvattaja: Punkarin Hevostalli Ky

Hevosenhoitaja: Hanna Rakkolainen

Komeettahenkilö: Kimmo Ahola

Komeettahevonen: MAS Champ

Montéohjastaja: Janita Antti-Roiko

Montéhevonen: Nitro Diablo

Salamakypärät-voittaja: Niko Riekkinen

Juniorikypärät-voittaja: Anna Hiltunen

Ravirata: Vermo

Kesäravirata: Hankasalmi

Nuorisokerho: Turku

3-vuotias lämminverinen: An-Dorra

4-vuotias lämminverinen: Mascate Match

Vanhempi lämminverinen tamma: Willow Pride

Vanhempi lämminverinen ori/ruuna: Elian Web

4-vuotias suomenhevonen: Ville Kalle

5-vuotias suomenhevonen: Parvelan Retu

Vanhempi suomenhevostamma: Hetviina

Vanhempi suomenhevosori/-ruuna: Evartti

Vuoden voitokkain hevonen: Sorretun Voima (15 voittoa)

Vuoden hevonen - yleisöäänestys: Mascate Match

Vuoden sykähdyttävin ravihetki - yleisöäänestys: Evartin matka ravikuninkaaksi