Hyppää sisältöön

MAS Champ ja Parvelan Retu olivat Suur-Hollola-ajojen sankarit

MAS Champ ja Santtu Raitala Suur-Hollola-ajon kunniakierroksella

MAS Champ ja Santtu Raitala Suur-Hollola-ajon kunniakierroksella vuonna 2022. Kuva: Juho Hämäläinen

Suur-Hollola-ravien päälähtöinä nähtiin sunnuntaina lämminveristen ja suomenhevosten Suur-Hollola-ajot. Lämminveristen voittajaksi kiri MAS Champ ja suomenhevosten voittajaksi ravasi Parvelan Retu. MAS Champ palkittiin voitostaan 96 000 eurolla ja Parvelan Retu 30 000 eurolla.

Lämminveristen Suur-Hollola-ajossa nähtiin hurja loppusuoran kamppailu. Johtanut Run For Royalty ja MAS Breeding Oy:n kasvatit MAS Champ ja MAS Capacity tulivat lähdön viimeiset metrit aivan rinta rinnan. Suur-Hollola-ajon voittajaksi kurotti Santtu Raitalan ohjastama MAS Champ ajalla 12,1a / 2140 metriä.

”Olin eilen hevoseen tyytyväinen, tarkoitus oli vain päästä finaaliin. Hevonen oli tänään lämmityksestä alkaen keskittynyt toimintaan ja meni lähdön aikana tosi hyvin. Olin Stonecapes Queilan selässä metrin pari liian pitkään, kärki pääsi hetken karkaamaan enkä pystynyt olemaan varma, mitä tapahtuu. Kun hevonen voittaa 11 paikalta, se on hieno esitys. Massin kanssa on menty koko vuosi kohti Suur-Hollolaa, tämä on meille suuri unelmien täyttymys”, Raitala kertoi.

MAS Champin valmentaja Antti Ojanperä seurasi lähtöä sairaalasta käsin, koska hän joutui hevosonnettomuuteen aikaisemmin viikolla. Hevosen hyvinvoinnista kohti Lahtea ja paikan päällä raviradalla vastasivat Jutta Ihalainen ja Anniina Pekonen, jotka jopa yöpyivät raviradalla hevosautossa Suur-Hollolan väliyön.

”Ei ole niin isoa uraa tai niin isoja lähtöjä voida voittaa Massin kanssa, että ne olisivat tärkeämpiä kuin Antti meille”, Raitala sanoi.

Ojanperän puoliso Ihalainen kertoi MAS Champin päätyneen Ojanperän talliin, kun he olivat vaihtaneet hevosen kasvattajan Martti Ala-Seppälän kanssa erään tamman MAS Champiin, joka oli tuolloin vielä varsa.

”Se on tosi hieno hevonen luonteeltaan ja persoonaltaan. Se on tosi tärkeä hevonen Antille ja hän on tehnyt paljon hevosen eteen töitä. Kaikki kaikessa ovat ystävät, aina ei ihmisillä kemiat kohtaa ja voi hyvänkin hevosen tausta olla hankala, että kaikesta ei osata nauttia. Mutta tällä hevosella on sellainen porukka taustalla, että varmasti nautitaan”, Ihalainen kertoi ja jakoi kehuja hevosen omistajaporukalle Team Massille.

Ihalaisen toiveena on saada MAS Champista pitkäikäinen kilpahevonen, kuten oli hevosen osaomistaja Kyösti Ylivallon edellinen kilpahevonen Tir Du Caux.

”Tir Du Caux’n kanssa kaikki alkoi Antin kanssa ja on jatkunut siitä asti hyvin. Olen kiitollinen ja toivon kaikkea hyvää Antille”, pitkään yhteistyötä Ojanperän kanssa tehnyt Ylivallo totesi.

Paikalla Suur-Hollola-ajon voittoa oli todistamassa myös Team Massista Joonas Teerikorpi, joka oli lähes sanaton voiton jälkeen.

”Sitten, kun hahmottuu, tuntuu varmasti älyttömän hyvältä, tai tuntuu totta kai nytkin. On vähän sekava olo, ihan uskomaton hevonen”, Teerikorpi tunnelmoi.

MAS Breeding Oy:llä oli hieno päivä kasvattajana. Yhtiön kasvattama MAS Capacity oli Suur-Hollola-ajossa toinen ja 3-vuotias MAS For You voitti Tammahambon Jokimaalla. Lämminveristen Suur-Hollola-ajossa kolmas oli Pekka Korven valmentama Run For Royalty.

Parvelan Retu voitti suomenhevosten Suur-Hollola-ajon

Parvelan Retu voitti
Hannu Torvinen sai tuulettaa Parvelan Retun voittoa. Kuva: Juho Hämäläinen

Suomenhevosten Suur-Hollola-ajossa Parvelan Retu jatkoi uskomattomia esityksiään. Petri Laineen valmentama 6-vuotias ori ravasi alun kolmatta rataa ja laskeutui siitä johtavan Stallonen rinnalle. Ohjastaja Hannu Torvinen kiristi tahtia viimeisellä kierroksella ja loppusuoralla valjakko karisti kaikki vastustajansa kannoiltaan. Parvelan Retun voittoaika oli 21,1 / 2160 metriä.

”Tämä on siitä erikoinen hevonen, että siltä vaan löytyy vaihteita lisää ja lisää. Loppukaarteessa mietin, kuinka paljon meillä on jäljellä, mutta aina sieltä löytyy lisää. Hevonen oli huikean hyvä tänään”, Torvinen kertoi voittajahaastattelussa.

Parvelan Retu on voittanut 34 lähdöstään peräti 32. Torvinen on ajanut kaikki oriin lähdöt, ja on saanut siten seurata erityisen läheltä oriin kehittymistä poikkeukselliseksi ravitähdeksi.

”On tuntunut, että norjalainen ja ruotsalainen kylmäverirotu on meitä päätä pidempiä, niille ei meinaa pärjätä. Mutta nämä suomenhevoset ovat sellaisia, että ovat kylmäverisetkin helisemässä. Ovat niin hyviä nämä nuoret suomenhevoset”, Torvinen kehui.

Haastattelija Lauri Hyvönen pyysi Torvista kuvailemaan Parvelan Retua kolmella sanalla.

”Riittää yksi sana, se on uskomaton”, Torvinen tiivisti Parvelan Retun olemuksen.

Parvelan Retun valmentaja Petri Laineen mukaan hevosella on vankka fanijoukko, ja valmentajan puhelimeen tulee jatkuvasti viestejä ja soittoja, kun ihmiset elävät supertähden tarinassa mukana.

”Hienoa Suomen raviurheilulle, että tällainen tähti on syttynyt. Toivottavasti se vie lajia eteenpäin ja tulisi uusi harrastajia. Ei koskaan tiedä, minkälainen kultakimpale syntyy, kelle tahansa voi syntyä tällainen hevonen”, Laine loi uskoa myös muihin harrastajavalmentajalisenssillä valmentaviin.

Lakos Team Ay:n omistaman Parvelan Retun on kasvattanut Marjo Vanninen, joka saa seurata läheltä kasvattinsa elämää, sillä Parvelan Retun emä Maiskaus asuu Laineen tallilla.

”Retu on luonnonlahjakkuus, se menee upeasti, vaivattomasti ja vapaasti”, Vanninen kehui kasvatuksensa tulosta.

Suomenhevosten Suur-Hollola-ajossa toiseksi juoksi kilpailun kolme kertaa voittanut Antti Ojanperän valmentama Jokivarren Kunkku. Kolmanneksi sijoittui Tapio Perttusen valmentama Uljas Suomalainen.

Suur-Hollola-ravien sunnuntaina ajettiin myös lämminveristen ikäluokkakilpailuja. 3-vuotiaiden oriiden ja ruunien Hambon voittajaksi ravasi Jukka-Pekka Hukkasen valmentama Planbee, 3-vuotiaiden tammojen Tammahambon sankari oli Tanja Goman-Niemisen valmentama MAS For You, 4-vuotiaiden oriiden ja ruunien Nelivuotispokaalin voitti Markku Niemisen valmentama Consalvo, ja 4-vuotiaiden tammojen Best Princess-lähtöä hallitsi Pekka Korven valmentama Magical Princess. 4-7-vuotiaiden suomenhevosten Suur-Hollolan Tammatähdessä voittoon kiri Seppo Suurosen valmentama Ciiran Tähti.