Hyppää sisältöön

Markku Niemisen valmennustallista neljä hevosta Kriterium-finaaliin – Mascate Match voitti oman karsintansa

Teivon raviradalla järjestettiin 3-vuotiaiden lämminveristen ja 4-vuotiaiden suomenhevosten Kriterium-karsinnat. Kotiradan Markku Nieminen tunnetaan erityisesti taitavana nuorten hevosten valmentajana. Niemisen valmennustallista eteni 5. lokakuuta ajettavaan Kriterium-finaaliin peräti neljä hevosta, joista kolme voitti oman karsintansa. Valmentajista myös Pekka Korpi ja Timo Korvenheimo saivat kaksi finalistia kilpailuun.

Ensimmäinen karsinta: BWT Echolle kauden ensimmäinen voitto


BWT Echo otti kauden ensimmäisen voittonsa. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Lämminveristen ensimmäisessä karsinnassa Santtu Raitalan ohjastama BWT Echo sai vetää lähtöä todella rauhalliseen tempoon. Loppusuoralla Katja Melkon valmentama hevonen sai parhaan vastuksen First Class Ladylta. BWT Echo kuitenkin piti niukasti, mutta varmasti voittoon ajalla 18,3a/2600 metriä.

”Viime vuodesta asti Kriterium on ollut tähtäin, nyt on hieno fiilis. BWT Echo on rehellinen hevonen, josta tulee valtavan hieno kilpahevonen”, Melkko hehkutti.

Voittajan omistaa Hard As A Rock Stable ja sen on kasvattanut Hagalund Trotters Oy. BWT Echon lisäksi finaaliin pääsi Timo Korvenheimon valmentama First Class Lady.

Toinen karsinta: Raviliiga HIFK:n Mascate Match jälleen vakuuttava voittaja

Mascate Match jatkoi voittokulkuaan. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Pekka Korven valmentama ja ohjastama Mascate Match kiihdytti johtopaikalle toisessa karsinnassa. Raviliiga-Travliga HIFK:n omistama tamma ravasi siitä tuttuun tyyliin vakuuttavaan voittoon. Parhaiten hevosta kiritti Markku Niemisen valmentama Stonecapes Sparrow, joka nappasi toisen finaalipaikoista.

”Hevonen sai itse tehdä juoksua. Lopussa vähän kehotin, että menehän maaliin asti kun toinen hevonen tuli lähelle. Tämä on aina ollut helppo hevonen”, Korpi kehui.

Mascate Matchin voittoaika oli 15,8a/2600 metriä. Hevosen ovat kasvattaneet Punkarin Hevostalli Ky sekä Maini ja Saku Mikkola.

Kriterium-finaaliin etenivät myös kaksi nopeinta kolmossijaa juossutta hevosta. Toisen karsinnan kolmanneksi sijoittunut Samurai Comery nappasi viimeisen finaalipaikan. Hevosta valmentaa Heikki Korhonen.


Mascate Matchin lisäksi karsinnoissa kilpaili neljä muuta Raviliiga-hevosta. Raviliiga Kärppien, Tapparan ja Ilveksen hevoset laukkasivat mahdollisuutensa. Raviliiga Jukurien Tingaling oli karsinnassaan kuudes.

Kolmas karsinta: Donna Leonora toi Niemisen tallin ensimmäisen karsintavoiton

Donna Leonora voitti oman karsintansa. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Edellisissä starteissaan laukkaillut Donna Leonora pysyi tällä kertaa koko matkan ravilla. Mika Forss tarjosi tammalle hyvää juoksua sisäradalla, josta valjakko sai kiritilat viimeisellä takasuoralla. Loppusuoralla Donna Leonora kiri tasaisessa maalintulossa ykköseksi ajalla 16,3a/2600 metriä.

”Saatiin säästää voimat loppuun, ja tamma kiri hyvin. Donna Leonora on jaksava hevonen, jolle Kriteriumin kilpailumatka on plussa”, Forss kertoi.

Markku Nieminen valmentaa hevosta. Donna Leonoran omistaa ja on kasvattanut Johanna Kyläkoski ja Ladies Stable Ab.

Toisena hevosena finaaliin eteni Samvais, jota valmentaa Tuomas Korvenoja

Neljäs karsinta: Raskolnikov Frido toi Santtu Raitalalle illan toisen voiton

Raskolnikov Frido toi toisen karsintavoiton Santtu Raitalalle. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Neljännessä karsinnassa Santtu Raitala kierrätti Raskolnikov Fridon johtavan rinnalle, kun lähtöä oli ajettu kierros. Siitä hevonen sai ajoissa otteen johtohevosesta, mutta loppusuoralla se sai vielä hyvän haasteen Pekka Korven ohjastamalta Arctic Emmalta. Raskolnikov Frido otti kuitenkin selvän voiton ajalla 15,5a/2600 metriä, joka oli karsintojen kovin tulos.

”Takasuoralla oli hyvä fiilis, hevonen tuntui oikein hyvältä. Loppusuoran alussa Arctic Emma tuli tosi kovaa, mutta minun hevoseni lähti kiihdyttämään myös hyvin. Voitto tuli varmasti”, Raitala kommentoi.

Raskolnikov Fridon omistaa ja on kasvattanut Trading-Steiner Oy. Hevosta valmentaa Markku Nieminen.

Pekka Korpi ohjasti Arctic Emman finaaliin ja lisäksi lähdöstä eteni finaaliin myös Jere Taulion valmentama Callela Ikaros, joka oli karsintojen nopein kolmonen.

Viides karsinta: Sahara-kasvatit ottivat kaksoisvoiton

Sahara Peyote voitti viimeisen karsinnan. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Myös viimeinen karsinta meni Markku Niemisen talliin, kun Sahara Peyote oli lähdön paras. Ari Moilasen ohjastama ruuna haki johtopaikan, josta se sai tehdä täysin omaa juoksuaan. Loppusuoralla parhaimman haasteen antoi Sahara True Lies, mutta Sahara Peyote piti varmaan voittoon ajalla 16,6a/2600 metriä.

”Saatiin ajaa ihan omaa tahtia. Voitto tuli todella helposti, hevonen olisi mennyt tarvittaessa kovempaakin”, Moilanen totesi.

Sahara Peyoten omistaa Fincumet Group Oy ja sen on kasvattanut Tiia Halonen ja Petra Huhti.

Timo Korvenheimo lukeutui illan onnistujiin, sillä hän sai First Class Ladyn lisäksi myös Sahara True Liesin finaaliin.

Kriterium-finaalit ajetaan Teivon raviradalla lauantaina 5. lokakuuta. Lämminveristen voittaja ansaitsee 112 500 euroa ja suomenhevosten 57 000 euroa.


Parvelan Retu vakuutti suomenhevosten Kriterium-karsinnoissa

Suomenhevosten Kriterium-karsintoja ajettiin Teivossa kaksi. Ikäluokkansa hallitsija Parvelan Retu jatkoi vakuuttavia otteitaan. Toisen karsinnan voitti Säihkeen Sähinä.

Ensimmäinen karsinta: Parvelan Retu jatkoi voittoputkeaan

Parvelan Retu voitti jälleen. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Ikäluokan hallitsija Parvelan Retu jatkoi suomenhevosten ensimmäisessä Kriterium-karsinnassa voittokulkuaan. Hannu Torvisen ohjastama Parvelan Retu piti reipasta tahtia yllä keulassa, ja loppusuoralla valjakko sai vain varmistella voittoaan. Iikka Nurmosen ohjastama Stallone seurasi kovassa lopetuksessa toiseksi.

”Parvelan Retu tietää, mitä se tekee. Se on itse kilpailutilanteessa tosi rento, ja se näkyy myös sen suorituksessa. Muutkin hevoset kehittyvät koko ajan, Iikan hevonen pysyi tosi hyvin meidän perässä lopussa”, Torvinen kertoi.

Parvelan Retua valmentaa Petri Laine, sen omistaa Lakos Team Ay. Marjo Vanninen on kasvattanut lahjakkaan oriin. Voittoaika oli 27,1a/2100 metriä.

Muut finalistit olivat Stallone, Vilkkeen Velmu, Lucas, Vauhti Teppo ja Pihlatuuli.


Toinen karsinta: Säihkeen Sähinä kehitti kovimman loppukirin

Säihkeen Sähinä kiri parhaiten. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Toisen karsinnan suosikki Suven Sametti haki johtopaikan ensimmäisellä takasuoralla. Kiriin lähdettiin vasta loppukaarteessa, ja parhaimman vauhdin kehitti Jukka-Pekka Kauhasen valmentama ja ohjastama Säihkeen Sähinä. Kauhasen ajokki ehti varmaan voittoon ajalla 29,5a/2100 metriä.

”Uskoin loppusuoran alussa, että Säihkeen Sähinä tulee keulahevosesta ohi. Lyötynä emme lähde finaaliin, vaikka Parvelan Retu onkin tosi kova. Minun hevosellani on hieno tulevaisuus edessä, se pystyy vielä kehittymään paljon”, Kauhanen kehui.

Säihkeen Sähinän omistaa Sähinä Talli ja sen on kasvattanut Me Palvelut Oy.

Muut finalistit olivat Viisori, Suven Sametti, Laviori, Landen Reino ja Isosalon Ihme.

Vapaasti käytettäviä kuvia

Kriterium-karsintojen tulokset

Lisätiedot:

Hanna Laakso
Tiedottaja, Suomen Hippos
hanna.laakso@hippos.fi
040 837 8403