Hyppää sisältöön

Markku Niemisen talli juhli lämminveristen Kriteriumissa – Parvelan Retu jatkoi voittokulkuaan suomenhevosten finaalissa

Kriteriumissa nähtiin tänä vuonna kotiradan valmentajien voittojuhlat. Suomenhevosten Kriteriumissa juhli Petri Laineen valmentama Parvelan Retu, joka on tänä vuonna ollut voittamaton. Lämminveristen finaalissa Markku Nieminen otti kaksoisvoiton tallinsa Raskolnikov Fridolla ja Stonecapes Sparrowlla.

Raskolnikov Frido, Santtu Raitala ja Markku Nieminen saivat juhlia Kriterium-voittoa. Kuva: Hippos / Hanna Närhinen

Kotiradan Markku Niemisellä oli neljä hevosta 3-vuotiaiden lämminveristen Kriterium-finaalissa. Karsintojen kovimmin ajan juossut Raskolnikov Frido kiersi johtavan Mascate Matchin rinnalle, kun lähtöä oli jäljellä kierros. Siitä Santtu Raitalan ajokki alkoi painostaa johtohevosta tosissaan viimeisessä kaarteessa. Loppusuoralla Raskolnikov Frido sai ajoissa otteen Raviliiga HIFK:n Mascate Matchista, ja ravasi varmaan voittoon. Hannu Torvisen ohjastama Stonecapes Sparrow toi Niemisen talliin hyvällä kirillä kaksoisvoiton.

Kriterium-voitto oli Raitalan uran ensimmäinen. Raskolnikov Frido toi sen ajalla 14,8a/2600 metriä.

”Pitkään mietin, miten ajan lähdön, vaihtoehtoja oli monia. Mietin, että johtavan rinnalta pääsen kontrolloimaan tapahtumia. Loppusuoralla hevonen tuli hienolla tyylillä”, Raitala kehui.

Raitala on ohjastanut Raskolnikov Fridolla myös Oulu Express –finaalin voiton.

”Tämä on oikein tosi kiva hevonen. Luulen, että se kehittyy vielä ja nopeuttakin tulee lisää. Ensimmäinen Kriterium-voitto tuntuu uskomattoman hienolta. Markku Nieminen on auttanut minua todella paljon, tuntui hienolta onnistua hänen hevosellaan”, Raitala kertoi.

Nieminen tunnetaan erityisen hyvänä nuorten hevosten valmentajana.

”Hyvät hevoset ja hyvät kuskit mahdollistivat tämän. Raskolnikov Frido jaksaa hyvin maaliin asti kovan matkavauhdin jälkeen. Se on oikein kehittyvä yksilö. Yhteistyö omistajien kanssa on alkanut jo 30 vuotta sitten”, Nieminen kertoi Trading-Steiner Oy:n omistamasta ja kasvattamasta Kriterium-voittajasta.

Piia Riihuhdan hoitama Raskolnikov Frido ansaitsi Kriterium-voitostaan 112 500 euroa.

Kolmanneksi lähdössä sijoittui Jorma Kontion ohjastama BWT Echo. Raviliiga HIFK:n Mascate Match sijoittui keulajuoksun jälkeen kuudenneksi.

Parvelan Retu kruunasi kautensa Kriterium-voittoon

Hannu Torvinen tuuletti Parvelan Retun voittoa. Kuva: Hippos / Hanna Närhinen

Kotiradan Petri Laineen valmentama Parvelan Retu on voittanut tänä vuonna kaikki lähtönsä. Ikäluokan hallitsija jatkoi täydellistä työtään myös 4-vuotiaiden suomenhevosten Kriterium-finaalissa. Hannu Torvisen ohjastama ori juoksi johtavan Stallonen rinnalla. Loppusuoralla Parvelan Retu sai Iikka Nurmosen ajokista niukan otteen, joka piti varmasti maaliin asti.

”Tänään jännitti normaalia lähtöä enemmän. On todella hienoa, miten paljon meillä on täällä kannustusjoukkoja. Uskon, että Parvelan Retu kehittyy vielä tulevaisuudessa paljon. Vielä emme ole tehneet tiukkoja treenejä”, valmentaja Laine kertoi.

57 000 euron arvoinen Kriterium-voitto tuli ajalla 25,9a/2100 metriä. Parvelan Retun omistaa Lakos Team Ay ja sen on kasvattanut Marjo Vanninen. Hevosta hoitaa Emmi Laine.

”Olemme hyviä ystäviä Petri Laineen kanssa. Päätimme, että teemme yhdessä kimppahevosen kolmeen mieheen. Liisasimme tamman, ja porukalla päätimme sille isäoriin. Parasta hevosessa on, että sillä toimii kaikki. Se on rauhallinen, ja piti helposti itsensä ykköseksi lopussa”, Lakos Team Ay:n porukkaan kuuluva Ismo Koskinen kertoi.

Menestys Kriteriumissa oli Koskiselle tuttua, sillä hän omistaa osuuden viime vuoden lämminveristen Kriterium-voittajasta Lewis Alesta.

”Viisi vuotta sitten aloitin omistamisen. Sitä ennen minulla oli kerran kimppahevonen Petrin kanssa noin 20 vuotta sitten. Vuonna 2015 päätin, että nyt panostan hevosiin. Ei tällaista menestystä varmaan kovin monelle ole tapahtunut”, Koskinen kertoi.

Toiseksi suomenhevosten Kriteriumissa juoksi Stallone ja kolmanneksi kiri Jukka-Pekka Kauhasen ohjastama Säihkeen Sähinä.

Atupem voitti Tammer-ajon, Mika Forssin ja Välähdyksen yhteistyö alkoi voitolla


55. kerran ajettu lämminveristen Tammer-ajo päättyi Atupemin voittoon. Päivän menestysohjastaja Santtu Raitala ajoi Atupemin johtavan rinnalle, josta se kamppaili varmaan voittoon ajalla 14,4/3120 metriä. Valmentaja Antero Tupamäen mukaan seuraava sopiva kilpailu voisi olla ensi viikon lauantaina Vermossa ajettava Kavioliiga-osakilpailu.

Ville Korjuksen valmentama Välähdys sai Erilo-juoksussa ensimmäistä kertaa ohjiinsa Mika Forssin. Yhteistyö lähti täydellisesti vauhtiin, sillä Välähdys voitti lähdön helposti juostuaan koko matkan johtopaikalla. Forssin ohjastama ori juoksi voittoajan 22,2a/1600 metriä.

Vapaasti käytettäviä kuvia

Ravien tulokset Mobiilihepassa

Lisätietoja:

Hanna Närhinen

Markkinointi- ja tapahtumakoordinaattori

Suomen Hippos

hanna.narhinen@hippos.fi

040 621 4424