Hyppää sisältöön

Lv- ja sh-varsojen huutokauppa Ypäjällä 11.9.2020

Varsahuutokauppa on vuosittainen kotimaisen ravihevoskasvatuksen näyteikkuna – tänä vuonna jo 23. kerran. Varsahuutokaupan järjestää Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:n ja Suomen Ravihevoskasvattajat ry:n yhdessä omistama huutokauppayhtiö Starinita Oy, ja tapahtuma on tarkoitettu 1-vuotiaiden lämminveristen ravihevosten ja suomenhevosten myyntiin.

Varsahuutokaupasta ostetaan tulevaisuudentoivoja ja etsitään tähteä. Kuva: Hanna Närhinen

”Suomalaiset kasvattajat tekevät tinkimätöntä työtä sen eteen, että meillä on nyt ja tulevaisuudessa hyviä hevosia niin kotimaisilla kuin kansainvälisillä kaviourilla”, kiittää Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää. ”Huutokauppa on erittäin hyvä tilaisuus kasvattajille esitellä työtään ja luoda kontakteja uusiin hevosenomistajiin, joiden kiinnostus lajiin on ratkaisevassa asemassa alan tulevaisuuden kehityksessä. Toivottavasti sekä uudet että aiemmin lajissa mukana olleet pääsevät jälleen tänä vuonna huutokaupan myötä toteuttamaan unelmiaan hevosenomistajana. Samalla huutokauppa on tapahtumana ainutlaatuinen – muissa yhteyksissä tuskin on mahdollista päästä tässä mittakaavassa esimerkiksi vertailemaan saman ikäluokan myynnissä oleva varsoja.”

Varsojen ilmoittaminen huutokauppaan on päättynyt toukokuun lopussa. Ilmoitetut varsat on julkaistu huutokaupan kotisivuilla, joten ostajakandidaateilla on ollut mahdollisuus tutustua varsojen sukuihin sekä kasvattajien toimittamiin valokuviin ja videoihin. Varsoja on myynnissä noin sata.

”Saatavuuden lisäksi huutokaupan ehdoton etu on hinnoittelun avoimuus ja reiluus asiakasta kohtaan”, linjaa Starinita Oy:n toimitusjohtaja Mitja Nummenmaa. ”Hevoshuutokaupalla on pitkät perinteet, mutta se on samalla myös erittäin nykyaikainen tapa tehdä hevoskauppaa. Yhä useampi kasvattaja panostaa syksyn huutokauppaan ja esittelee siellä koko ikäluokkansa. Myytävät varsat on huolella valmisteltu ja kaikki tarvittava tieto niistä on saatavilla. Hyvän hevosen löytäminen huutokaupasta on tilastojenkin valossa erittäin mahdollista –  tässä varmasti on osa huutokapan viehätyksestä.”

Uudet ravikimpat tulevat

Tänä vuonna seitsemän ammattivalmentajaa on lupautunut mukaan uusien ravikimppojen rakentajiksi: kukin ostaa ennalta ilmoitetun budjetin mukaan varsan perjantain huutokaupasta. Varsojen ympärille perustetaan 10–20 osuuteen jaettavat kimpat. Mukaan lähtevillä valmentajilla on vahva osaaminen kimppahevosten valmentamisesta sekä tukenaan kokeneet kimpanvetäjät. Lisätietoja uusista kimpoista: https://www.raviliiga.fi/uudetravikimpat

Huutokauppapäivänä myytävät varsat ovat nähtävissä Ypäjä-hallin tallialueella klo 12 alkaen. Varsinainen kaupankäynti ajoittuu iltaan, jolloin varsat esitellään klo 18 alkaen yksi kerrallaan huutokauppamaneesissa.

Tämän vuoden poikkeusjärjestelyt aiheuttavat sen, että Varsahuutokaupan yleisömäärää on rajoitettu. Normaalisti paikalla on ollut noin 1200–1500 henkeä. Tänä vuonna yleisöksi pääsee pääsylipun ostamalla kolmisensataa henkeä.

Lisätietoa Varsahuutokaupasta: https://www.hevoshuutokaupat.fi/

Varsahuutokaupasta nähdään livestreamaus myös Toto-TV:ssä.

Kaikista tapahtuman poikkeuskäytännöistä ja -järjestelyistä, Covid-19 -tilanteesta ja siihen liittyvistä rajoituksista tiedotetaan ajantasaisesti huutokaupan kotisivuilla. Kaikille alueelle saapuville on varattu hengityssuojain.