Hyppää sisältöön

Luomutar uusi mestaruutensa Työmestaruuskilpailussa

Suomenhevosten valtakunnallinen työmestaruus kilpailtiin lauantaina 13. heinäkuuta Nivalan raviradalla. Kilpailun voittajaksi veti Mikko Uusimäen omistama ja kasvattama, hallitseva mestari, tamma Luomutar. Työmestaruuden voitto oli Luomuttarelle jo kolmas.

Luomutar osallistui kilpailuun jo 13. kerran ja veti yhteensä huimat 23 porrasta. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Valtakunnallinen työmestaruus ratkaistiin kahdeksan tamman voimin Pimpulan Vireen jäätyä pois. Vetokokeen jälkeen kilpailun voittajaksi kruunattiin hallitseva mestari Luomutar (Luomus Jr). Luomatar valmistautui kilpailuun tekemällä talven metsätöitä 3-4 kertaa viikossa ja keväällä peltotöiden merkeissä.

- Oman talon lisäksi se tuo talvisen neljän muun pirtin lämmityspuut metsästä, Isomäki kertoo. ja samalla valmistautumiskonseptilla jatketaan tulevaisuudessa.  

Luomatar viimeisteli Työmestaruuskilpailuun voittamalla muutama viikko sitten Tahkolla järjestetyt Koilis-Savon vetokisat.

- Jos Rautalammilla on vetokilpailut, niin sinne osallistutaan tilanteen mukaan. Ja ensi vuonna sitten taas puolustamaan mestaruutta, jos kaikki on hyvin, Isomäki jatkaa.

Luomutar sai 1500 euron lisäksi Eduskunnan Hevosystäväinseuran ja Suomen Hippos ry:n lahjoittaman kiertopalkinnon nimeltään Siroveistos.

Kauko Tuominen nappasi sijan kaksi Tähden Piirrolla ja kolmannen sijan Pelittimellä. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Kauko Tuomisen hevoset nappasivat Luomattaren jälkeen seuraavat palkintosijat. Tuominen ohjasti toiseksi Tähden Piirroksen ((Ventterin Vili) ja kolmanneksi Pelittimen (Romeo Lax). Suomen työhevosseura ry:n lahjoittaman parhaan kävelijän palkinnon vei Voiton Viivi (Valtin Voitto) ja nopeimmasta juoksusta palkittiin Pelitin. Siisteimmän valjakon palkinnon ansaitsi Tolopan Tyttö (Murron Titaani) ja Teuvo Isokääntä. Työhevosharrastajat lahjoittivat rahkeet puolestaan parhaalle vetäjälle, joka oli myös kokonaiskilpailun voittanut Luomutar. Työohjilla parhaana nousijana palkittiin Markku Jauhiaisen Tulimaja (Murron Titaani).

Työmestaruus 2019 kokonaiskilpailun tulokset

Kuvia Suomen Hippoksen kuvapankissa 

Valtakunnallisessa Työmestaruuskilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat työmestaruuden SM-tittelistä. Mestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella: 1000 metrin juoksukoe, 500 metrin käyntikoe 500 kilon kuormalla ja vetokoe, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Vetokokeessa kuorman alkupaino on noin 500 kiloa ja aina 20 metrin vedon jälkeen kuormaa lisätään 50 kilolla. Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja 2500 euron rahapalkinnon. Kilpailun tarkoituksena on hevoskulttuurin, perinteisten hevosmiestaitojen, suomenhevosen monikäyttöisyyden ja sen geneettisen vaihtelun edistäminen. Kilpailun järjestävät yhteistyössä Nivalan Hevosjalostusyhdistys ry, Nivalan Ratsastajat ry, Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry ja Suomen Hippos ry.


Vuonna 2020 Valtakunnallinen Työmestaruus järjestetään Jämsässä Kilpakorven raviradalla.