Hyppää sisältöön

Lisäys rangaistusmääräyksiin – ravihevosten kenkien kiinnitykseen kiinnitettävä huomiota

Suomen Hippos on tarkentanut ravikilpailujen rangaistusmääräyksiä. Jatkossa tuottamuksellisesta kengän irtoamisesta johtuva lähdön viivästyminen johtaa sakkorangaistuksiin. Lisäys astuu voimaan 22. helmikuuta.


Ravikilpailutoimintaa säätelevät ravikilpailusäännöt, ja sääntörikkomuksista johtavat toimenpiteet määritellään tarkemmin ravien rangaistusmääräyksissä. Kilpailutuomaristo voi määrätä kilpailusääntöjä vastaan rikkoneelle huomautuksen tai rangaistuksen.

Rangaistusmääräyksiä täydennetään 22. helmikuuta, kun rangaistusmääräyksien kohtaan ”50060 Lähdön viivästyttäminen” lisätään kengän irtoamiseen liittyvä kohta.

Jatkossa jos kengän irtoaminen johtaa lähdön viivästykseen, rangaistaan hevosen valmentajaa ohjeellisella, mutta vähintään 40 euron sakkorangaistuksella.

Kengän irtoamisesta johtuva lähdön viivästyminen ei kuitenkaan johda hevosen poistamiseen lähdöstä.

Rangaistusmääräyksen lisäyksellä pyritään kiinnittämään huomiota kengän kiinnityksiin.

”Aikaisemmin huonokuntoisista varusteista johtuneet lähtöjen viivästykset ovat olleet rangaistavia, joten kyseessä ei ole siis aivan uusi pykälä, vaan tarkennus jo olemassa olevaan. Kenkiä irtoilee starttaavien hevosten määrän nähden melko harvoin, mutta lisäyksellä haetaan vielä lisää huolellisuutta kengän kiinnitysten tarkastuksiin”, Hippoksen kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen kommentoi.

Kengän naulojen säännöllinen uusiminen on kengän kiinnipysymisen kannalta välttämätöntä. Talvikelien hokkikengillä juostessa kiinnityksestä vastaaviin nauloihin kohdistuu tavallista kovempi rasitus.

”Naulojen katkeamista ei välttämättä huomaa päällepäin mistään. Jos kiinnitystä haluaa parantaa, suurin virhe on kengän vääntely, jota ei tulisi tehdä koskaan. Kengän naulat tulisi vaihtaa, tai olla tekemättä sitten mitään. Itselle kaksi viikkoa vanhat naulat ovat liian vanhoja, jos hevonen kilpailee”, raviohjastaja sekä kengitysammattilainen Kari Venäläinen valaisee.

Mikäli kengän irtoamista ei nähdä valmentajan syyksi, jätetään sakko antamatta. Kengityksen asianmukainen kiinnitys on kuitenkin helposti tarkistettavissa.

”Jos kaviossa on katkenneet naulat kiinni, niin vika on silloin oma. Se on silloin aina huolimattomuutta”, Venäläinen kommentoi.