Hyppää sisältöön

Liput salkoon suomenhevosena päivänä 6.9. – osallistu myös kyselyyn suomenhevosen monimuotoisuuden edistämisestä

Suomenhevosen päivää vietetään 6. syyskuuta. Perinteisesti raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Suomen Hippos ry antaa liputussuosituksen kansallishevosemme kunniaksi. Suomen Hippos avaa samalla kyselyn suomenhevosen arvostuksesta ja monimuotoisuuden edistämisestä.


Syyskuun 6. päivänä nostamme lipun salkoon kansallishevosemme kunniaksi. Suomenhevonen on ainutlaatuinen alkuperäinen suomalainen hevosrotu, jota käytetään raviurheilussa, ratsastusurheilussa, terapiahevosena sekä perinteikkäästi työhevosena. Suomenhevosen tulevaisuuden turvaaminen vaatii toimenpiteitä, joiden suunnittelua tukemaan on Suomen Hippos avannut kaikille avoimen mielipidekyselyn. Ota kantaa keinoihin määrittää tulevaisuuden suomenhevonen ja kunnioita kansallisrotuamme 6.9. vetämällä siniristilippu salkoon.

 

Kerro mielipiteesi keinoista, edistetään suomenhevosen monimuotoisuuden säilymistä

Suomenhevonen on maamme ainoa alkuperäinen hevosrotu, joten ainutlaatuisten geenivarojen säilyttäminen eläinvoimaisena ja monimuotoisena on tärkeää. Suljetuilla roduilla, kuten suomenhevosilla, rodun geneettinen monimuotoisuus vähenee ajan myötä. Myös suomenhevosella populaation sukusiitosprosentti on kasvanut tasaisesti ja uusien sukupolvien sukulaisuusaste on jo huolestuttavalla tasolla. Erityisesti huomioi kiinnittyy sukulaistumisen nopeutuneeseen vauhtiin edellisten sukupolvien aikana ja käytössä olevat siitosyksilöt usein jo melko sukua keskenään. Tilanne on huolestuttava erityisesti juoksijasuuntaisten suomenhevosten osalta. Perinteisesti jalostuksen kohteena olleet suoritus- ja terveysominaisuudet tarvitsevat rinnalle myös toimia, joilla rodun elinvoimaisuus ja sen myötä kehittyminen turvataan myös tulevissa sukupolvissa.

 

Kaikille avoimessa kyselyssä kartoitamme suomenhevosväen mielipiteitä askeleista, joilla rodun monimuotoisuuteen voidaan vaikuttaa. Kyselyssä ei huomioida eri suuntien kilpailutoimintaa, vaikkakin ne suurelta osin vaikuttavat rodun kokonaistilanteeseen. Kyselyssä painotetaan jalostus-ja kasvatustoimintaa. Lisäksi kyselyssä on mukana suomenhevosen brändin uudistamiseen liittyviä kysymyksiä yhteistyössä brändityöstä vastaavien suomenhevosyhdistysten kanssa. Avoimiin kysymyksiin voi kuitenkin vastata myös laajemmin koskien suomenhevosten tilannetta.

 

Klikkaa mielipidekyselyyn keinoista edistää suomenhevosen monimuotoisuutta ja elinvoimaa 

Kysely on avoinna 29.9. saakka.

 


Lisätietoja

Minna Mäenpää 

Jalostusjohtaja

Puh. 040 511 2067

minna.maenpaa@hippos.fi

 

Susanna Back

Suomen Hippos

Puh. 020 760 5251

susanna.back@hippos.fi

 

Tuula Pihkala

Suomenhevosen brändityöryhmä

pihkalatuula@gmail.com

Puh 040 557 9929

 


6.9.1907 Suomen keisarillinen senaatti vahvisti määräyksen suomenhevosen kantakirjan perustamisesta. Tänä päivänä suomenhevonen on merkittävä osa suomalaista hevosurheilua ja alan yrittäjyyttä. Suomenhevosia on kolmasosa koko Suomen hevosmäärästä. Suomenhevosen päivää on juhlittu vuodesta 2007, jolloin suomenhevosen kantakirja täytti sata vuotta.