Hyppää sisältöön

Liisan Tulilinnun valmentaja Harri Kotilainen: ”Suomenhevonen on tärkeä osa Suomea”

Liisan Tulilinnun räjähtävä nopeus ja rytminvaihtokyky ovat suomenhevoselle ainutlaatuisia ominaisuuksia. Kuningatarkilpailuun ensimmäistä kertaa osallistuvan tamman tulisielu iskee kipinää kavioradalla, mutta muutoin se on käytökseltään varsin rauhallinen ja rento.

Liisan Tulilintu on ollut valmennuksessa Harri Kotilaisen tallissa reilun vuoden. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Liisan Tulilintu muutti Äänekoskella ravihevosia valmentavan Harri Kotilaisen talliin reilu vuosi sitten. Kotilainen otti hevosen vastaan mielenkiintoisena haasteena.

”Tiedossahan oli, että lahjoja ja vauhtia siinä hevosessa on vaikka kuinka, mutta toimivuus kilpailutilanteessa taas niin ja näin. Pientä rauhoittumista ja henkistä kasvua on vuoden aikana tapahtunut, se on saanut suorituksiinsa tasaisuutta”, Kotilainen sanoo.

”Tulilinnun tietty omatahtoisuus tuskin koskaan karisee pois, mutta vuosien saatossa sen räväkkyys saattaa pikkuisen laimentua”, hän jatkaa pohdiskellen.

Kilpailutilanteessa turhan menevät ravihevoset käyttävät usein voimansa väärin, ja ne voivat olla myös laukkaherkkiä. Laukat ovat näkyneet harmina myös Liisan Tulilinnun uralla.  

Haasteista huolimatta vasta kahdeksanvuotias Liisan Tulilintu on raivannut tiensä suomenhevostammojen kärkiryhmään, ja valmentaja kehuu sen hyviä ominaisuuksia vuolaasti.

”Sen räjähtävä nopeus ja rytmivaihtokyky ovat suomenhevoselle ihan ainutlaatuisia”, Kotilainen sanoo. ”Silti, on hevosessa jaksoakin, enkä näe, että pitkä matka on sille todellakaan kompastuskivi, jos se ei turhaan tuhlaa voimiaan kahden ensimmäisen osalähdön aikana.”

1L5A1165
Harri Kotilainen toteaa, että suomenhevonen on sympaattinen eläin, joka kuuluu osaksi Suomea. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Liisan Tulilintu ei käsiteltäessä ole lainkaan hankala, vaan kiltti ja rauhallinen. Kotilainen sanoo, että rauhallisuutta osalähtöjen välillä pyritään tulevana viikonloppuna vaalimaan erityisellä huolellisuudella.

”Vähän koetamme nyt keksiä jotain erityistä pientä, joka rentouttaisi sitä. Emme ole aiemmin startanneet kahtena päivänä peräkkäin, ja onkin mielenkiintoista nähdä, millainen Tulilintu toisena kilpailupäivänä sitten on. Muutenkin on tietysti oikein jännittävä ja mielenkiintoinen kuningatarkilpailu edessä. Tällaisen hevosen kanssa se suuren onnistumisen ja epäonnistumisen raja on niin kovin kapea, molempiin suuntiin.”

Kotilaisen tallissa on sekä suomenhevosia että lämminverisiä ravihevosia. Suomenhevosessa on valmentajan mukaan rotuna se tietty oma juttunsa.

”Suomenhevonen on tärkeä osa Suomea, sen paikka on täällä. Se on alkuperäisrotu, joka on jalostuksen myötä kehittynyt hyväksi ravuriksi ja urheilijaksi. Minusta suomenhevonen on tosi sympaattinen eläin, ja sen asema on vahva. Toivotaan, ettei se horju koskaan.”

Liisan Tulilinnun ovat kasvattaneet Susanna Raevaara ja Jukka Vepsäläinen ja sen omistavat Susanna Raevaara sekä Arno Vepsäläinen. Tuli-Vieskerin tytär on juossut urallaan tähän mennessä 51 kilpailua, joista se on voittanut 12, sijoittunut kahdeksan kertaa toiseksi ja seitsemän kertaa kolmanneksi. Valmentaja Kotilainen ohjastaa Liisan Tulilintua kuningatarkilpailussa itse.

Liisan Tulilintu Mobiilihepassa
Harri Kotilainen Mobiilihepassa

Vapaasti käyttäviä valokuvia Kuninkuusravien osallistujista 

Kuninkuusravit ravataan Lahden Jokimaalla 2.-4. elokuuta. Kuningatar- ja kuninkuuskilpailussa osallistujat kohtaavat toisensa lauantaina 3. elokuuta 2100 metrin osamatkalla ja sunnuntaina 4. elokuuta 1609 metrin sekä 3100 metrin osamatkoilla.

Ravikuningatar on tammojen kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen ja ravikuningas oriiden kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen.

Lue myös:

01.08.2019 Pikkukunkku Caijus uuden haasteen edessä: ”Sitä kiinnostaa vaan se, milloin pöperöt tuodaan pöytään”

30.7.2019 Vixenin hoitaja Jenni Porokka: "Viimeinen viikko mahotonta psyykkaamista"
29.7.2019 Vahvuus ja huumorintaju ovat valttia – Metkutus mukana kuninkuuskisassa viimeistä kertaa
28.7.2019 Ryti-Tyttöä kuningatarkilpailussa ohjastava Jonny Länsimäki: "Tärkein hevonen urallani"
27.7.2019 Kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen ensimmäisten osamatkojen lähtöradat selvillä
26.7.2019 Rääkkylässä kasvaa huippuhevosia – Taisto ja Mari Rautiaisen kolme kasvattia Kuninkuusravien seppelejahtiin

Lisätietoja: 

Hanna Laakso
Tiedottaja, Suomen Hippos
hanna.laakso@hippos.fi
040 837 8403