Hyppää sisältöön

Lightning Stride on Tammakriteriumin sankaritar

Suomessa syntynyt ja Ruotsissa valmentautuva Lightning Stride voitti Tammakriteriumin ennakkosuosikkina (Kuva: Maisa Hyttinen)

Teivossa kilpailtiin tänään Kavioliiga-ravit sekä Tammakriteriumin ja Suurmestaruusajon finaalit. Tammakriterium on kolmevuotiaiden Suomessa syntyneiden tammojen perinteikkäin ja merkittävin kilpailu. Tammakriteriumin sankaritar oli tänä vuonna Lightning Stride.

Lightning Stride voitti elokuun alussa oman karsintalähtönsä ja oli finaalin niukka ennakkosuosikki. Pekka Korven ohjastaman Sofia Evon ja Ari Moilasen ohjastaman Sands Hybridin ottaessa 11,5-vauhtisessa lähtökiihdytyksessä mittaa toisistaan, suuntasi Santtu Raitala Lightning Striden kanssa toiseen pariin ulos. Voitto irtosi 500 metrin kirin päätteeksi lopulta helposti ajalla 14,3a.

“Ekan puolikkaan jälkeen oli hyvät tunnelmat. Siinä oli hyviä hevosia ympärillä ja tahti pysyi tasaisen reippaana. Tämä on sen tuntuinen hevonen, että tämä tykkää vauhdista. Viimeisessä kurvissa, kun tamma sai menoluvan, se lähti tikkaamaan suoraa oikein tosi hienolla tyylillä. Tuntui jo siinä kohtaa, että se ratkaisee pelin edukseen”, Santtu Raitala kertoi lähdön kulusta voittajahaastattelussa.

Ruotsissa Jerry Riordanin tallissa valmentautuva Lightning Stride vietti karsinnan ja finaalin välisen ajan Teivossa. Hevosen mukana matkusti suomalaistaustainen Petri Tarrimaa.

“Kaikki meni starttien välissä tosi hyvin. Hevonen on ollut Markku Niemisen tallilla ja siellä on pidetty meistä hyvää huolta. Sain valmentajalta tarkat ohjeet, miten ajetaan ja miten tehdään. Jerry on tosi tarkka. Ei ole tarvinnut säveltää itse mitään ja ehkä parempi niin”, Tarrimaa kertoi finaalin jälkeen.

Lightning Striden omistaa Hpt Nordic Ab, joka osti Pauli Pitkäsen kasvattaman tamman Ypäjän varsahuutokaupasta vuonna 2021. Vasarahinta oli tuolloin 6 000 euroa. Tammakriteriumin voiton myötä vasta 3-vuotiaan Lightning Striden voittosumma nousee yli 45 000 euron. Seuraava tähtäin on Kriteriumissa syyskuun lopulla.

“Olen seurannut hevosta hyvällä mielellä ja tämä on ollut hienoa, koska Tarrimaat ovat olleet meihin jatkuvasti yhteydessä ja olemme koko ajan tienneet mitä hevoselle kuuluu. Osattiin odottaa, että eivät he tule tänne turhaan Ruotsista”, Milla Pitkänen kuvaili kasvattajan tunnelmia.

Tammakriterium 2023 tulokset

1. Lightning Stride / Santtu Raitala
2. Sands Hybrid / Ari Moilanen
3. Christine L Garden / Hannu Torvinen
4. Sofia Evo / Pekka Korpi
5. Bid On Princess / Tapio Perttunen
6. Extrema / Olli Koivunen
7. Walnut Nimbus / Kenneth Danielsen
8. Fortnite / Jere Hurme
9. Nothingcomes / Jukka Hakkarainen
10. Self Taught Rosie / Seppo Markkula
11. An-Lisa / Robert Lindgren

Lady Cheri / Iikka Nurmonen / hpl