Hyppää sisältöön

Leo Mönttisen elämän hevonen Pyörylän Paroni ja ranskalainen pommikone Don Williams loistivat Kavioliiga Grand Prix’n tähtinä

Kavioliiga-kauden 2020-21 ensimmäiset Grand Prix -lähdöt kilpailtiin lauantaina Vermo Areenalla. Täydet pistepotit lähdöistä nappasivat Leo Mönttisen valmentama ja osaomistama Pyörylän Paroni sekä Markku Niemisen valmentama ja Talli Don Hyväkkäiden omistama Don Williams. Niemisen tallin kaksoisvoiton varmisti toiseksi sijoittunut Lexus Dream.

Iikka Nurmonen, Leo Mönttinen ja Eeva ja Nette Johansson juhlivat Pyörylän Paronin GP-voittoa. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Pyörylän Paroni jatkoi Vermo Areenalla siitä, mihin kotiradallaan Lahdessa jäi viime viikonloppuna. Jokimaan Kavioliiga-osakilpailun voiton jatkeeksi 10-vuotias suomenhevosruuna nappasi Vermo Areenalta kaksinkertaiset pisteet, 20 000 euron ykköspalkinnon ja siirtyi kylmäveristen Kavioliigan kärkipaikalle. Samalla se nosti omistajansa Leo Mönttisen ja Eeva Johanssonin omistajien pistepörssin kärkeen.

”Se on elämäni hevonen”, lahtelainen Mönttinen totesi ykskantaan voittajahaastattelussa.

”Olen tiennyt aina, että kyllä se jonakin päivänä pussin suu aukeaa ja nyt osui oikeaan lähtöön.”

Mönttinen viittasi pussin suulla lähtöihin, joissa hevonen on jäänyt vaille kiritilaa, eikä ole päässyt näyttämään voimiaan voittotaistelussa. Nyt voitto irtosi kovassa seurassa nappijuoksun päätteeksi ajalla 24,9a/2120 metriä, kun ohjastaja Iikka Nurmonen pääsi kääntämään Pyörylän Paronin loppusuoralla ohi lähtöä johtaneen Vixuksen.

”Ainahan sitä voittoa ajattelee, mutta tästä en uskaltanut unelmoida. Nyt se toteutui ja oikeassa kohtaa toteutuikin”, Mönttinen kertoi.

”Tänään meillä oli kaikki tuurit, ja niitä tarvitaan – on meillä ollut sitä huonoakin onnea.”

Nurmosen taktiikka lähtöön oli selvä – juoksupaikka haettiin liigaa johtaneen Vixuksen takaa ja kiritiloja odotettiin aukeavaksi loppusuoralla. Suunnitelma piti, vaikka oman mausteensa matkaan toi vielä ulkoratoja kirinyt Välähdys.

”Lopussa kiritilojen aukeamista enemmän pelotti Välähdys, se tulee hyvin maaliin ja toivoin, että olisimme vain mahdollisimman korkealla – näytti, että jäämmekö kolmanneksi. Ilman Välähdyksen painostusta kiritiloja ei olisi kuitenkaan koskaan auennut, ja se auttoi meitä, vaikka vähän pelotti”, Nurmonen kertasi.

Kristiina Kivistön hoitamalla ja Joni Koivulan kasvattamalla Pyörylän Paronilla on oma paikkansa Nurmosen sydämessä.

”Kyllä tämä alkaa olla suosikkisuomenhevosiani, se on sopivan vekkuli kaveri”, Nurmonen hymyili.

Tulokset, kylmäveristen Kavioliiga GP >

Don Williams Johanna Kyläkoski Antti Teivainen 14.11.2020 Vermo kuva juho hämäläinen
Johanna Kyläkosken hoitama ja Antti Teivaisen ohjastama Don Williams sai ylleen Kavioliiga GP:n loimen ja voittajan nauhan. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Markku Niemisen valmennustalliin kaksoisvoitto lämminveristen GP-lähdöstä


Lämminveristen Kavioliiga Grand Prix’ssa nähtiin urjalalaisen Markku Niemisen valmennustallin show. Ykköseksi punnersi väkivahva ranskalaissukuinen Don Williams, jonka vanavedessä pisteitä talliin toi toiseksi sijoittunut Lexus Dream. Ennen lähtöä liigaa johtanut Nina Pettersson-Perklenin Justice Ås jätettiin kolmanneksi.

Kolmikon välillä nähtiin loppusuoralla kova taistelu lopullisista sijoituksista, mutta lähtöä johtanut Justice Ås joutui antautumaan viime metreillä Niemisen suojattien prässissä. Kaksoisvoiton myötä Nieminen nousi valmentajien pistepörssin kärkinimeksi.

”Ihan uskomatonta - kaksoisvoitto, mieletöntä!” huudahti molempia Niemisen tallin hevosia hoitava Johanna Kyläkoski voittajaseremonioissa.

”En osaa edes ajatella koko loppusuoraa, se oli ihan sekameteliä. Kiljuttiin, huudettiin ja kannustettiin”, hoitajien pistepörssissä ykköseksi noussut Kyläkoski kertasi.

Kavioliigassa seurataan tiiviisti hevosten lisäksi myös niiden taustajoukkoja, ja Kyläkosken lisäksi päivä oli menestys ohjastaja Antti Teivaiselle. Kylmäveristen lähdöstä nurmijärveläinen ohjasti Vixuksen toiseksi, ja Don Williamsin voitto nosti Teivaisen pistepörssissä jo kakkossijalle vain seitsemän pisteen päähän Santtu Raitalasta.

”Hyvillä mielin olin heti, kun kuulin, että tällaisella hevosella pääsen ajamaan”, Teivainen kertoi.

Teivainen pääsi nauttimaan Don Williamsin kyydistä Vermossa ensimmäistä kertaa, eikä lopputulos olisi voinut olla parempi, vaikka matkalla joutuikin hieman jännittämään.

”Maalin jälkeen kyselin Arilta (hevosta usein ohjastanut Moilanen), että ajoinko tällä liian hiljaa. Ari totesi, että olisi vain pitänyt päästää koko ajan kaasu pohjassa. Kyllä tällä näköjään sellainen mylly on, että kestää vain pommittaa menemään, kun johtavan rinnalle pääsee”, Teivainen totesi.

Myös Kyläkoski kertoi kannustaneensa ohjastajaa tallialueen puolelta lähdön aikana lisäämään vauhtia.

”Ajattelin vain koko ajan, että Antti pistä vauhtia, muuten ei pärjätä”, Kyläkoski nauroi.

Don Williamsin omistaa Talli Don Hyväkkäät ja sen ovat kasvattaneet Arlette ja Henri Garnier. 7-vuotias ranskalaisruuna on kilpaillut Niemisen tallista käsin 16 kertaa ja voittanut starteistaan puolet. Kavioliiga Grand Prix’n voitto irtosi ajalla 13,1a/2120m.

”Tämä on huippulisä Suomen sarjoihin. Tänäänkin voitti kasiradalta, vaikka nämä eivät ole mitään helppoja lähtöjä. Hieno hevonen, jolla on ihan pumpuliohjakset – hevonen tekee juuri niin kuin ohjastaja sanoo, eikä paina ohjalle. Siinä on huippuravurin elkeitä”, Teivainen analysoi.

Tulokset, lämminveristen Kavioliiga GP >

Kavioliigan pistepörssit >

Kavioliiga jatkuu Seinäjoen osakilpailulla 28. marraskuuta. Raviurheilun pääsarjassa kilpailevat maamme ykköstason kylmä- ja lämminveriravurit ja kausi huipentuu toukokuussa kolmanteen Grand Prix’hin. Hevosten lisäksi Kavioliigassa seurataan tiiviisti niiden taustajoukkojen, omistajien, valmentajien, hoitajien, kasvattajien ja ohjastajien menestystä.