Hyppää sisältöön

Le Gros Bill on ottanut lämminverihuippua kiinni suurin harppauksin – viikonloppuna vastassa ovat parhaat Suomessa syntyneet lämminveriravurit

Lahden Jokimaan raviradalla kilpaillaan tulevana viikonloppuna suomalaisen ravivuoden merkittävimpiä lähtöjä. Viikonlopun suurin mielenkiinto kohdistuu lämminveristen Suur-Hollola-ajoon, jonka voittaja vie nimiinsä muhkean 120 000 euron ykköspalkinnon. Sunnuntaina ajettavaan loppukilpailuun selviää lauantaina ajettavista välierälähdöistä 12 hevosta. Yksi finaalipaikkaa tavoittelevista on Ari Vianderin valmentama Le Gros Bill, joka kilpailee huippuvireessä. Yle TV2 -esittää Suur-Hollola-finaalin suorana sunnuntaina 15.15 alkavassa Kavionjälkiä ohjelmassa.

Le Gros Bill hakee Suur-Hollolan finaalipaikkaa Antti Teivaisen ohjastamana. Kuva: Anu Leppänen

Lauantaina Jokimaan raviradalla jännitetään, ketkä kaikki 12 lämminveriravuria selvittävät tiensä kolmesta välierälähdöstä sunnuntaina ajettavaan Suur-Hollola-ajon loppukilpailuun ja pääsevät tavoittelemaan huimaa 120 000 euron ykköspalkintoa.

Ensimmäisen välieräkilpailun yksi mielenkiintoisimmista nimistä on Suomen lämminverihuipulle lähtö lähdöltä juokseva Le Gros Bill. Alkukausi on sujunut nastolalaisen Ari Vianderin valmentamalla ja Team Luck’ap:n kasvattamalla sekä omistamalla oriilla erinomaisesti. Neljästä startista tuloksena on ollut peräti kolme voittoa. Edellinen startti Vermon keskiviikkoraveissa sujui mainiosti ja valmistautuminen Lahden superviikonloppuun on sujunut hyvin.

”Kaiken pitäisi olla lauantaille mallillaan. Hevonen on ollut pirteä ja kun sitä on tullut ajeltua Vermon jälkeen pari-kolme kertaa, niin kaikki tuntuisi olevan kohdillaan, hevosen valmentaja Ari Viander kommentoi.

Le Gros Bill rutinoitui 3-4 vuotiaana kovatasoisissa ikäluokkalähdöissä, joissa suurimmat ykkössijat menivät myös Suur-Hollola –finaalipaikkaa tavoitteleville Lexus Dreamille sekä Hotshot Lucalle. Le Gros Bill ylsi kolmivuotiaana mm. Kriterium-karsintalähdön sekä Kasvattajakruunun välierän ykköseksi ja nelivuotiaana Kasvattajakruunun finaalista oli tuloksena neljäs sija. Täysosuma suuresta ikäluokkalähdöstä jäi harmillisesti uupumaan. Otteet ”aikuisten” lähdöissä ovat kuitenkin olleet viime aikoina vakuuttavia, ja lienee vain ajan kysymys, milloin suurkilpailun voitto tulee kohdalle.

”Ollaan saatu otettua tuota etumatkaa kiinni, mikä on ollut noihin ikäluokan kärkihevosiin. Hevonen kasvoi vielä hieman kolme ja nelivuotiaana, niin nyt se kantaa itseään vielä paremmin kuin silloin. Aina se on ollut kuitenkin todella vauhtikestävä hevonen, ja Suur-Hollolassa sitä tarvitaan. Siellä ei voi hissutella.”

Vianderin valmennusfilosofiaan on kuulunut, että hevosta on kilpailutettu säästeliäästi, eikä turhaa kiirettä ole pidetty. Ikäluokkalähtöjen jälkeistä kehitystä valmentaja onkin osannut odottaa.

”Odotin nuorempana, että ura voi lähteä parempaankin suuntaan, kun sillä on todella säästeliäästi kilpailtu. Hevonen on saanut vetää kunnolla henkeä eikä ole kaikkea tarvinnut puristaa irti. Omistajat ovat olleet hienoja, kun on saanut vapaat kädet kilpailutuksen suhteen. Olen koittanut olla ajamatta liian paljon startteja, niin säilyy hevosella into tähän hommaan”, taustoittaa valmentaja.

Lauantaina Le Gros Bill starttaa ensimmäisessä Suur-Hollola-välierässä, josta neljä parasta selvittää tiensä sunnuntain loppukilpailuun. Suur-Hollolassa vastassa ovat tunnetusti parhaat Suomessa syntyneet lämminveriset, ja yksi samaan välierään osallistuvista hevosista on huippuruuna Elian Web. Edellisessä startissaan Vianderin suojatti paineli vaivatta keulaan, ja vaikka muutaman pykälän paremmalta lähtöpaikalta löytyykin Elitloppet-kisaan yltänyt superhevonen, ei Lahteen lähdetä passailemaan.

”Ei ole ohjastajan kanssa vielä mitään keskusteltu, mutta kyllä luulisin, että alussa vähän kokeillaan, jos päästäisiin sinne etupuolelle. Se tosin voi jäädä vain yritykseksi.”

”Kyllä tuon finaalipaikan pitäisi olla lähellä, mutta nämä ovat ravikilpailuja, niin lähdöt on juostava ensin”, toteaa hyväntuulinen valmentaja hevosautonsa kyydistä.

Valmennustoimintansa lisäksi Viander on erikoistunut nuorten ravihevosten opettamiseen ja uran varrelle onkin mahtunut lukuisia ravureiden alkuja. Ravihevosen kasvattaminen on pitkäjänteistä puuhaa ja pelkästään Suur-Hollolan välieriin pääsy on todella merkittävä saavutus. Nuorten hevosten työskentelyssä huipulle kykenevät erottautuvat Vianderin mukaan erityisesti yhden ominaisuuden perusteella.

”Kyllä huippuhevosilla semmoinen ravaamisen helppous erottautuu. Toisille se tulee luonnostaan, kuin syntymälahjana, ja toiset eivät opi sitä välttämättä koskaan.”

Uuden voittajan aika

Nouseeko tamma Suur-Hollolan ykköseksi? Willow Pride on yksi välierissä starttaavista tammatähdistä. Kuva:Ida Laine

Viime vuonna lämminveristen Suur-Hollola-ajon voiton vei jännittävien vaiheiden jälkeen Hachiko De Veluwe, joka ei tänä vuonna saavu Lahteen puolustamaan titteliään. Viime vuonna mahdollisen voittonsa maalisuoralla laukannut Cameron Evo on yksi revanssihenkeä uhkuvista kilpailijoista. Uusintaa hamuaa myös Elian Web, joka hävisi vuonna 2018 voiton niukasti Ranch Kellylle.

Ranch Kellyn siirryttyä pois kaviourilta, on kilpailu kotimaisten lämminveritammojen ykkössijasta ollut tasaista. Viime vuonna 5-vuotiaiden EM-tittelin nimiinsä vienyt Stonecapes Queila sekä Kavioliiga Grand Prix’n voittanut Willow Pride ovat kaiken osuessa kohdilleen vaikeita pysäytettäviä. Tammoista finaalipaikkaa kärkkyvät myös Stoneisle Ocean sekä alkukilpailulähtönsä voittanut Club Nord Elit.

Le Gros Billin, Hotshot Lucan ja Lexus Dreamin kanssa samaa ikäluokkaa edustaa myös kotiradan Jack Vader. Aikansa Derby-finaalin nelonen lähtee metsästämään sunnuntain finaalipaikkaa toisena vuonna peräkkäin. Jack Vader on Tero Haapalaisen valmennettava. Hevosen omistajana sekä kasvattajana toimivat valmentajan lisäksi Tiina ja Olavi Haapalainen.

Välieriestä on odotettavissa tasaisia kamppailuita, ja ainoa varma asia ennen Jokimaan huippuviikonloppua on, että Suur-Hollola-ajon palkintoseremonioissa nähdään täysin uusi voittaja.

Suur-Hollola –välierin lähtölistat ovat selvillä – Elian Web matkaan huippuasetelmista (29.6.2020)

Lähtölistat:

Ensimmäinen välierä, 4.7., lähtö 6

Toinen välierä, 4.7., lähtö 7

Kolmas välierä, 4.7., lähtö 8

Suur-Hollola -ajot ovat suomalaisen ravivuoden suurimpia lähtöjä. Lämminveristen loppukilpailun voittajalle luvassa on 120 000 euroa ja kylmäveristen ykköspalkinto on 37 500 euroa. Lämminveristen Suur-Hollola-ajon välierät järjestetään lauantaina 4.7.2020. Lämminveristen sekä kylmäveristen finaalit järjestetään sunnuntaina 5.7.2020. Molempina päivinä ravit alkavat kello 13.30 ja tapahtumia pääsee seuraamaan TotoTV:n sekä Ruutu+ ja C More palveluiden kautta. Antennitalouksissa ravit ovat seurattavissa lauantaina sekä sunnuntaina kanavapaikalta 26. Lämminveristen Suur-Hollola-ajo esitetään sunnuntaina suorana Yle TV2 -kanavalla, osana Kavionjälkiä ohjelmaa. Kavionjälkiä-jakso alkaa kello 15.15 ja viikonlopun päälähtö starttaa kello 16.00.