Hyppää sisältöön

Lämminveristen Suomen mestari selviää jälleen Derby-lauantaina – tutustu osallistujiin

American Herolla on jo yksi Suomen mestaruus vuodelta 2021 (Kuva: Maisa Hyttinen)

Suomen mestaruus on lämminveriravureiden vanhin suurkilpailu. Se järjestettiin ensimmäisen kerran Käpylän raviradalla vuonna 1962 – kolme vuotta sen jälkeen, kun lämminverihevoset olivat saaneet kilpailuoikeuden Suomessa. Nykyään Suomen mestaruus on osa Vermo Areenan Derby-viikonlopun tasokasta ohjelmaa. Voittajalle on lauantaina 2. syyskuuta tarjolla 30 000 euroa. 

Ensimmäisinä vuosikymmeninä Suomen mestaruudesta miteltiin 2 600 metrin matkalla ja kilpailuun saivat osallistua myös ulkomailla syntyneet hevoset. Vuonna 1974 kilpailu rajattiin Suomessa syntyneille lämminverisille ja vuonna 1996 kilpailumatka lyheni 2 100 metriin. Suomen mestaruuden ovat voittaneet muun muassa Houston Laukko, Inspiration Ride ja Passionate Kemp. 

Suomen mestaruus on Derby-lauantain yhdeksäs lähtö ja starttaa noin klo 16:36. 

Derby-perjantain lähtölistat
Derby-lauantain lähtölistat

Osallistujien esittelyt on kirjoittanut Riku Niittynen.

Lämminveristen Suomen mestaruus 2023

1 Majestic Man

Ruuna, synt. 2.4.2015
S.J.’s Photo – Gaelic Goldman, Armbro Goal

Startit: 80 (12–11–12)
Ennätys: 11,1aly
Voittosumma: 248 381 €

Kasvattaja: Jonna Irri
Omistaja: Jonna Irri & Taneli Säde
Valmentaja: Jonna Irri
Hoitaja: Taneli Säde

Ohjastaja: Olli Koivunen

Orpovarsa Taistona tunnettu Majestic Man on niittänyt laakereita jo useassa maassa ja monella kaudella. Kolmivuotiskauden ykkössaavutus oli Kasvattajakruunun kakkonen. Nelivuotiskaudella ruuna jäi niukahkosti ulos Suuren Suomalaisen Derbyn finaalista, mutta vei Derby Consolationin puhtaasti keulasta. Tämän jälkeen Björn Goop ajoi ruunan vielä Ruotsin 75-lähdössä ykköseksi.

Seuraavana talvena Vincennesissä Taisto aloitti epäonnisella hylkäyksellä epäpuhtaasta ravista. Tapauksessa paloi kärkipään sija. Seuraavaksi ruuna oli kolmas samalla radalla.

Vuoden 2021 Suomen mestaruudessa Taisto oli kolmas. Uran isoin palkinto, 28 800 euroa tuli viime vuoden Suur-Hollolan kolmossijasta. Edellisenä päivänä se oli jo napannut 10 000 euroa kisan välierävoitosta. Viime kausi päättyi harmittavaan loukkaantumiseen, mutta tällä kaudella Majestic Man on palannut askel askeleelta kohtu huippuvirettä, joka näyttäisi osuvan juuri nappiin SM-kisaan.

2 Anything For You

Ruuna, synt. 26.5.2012
Anythings Possible – Candy Rain, Uno Di Jesolo

Startit: 90 (23–17–10)
Ennätys: 10,9aly
Voittosumma: 139 063 €

Kasvattaja: Jaakko Kyrö & Tony Lindqvist
Omistaja: Jaakko Kyrö
Valmentaja: Risto Airaksinen

Ohjastaja: Jukka Torvinen

Anything For You on todellinen “hedershäst”, kuten valmentajansa Risto Airaksisen uran ”toisen kotimaan” Ruotsin ravikansalaiset sanoisivat. Sanan voisi kääntää vaikkapa kunniaravurikansalaiseksi.

Anything For You keräsi menestystä jo toisen kasvattajansa ja omistajansa Jaakko Kyrön valmennuksesta, mutta Risto Airaksinen tuntuu löytäneen eläkeprojektistaan vielä lisää pykäliä. Uran huippukohdat ovat Solvallan 75-finaalin kakkonen ja Joensuu-ajon voitto. Suurin palkinto, 18 000 euroa, herui Suur-Hollola-finaalin nelossijasta tältä kesältä.

3 American Hero

Ruuna, synt. 1.4.2016
Express Duo – Arctic America, Andover Image

Startit: 68 (17–14–5)
Ennätys: 08,9aly
Voittosumma: 282 020 €

Kasvattaja: Team AA
Omistaja: Team AA
Valmentaja: Pekka Korpi
Hoitaja: Suvi Paloaho

Ohjastaja: Pekka Korpi

American Hero on kuulunut ikäluokkansa kärkinimiin koko matkan, vaikka ura meinasi päättyä ennen kuin se oli alkanutkaan. Pekka Korpi pääsi kuitenkin sinuiksi ruunan kanssa viimetingassa, kun omistajakimpan usko oli juuri loppumassa. Kolmevuotiskausi toi muun muassa Kymenlaakso-ajon kakkosen. Nelivuotiskausi toi Derbyn karsintavoiton. Finaalin kuutossijaan sisältyi epäonnea, kun silmälaput putosivat jo lähdössä ja ruuna hurjasteli aivan liian kovan alun 2 600 metrille.

2021 Suomen mestaruus 30 000 euron ykköspalkintoineen on American Heron uran isoin voitto. Myös Suurmestaruus (25 000 €) samana kesänä oli kova juttu. Suurin palkinto, 45 000 euroa, tuli tämän kesän Suur-Hollolan kakkossijasta. Mikkelin St Michelissä ruuna meni harvinaiseksi Suomessa syntyneeksi alle 09:n alittajaksi. Samaan kategoriaan mahtuvat vain Next Direction ja Run For Royalty.

American Heron kasvattaja- ja omistajaporukassa on mukana MM- ja olympiaurheilijat Janne Korpi ja Antti Pihlström.

4 Willow Pride

Tamma, synt. 28.5.2014
Love You – Lady Pine, Wired Pine

Startit: 124 (38–19–15)
Ennätys: 10,3aly
Voittosumma: 590 663 €

Kasvattaja: I.M.T.-Talli Oy
Omistaja: I.M.T.-Talli Oy
Valmentaja: Markku Nieminen
Hoitaja: Noora Tuula

Ohjastaja: Iikka Nurmonen

Vuoden 2022 Seinäjoki Racen huimalla kirillään voittanut Willow Pride jaksaa yllättää yhä uudelleen. Lakeuksilta tuli uran isoin palkinto 70 000 euroa, mutta sen lisäksi Markku Niemisen valmentaman terästamman huippusaavutuksiin mahtuvat muun muassa St Legerin 2021 ykkönen (36 000 €) kasvattaja-omistaja Jyrki Ojasen kotikaupungissa Porissa, Tammavaltikan voitot 2020 ja 2021 sekä Kavioliiga Grand Prix’n 20 000 euron arvoinen ykkönen kevättalvelta 2020.

Nuoruusvuosina Willow Pride voitti myös Tammahambon ja oli laukanneena Villinmiehen Tammakilvan kolmas. Merkillepantavaa on Willow Pirden hoitajan Noora Tuulan pitkä ja tunteikas taival huipputamman rinnalla.

5 Mask Off

Ori, synt. 28.3.2017
Explosive Matter – Fame Laukko, Kadabra

Startit: 62 (16–7–9)
Ennätys: 12,1aly
Voittosumma: 130 830 €

Kasvattaja: Stall Minde
Omistaja: Stall Minde
Valmentaja: Tapio Perttunen
Hoitaja: Pinja Kalenius

Ohjastaja: Tapio Perttunen

Kolmivuotiaana Mask Off vei Hambon ja 10 000 euron ykköspalkinnon kotiradallaan Lahden Jokimaalla, mutta sen jälkeen se on nakertanut yli 130 000 euron voittosumman ilman suurvoittoja. Toistaiseksi isoin palkinto, 12 000 euroa, tuli nelivuotiaana Jyväskylän Killeriltä Kasvattajakruunu-finaalin kakkosesta.

Tänä vuonna laukka St Michelin viimeisellä takasuoralla vei sauman todella kovaan ennätykseen. Valmentaja Tapio Perttusen ja hoitaja Pinja Kaleniuksen työ on tuonut kehitystä kausi kaudelta, ja Mask Offin taruun voidaan kirjoittaa vielä vaikka millaisia sankaritöitä tulevaisuudessa. Kasvattaja- ja omistajanimi Stall Minden takaa löytyy eläinlääkäri Anne Siljamäki.

6 Consalvo

Ori, synt. 25.3.2017
Ready Cash – Almira, Ever To Excel

Startit: 49 (17–5–6)
Ennätys: 12,0ake
Voittosumma: 337 019 €

Kasvattaja: Talli Hietsut Oy & S. Huotari & K. Jurvanen
Omistaja: Team Consalvos
Valmentaja: Markku Nieminen

Ohjastaja: Ari Moilanen

Markku Niemisen toinen valmennettava tämän vuoden SM-kisaan on upea Ready Cashin oripoika Consalvo, joka on kuulunut ikäluokkansa kärkeen alusta alkaen. Kriteriumin nelossijaa seurasi Kymenlaakso-ajon ykkönen ja kolmivuotiskausi päättyi Kasvattajakruunun voitonjuhlaan. Suuressa Suomalaisessa Derbyssä Consalvo oli kolmas ja St. Legerissä 2022 taas voittaja. St. Leger ja Derbyn kolmonen olivat molemmat 36 000 euron arvoisia.

Kuusivuotiskaudellaan Consalvo on voittanut Suur-Hollolan välierän ja Suurmestaruuden (30 000 €). Finaalissa Suur-Hollolassa Consalvo oli kuudes. Edellisenä kesänä ori saalisti Suur-Hollolasta viisivuotistähden voiton.

Oriin osakasvattajat, Talli Hietsut Oy:n takaa löytyvät Esa ja Sarianna Hietakangas, tunnetaan myös Derby- ja SM-voittaja Passionate Kempin taustalta.

7 BWT Gazeau

Ruuna, synt. 2.5.2018
Like A Prayer – BWT Hard As A Rock, Supertoy

Startit: 30 (8–5–5)
Ennätys: 12,7ake
Voittosumma: 103 891 €

Kasvattaja: Hagalund Trotters Oy
Omistaja: Gazeau Stable
Valmentaja: Hannu-Pekka Korpi

Ohjastaja: Hannu Torvinen

BWT Gazeau on viisivuotiaana yhdessä Shackhills Twisterin ja Mr Stahlin kanssa Suomen Mestaruus 2023 -kilpailun junioreita. Ruuna on ottanut askeleita kohti huippua siirryttyään nelivuotiskesänään Hannu-Pekka Korven talliin. Uusista käsistä se voitti neljännessä startissaan Derbyn karsinnan ja oli finaalin neljäs. Suuren Suomalaisen Derby-finaalin 24 000 euron palkinto on toistaiseksi BWT Gazeaun isoin rahapalkinto.

Tällä kaudella ruuna on tehnyt varmaa jälkeä, ja vuoden isoimpana ansionaan napannut pronssidivisioonafinaalin voitosta 10 000 euroa. Suomen mestaruus on mielenkiintoinen testi kotimaan huippuja vastaan.

Mika Sohlberg on BWT Gazeaun kasvattajatiimin, Hagalund Trotters Oy:n, edustaja.

8 Shackhills Twister

Ruuna, synt. 19.5.2018
Il Villaggio – M.T. Hopeandglory, Conway Hall

Startit: 33 (19–6–1)
Ennätys: 12,0ake
Voittosumma: 269 250 €

Kasvattaja: Jari & Jarmo Kinnunen
Omistaja: Jari & Jarmo Kinnunen
Valmentaja: Jari Kinnunen
Hoitaja: Terhi Heimo

Ohjastaja: Mika Forss

Shackhills Twisterillä on ikätoveriaan BWT Gazeau’ta suurempi kokemus huippuja vastaan kilpailemisesta. Kolmevuotiaan ruuna oli lähellä viedä ikäluokan pääkilpailun, Kriteriumin, mutta nappijuoksun saanut Planbee kiri niukasti edelle ratkaisumetreillä.

Nelivuotiskaudella, tänä samana kilpailupäivänä vuosi sitten, ruuna oli Suuren Suomalaisen Derbyn kolmas ja tili karttui 36 000 eurolla. Kausi päättyi Kasvattajakruunun 30 000 arvoiseen ykköseen. Jo kolmivuotiskaudellaan ruuna vei saman kisan ikäluokassaan.

Tänä keväänä Jari Kinnusen määrätietoisen valmennustyön helmi hurmasi Seinäjoki Racessa pohjoismaisia huippuja vastaan nelossijalla ja lähtönopeudellaan. Suurmestaruudessa 2023 ruuna oli kakkonen.

9 Mr Stahl

Ori, synt. 6.5.2018
Knows Nothing – Frau Stahl, Lindy Lane

Startit: 34 (13–7–5)
Ennätys: 10,9aly
Voittosumma: 127 810 €

Kasvattaja: Juuja Stable & T.T.R. Stable
Omistaja: Goljat Stable & Jm Auto- ja Tavarakauppa
Valmentaja: Ville Mäkelä
Hoitaja: Maija Svanberg

Ohjastaja: Santtu Raitala

Ville Mäkelän valmentajauran merkittävin huippuhevonen, Mr Stahl, täydentää Suomen Mestaruudessa viisivuotiaiden “juniorikolmikon”. Ori on tehnyt tällä kaudella komeettamaisen nousun jäätyään vielä nelivuotiaana Derby-karsinnan kolmossijallaan ulos finaalista.

Tämän vuoden meriittilistalta löytyy täyden voltin SE-tulos 12,2 Isla-ajon 15 000 euron arvoisessa voittojuoksussa, 25 000 euron arvoinen Killerin Eliitin ykköstila ja Ruotsin pronssidivisioonan ykkönen (11 000 €) Finlandia-päivänä Vermo Areenalla.

Jo kolmivuotiskaudellaan Mr Stahl oli Lahden Jokimaan Hambossa kakkonen.

10 Radetzky

Ruuna, synt. 17.3.2015
Scarlet Knight – Windfall Hoss, Cantab Hall

Startit: 66 (23–9–6)
Ennätys: 11,2aly
Voittosumma: 107 429 €

Kasvattaja: Nean Oy
Omistaja: Einari Vidgren Oy
Valmentaja: Matti Nisonen

Ohjastaja: Esa Holopainen

Ruuna Radetzky on paitsi Einari Vidgrén Oy:n menestyshevonen, myös vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestarin, Tero Lehterän (Nean Oy) kasvatusuran helmiä. Se on kerännyt voittoja kotimaasta ja naapurista Ruotsista valmentajansa Matti Nisosen talvikausien valloitusmatkoilla.

Oulun Number One, 15 000 euron ykkösineen, tältä keväältä ja kesän 2022 Suur-Hollolan välierä (10 000 €) ovat tuoneet suurimmat palkinnot. Tuoreena näyttönä on kotiradan Vieremän rataennätys 11,3 viime juoksusta.

11 Yolo Savoy

Ruuna, synt. 15.6.2017
Classic Photo – Quemadas, Muscles Yankee

Startit: 67 (8–14–12)
Ennätys: 11,5aly
Voittosumma: 116 690 €

Kasvattaja: Seppo Vanhakartano
Omistaja: Team Hostages of Trot
Valmentaja: Jarno Kauhanen
Hoitaja: Minna Kauhanen

Ohjastaja: Tommi Kylliäinen

Jarno Kauhasen menestystallin Yolo Savoy on jatkanut kehitystään kesä kesältä ja noussut varteenotettavaksi SM-kilpailijaksi – muun muassa Suur-Hollolan tämän kauden 27 000 euron arvoisen kolmossijan ansiosta. Suur-Hollolan finaaliin ruuna pääsi voitettuaan edellisenä päivänä välieränsä (10 000 €). Kausi 2023 on ollut muutenkin kuusivuotiaan ruunan paras.

Seppo Vanhakartanon, Porin seudun tunnetun menestyskasvattajan, jalostustyön tulos Yolo Savoy on ollut monessa ikäluokkakisassa mukana kaksivuotiaasta saakka. Nelivuotiaana se vei Vermosta 6 000 arvoisen Derby-sarjan. Derby-karsinnan kakkossijalla irtosi paikka Suuren Suomalaisen finaaliin, jossa ruuna oli yhdeksäs. Viime kauden paras saavutus oli Suur-Hollolan viisivuotistähden kakkossija.

12 Run For Royalty

Ori, synt. 28.4.2014
RC Royalty – Run On The Bank, Conway Hall

Startit: 57 (20–9–2)
Ennätys: 08,9aly
Voittosumma: 555 765 €

Kasvattaja: Kinttulan Kartano
Omistaja: Kinttulan Kartano
Valmentaja: Pekka Korpi
Hoitaja: Jenina Hamari

Ohjastaja: Antti Teivainen

Run For Royalty on ollut huippu alusta alkaen. Kolmevuotiaana ori vei Kriteriumin, mikä 112 500 euron palkinnollaan on edelleen oriin rahallisesti suurin saavutus. Kriteriumin suurvoiton Run For Royalty otti vielä kasvattajansa, Kinttulan Kartanon isännän Mathias Furuhjelmin valmennuksessa, mutta sen jälkeen seurasivat vaikeammat ajat.

Ori “loksahti” taas kohdilleen seitsemänvuotiaana ”Kultasormi” Pekka Korven opastuksessa, ja kulunutta sanontaa lainaten – loppu on historiaa. Kausi 2021 toi Suur-Hollolan kolmossijan, mutta seuraavat kaksi Hollolaa musta ori on vienyt nimiinsä. Kesän 2022 hurmos jatkui St Michelin sankaruudella. Tänä kesänä St Michel ei tuonut kärkisijaa, mutta hurjan ennätyksen 08,9 yhtenä kolmesta Suomessa syntyneestä 09-rajan alittajista.

Suomen mestaruus oriilta puuttuu, eikä lähtörata 12 tee asiaa helpoksi tälläkään kertaa. Vuonna 2021 Run For Royalty oli kakkonen tallikaveri American Heron takana.

Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen