Hyppää sisältöön

Lämminveristen Kriterium voitettiin jälleen SE-tuloksella – suomenhevosista kovin oli V.G. Voitto

Kriterium-sankari vuosimallia 2021 Planbee ja Tommi Kylliäinen. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

Kriterium-sankari vuosimallia 2021 Planbee ja Tommi Kylliäinen. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

3-vuotiaiden lämminveristen ja 4-vuotiaiden suomenhevosten ikäluokkien päätähtäin Kriterium-finaalit ravattiin lauantaina Tampereen Teivon raviradalla. Ikäluokkansa voittoa lämminveristen puolella pääsi juhlistamaan Talli Tarkkaan harkitun omistamana pienoinen yllättäjä Planbee. Planbee nappasi voiton upealla loppusuoran kirillä ja Tommi Kylliäinen teki illan kovimmat tuuletukset uusien Suomen ennätyksen lukemiin 13,2. Suomenhevosten Kriteriumfinaali päättyi Grönfors Training Oy:n juhliin Ari Moilasen ohjastaessa V.G. Voiton voittoon.

Lämminveristen Kriterium finaali oli todellinen raviurheilun näytös. Kylmähermoisena tunnettu ohjastaja Tommi Kylliäinen joutui heti lähtökiihdytyksessä ottamaan käyttöön suunnitelma B:n ja ajoi ajokkinsa Planbeen neljänteen sisälle. Kylliäinen tiesi koko ajan, että näin kovaa lähtöä ei voiteta ulkoratoja kiertelemällä.

”Ihan mahtavat fiilikset. En osaa nyt sen ihmeempää sanoa, mutta tunnelma on ehkä katossa”, naurahti Kylliäinen heti ensimmäisenä voittajahaastattelussa.

Kylliäinen kertoi, että lähdössä nähty taktiikka ei ollut täysin ensimmäisen suunnitelman mukainen, mutta sopi lopulta hevoselle paremminkin kuin hyvin. Reipas matkavauhti oli myös 3-vuotiaalle ruunalle iso etu.

”Vauhti oli hyvää ja sopi meille. Hevonen oli ehkä pikkaisen liian innokas. Laskin, että kiihdytys menisi hieman toisella tapaa, että Mika (Forss) lähtisi ajamaan aika aktiivisesti eteenpäin siitä ja ajattelin, että koitetaan, jos sen takaa päästäisiin asemiin, mutta heti huomasin, että nyt B-suunnitelma käyttöön ja vähän pakkia silmään ja sisäkautta yrittämään”, kommentoi Kylliäinen.

Planbee juoksi sisärataa pitkin loppusuoralle asti. Neljännestä sisältä Kylliäinen pääsi kipuamaan koko ajan lähemmäs johtavaa muiden nostaessa ulkoradoille. 300 metriä ennen maalia Kylliäinen näki, että ”luukku aukeaa” ja vetolaput vedettäessä Planbee lähti hurjaan loppukiriin. Maalissa voittajasta ei ollut epäselvyyttä.

”Kyllä oli pikkunen huuto, kun hevonen pääsi vapaalle radalle. Kyllä tästäkin pienestä vartalosta ääntä lähtee. Kyllä kun tunne on hyvä niin se ulos tahtoo”, kertoi Planbeen valmentaja Jukka-Pekka Hukkanen.

Virolahtelainen Hukkanen seurasi lähdön tapahtumia omien sanojensa mukaan ”puun takana, erittäin jännittyneenä”. Hukkanen naurahtikin, että puuhun jäi varmasti reiät jännittämisestä. Kuitenkaan loppusuoralla ääntä ei lähtenyt vain valmentajasta vaan myös Planbeen omistajaporukka Talli Tarkkaan harkittu osoitti koko Teivon mäelle, kenen hevonen voitti Kriterium-finaalin.

”Kyllä tämmöisessä tilanteessa pitää vähän iloa ottaa irti. Jaettu ilo on moninkertainen ilo, vaikka se on klisee niin se on kuitenkin näin”, kommentoi Vesa Mäkinen Planbeen osaomistaja ja toinen kasvattajista maalisuoran tunnelmia.

3-vuotiaan ruunan ovat kasvattaneet Vesa Mäkinen ja Johanna Sairanen. Lähdön jälkeen Mäkinen muisteli Plabeen, tutummin Teuvon vaiheikasta matkaa pienistä terveysmurheista nyt ikäluokan parhaaksi.

”Vaikka olen kuinka vaaleanpunaisilla laseilla varustettu kasvattaja ja ajattelin, että nyt meillä menee kaikki hyvin, niin silti kuvittelin, että kolmas – viides sija voisi olla hyvä ja nyt me voitettiin”, hämmästeli Mäkinen.

Suomenhevosten Kriteriumin vahvin oli V.G. Voitto – ”Tuntuu, että mitä isompi palkinto, niin aina se onnistuu”

V.G. Voitto ja Ari Moilanen nappasivat suomenhevosten 4-vuotiaden Kriterium-finaalin voiton. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.
V.G. Voitto ja Ari Moilanen nappasivat suomenhevosten 4-vuotiaden Kriterium-finaalin voiton. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

4-vuotiaiden suomenhevosten ikäluokan herruus ratkaistiin Teivon Kriterium-ravien kahdeksannessa lähdössä. Värikkäiltä vaiheilta ei suomenhevosten finaalissakaan säästytty, kun V.G. Voitto jäi pitkään roikkumaan kolmannelle radalle ennen suursuosikin Siirin Valtsun rinnalle pääsyä. Viimeisessä kurvissa jännitystä lisäsi Siirin Valtsun laukka, sillä yksin jäätyään V.G. Voitto hieman hölmistyi ja valmentaja Seppo Suuronen sekä ohjastaja Ari Moilanen ajattelivat molemmat, että ravaakohan ori enää maaliin asti. Kuitenkin kilpakumppanien lähestyessä V.G. Voitto sai uuden vaihteen päälle ja nappasi itselleen ikäluokan herruuden.

”Kyllä kiihdytys meni aika pitkäksi, että olisi sitä aikaisemmin mieluummin siihen johtavan rinnalle päästy. Hevonen meni kyllä tosi kevyen tuntuisesti ja päätin, että kovaa ajetaan maaliin asti. Siirin Valtsun laukan huomasin vasta, kun se laukka tuli, mutta sittenhän meille tulikin pulmia, kun ei ollut hevosta sisäpuolella eikä ulkopuolella. Tuntui, että se pysähtyy ihan kokonaan, mutta kyllä se sitten, kun lähti kopina kuulumaan, niin lähti taas jatkamaan matkaa”, summasi Ari Moilanen lähdön tapahtumia.

V.G. Voiton valmentajan Seppo Suurosen mielessä kävi Siirin Valtsun laukatessa samoja ajatuksia, kun ohjastaja Ari Moilaisen. Kuitenkin V.G. Voitto tsemppasi Suurosen mukaan hyvin maaliin asti, vaikka kilpakumppani Fransson yritti yllättää ulkoratoja pitkin.

”Vaikea tuolta kaukaa on katsoa, että miten lähelle se tulee, mutta ei se ainakaan ohi mennyt”, naurahti Suuronen voittajahaastattelussa.

Suuronen kertoi, että Kriterium finaaliin valmistauduttiin samoin, kuin muihin kilpailuihin. Karsinnan laukkakaan ei harmittanut, kun finaalipaikka silti avautui. 4-vuotiaille ravataan vielä tämän vuoden puolella Satakunta-ajo, mutta Suuronen ei vielä osannut sanoa starttaako V.G.Voitto siinä.

”Onhan tämä iso juttu, että näitähän ei ajeta, kun kerran vuoteen”, summasi Suuronen Kriterium voiton merkitystä.

Omistajien ilo V.G.Voiton voiton jälkeen oli käsin kosketeltavissa. Hevosen osaomistaja ja toinen kasvattajista Jukka Grönfors oli sitä mieltä, että voittajan on aina helppo iloita.

”Hieno on fiilis, vaikka sydän pamppaa, mutta silloin tiedetään, että ollaan elossa. Ajattelin itse mielessä, että tyytyväinen olisin, oli sija mikä tahansa, kunhan hevonen tekee ehjän juoksun. Nyt on helppo iloita ja vähän näyttää, että olisi parempikin hevosen omistaja, mutta näinhän se on kun on noin hyvä hevonen niin helppoa olla iloinen”, summasi V.G.Voiton osaomistaja ja toinen kasvattajaista Jukka Grönfors