Hyppää sisältöön

Laatuarvostelufinalistien taustoissa näkyy suomenhevosen monimuotoisuus

Suomenhevosten laatuarvostelu on pitkien perinteiden vuosittainen laatukilpailu, jossa pyritään löytämään lahjakkuudet ja parhaiden suoritushevosten aihiot. Tulevaisuus syntyy myös vahvasta taustasta: miltä näyttävät 2020 Laatuarvostelufinalistit sukujensa perusteella?


Vuonna 2020  suomenhevosten Laatuarvostelun finaali järjestetään poikkeuksellisesti omana tapahtumanaan 3.-4.10. Kuva: Leena Kahisaari

Tulevana viikonloppuna nähdään Ypäjällä jälleen Laatuarvostelussa 3 - 5 vuotiaiden suomenhevosten parhaimmisto. Jo kohta 30 vuotta on 3- ja 4-vuotiaat katsastettu kautta maan alueellisissa karsinnoissa, 5-vuotiaat puolestaan pääsevät mukaan kilpailusuoritusten perusteella.

Karsinnat mittaavat osaamista ja kykyä – mutta miltä näyttää nuorten suomenhevosten parhaimmisto sukutaulujensa valossa? Löytyykö polveutumisen perusteella oikotietä kohti tulevaisuuden suoritushevosta?

”3-ja 4-vuotiaiden isälistalla on ilahduttavan paljon eri oriita, mutta tämä korostuu erityisesti emänisien kohdalla, jossa vaihtelu on huomattavaa”, summaa finalistien listan Suomen Hippoksen jalostusinformaatikko Susanna Back. ”Eniten jälkeläisiä mukaan saanut ori on Knuutilan Veikko 7 varsalla, emänisien kohdalla nousee esiin Hermeli, joka on emänisänä 4 varsalle.”

Vaikka suomenhevosten määrän hienoinen lasku on todellisuutta ja rotu on kohdannut historiansa vaiheissa erinäisiä jalostuksellisia pullonkauloja, esimerkiksi Laatuarvosteluun osallistuvien pääsääntöisesti osallistuvien varsojen sukusiitosprosentit jäävät melko matalaksi, keskimäärin noin 2–4 % laskettuna koko sukuinformaation perusteella.

”Huomioitavaa kuitenkin on, että ratsuvarsoissakin alkaa näkyä yli 5 % sukusiitosta, jolloin kertauksia on tehty jo selkeästi enemmän”, Back huomauttaa. ”Vastaavasti sukukatokertoimet ovat keskimäärin melko korkeita, yli 95 prosenttia. Jos sukukatokerroin on 100, niin suvun kaikki potentiaalinen monimuotoisuus on tallella. Mitä korkeampi sukukatokerroin, sitä monipuolisempi geneettinen vaihtelu on tallessa hevosen viiden lähimmän sukupolven osalta.”

Huolimatta neljästä eri jalostussuunnasta on suomenhevonen edelleen suomenhevonen. Ei tarvitse mennä kovinkaan montaa sukupolvea taaksepäin, kun samoja valtanimiä alkaa esiintyä jalostussuunnasta riippumatta. Osallistuvien varsojen suvussa kertaantuu esimerkiksi Vieteriä, Uskotonta, Vekseliä, Hilua ja Suikkua. Myös nuoremman polven Vieskeriä ja Turoakin löytyy.

”Perinteisiin ratsusukuihin yhdistettynä Viesker-Vinkaus yhdistelmä vaikuttaa mielenkiintoiselta. Myös Knuutilan Veikkoa on yhdistetty niin Vieskeriin kuin Suikun Eroon. Tämä kertoo mielestäni suomenhevosten monipuolisuudesta!”

Minkä tahansa jalostettavan ominaisuuden kehittyminen vaatii rodulta perinnöllistä monimuotoisuutta, eli geeneistä johtuvaa hevosten erilaisuutta. 

”Suomenhevosen vahvuus – monipuolisuus – näkyy varsojen suvussa myös ravikilpailleiden hevosten määrässä. Isolla osalla emälinjalla on kilpailleita tammoja ainakin lähimmässä kolmessa polvessa tai näiden tammojen jälkeläisissä.”

Se kuinka nopeasti perinteiset juoksijanimet tulevat sukutauluissa esiin, riippuu jalostuksessa käytetystä sukupolvien välisestä ajasta. Osalla varsoista on maksimoitu perinnöllinen edistyminen, eli jalostustavoitteiden saavuttaminen, käyttämällä nuoria yksilöitä jalostukseen.

”Myös ratsusuomenhevosen jalostuksessa on otettava huomioon perinnöllinen vaihtelu, sillä vaikka suvut vielä tällä hetkellä ovatkin melko moninaisia, samojen menestyvien ratsuoriiden käyttö yleistyy ja tätä kautta sukulaistuminen lisääntyy.”

  * * * 

FAKTA: Laatuarvostelun ykkösisä Knuutilan Veikko

- lukuisia voittoja ja sijoituksia niin kenttä-, este- kuin kouluratsastuksessakin. Suomenhevosten kenttämestaruus viitenä peräkkäisenä vuonna (v. 2013 - 2017). Kenttämestaruuspronssia 2018 ja suomenhevosten Seilinpoika-cupin voitto 2013. Suomenhevosderbyn voitto 2017, ja derby-pronssi 2019.

- jälkeläisiä 91, emänisänä 17:lle

- nostettu I palkintoon kilpailutulostensa perusteella.

- Knuutilan Veikon emä M.S. Ruusa on edesmenneen R-suunnan oriin Onnipoika täyssisko. Isä Pellervo voitti aikanaan neljä estemestaruutta. Sekä Pellervo että M.S. Ruusa ovat saaneet jälkeläistensä perusteella valiopalkinnon.

Jalostukseen hyväksyttyjen oriiden jalostusarvostelutiedot löytyvät Heilasta Jalostuskäyttö-sivulta. Sivulta löytyvät perustietojen lisäksi kuva, mitat ja arvostelun pisteet ja lausunto. Myös oriiden astutustilastot löytyvät samasta yhteydestä.

Suomenhevosten Laatuarvostelu 3. - 4. 10.2020 Ypäjän Hevosopistolla