Hyppää sisältöön

Laadukkaita uusia oriita suomenhevosjalostukseen

Ratsu- ja pienhevossuunnan ratsastettavuuskokeella oriiden jalostusarvostelu päättyi tänään Ypäjän hevosopistolla. Kaiken kaikkiaan orinäyttelyssä nähtiin poikkeuksellisen paljon laadukkaita oriita ja suomenhevosjalostukseen saatiin yhteensä 12 uutta oritta.

Kulta-ahon KasimirKulta-ahon Kasimir oli orinäyttelyn paras ori. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Parhaana oriina palkittiin Jaakko ja Johanna Elonheimon kasvattama ja Heidi Aallon omistama Kulta-ahon Kasimir (Säkkärän Sälli). Oriin luontaista kykyä koota ja venyä kehuttiin askellajikokeessa. Estekokeessa Kulta-ahon Kasmirin jalkatekniikkaa, kapasiteettiä ja reaktiokykyä kehuttiin hyväksi. Ori palkittiin II palkinnolla.

 

II palkintoon ylsivät myös oriit Vili Veikeä (Vili Ponteva), Kuukson Kaipaus (Sumiainen), Karkurin Samba (Totaarin Aihe) ja Päällikkö (Musta Magia), joka sai parhaat suorituspisteet. III palkinnolla palkittiin oriit Pikku Verneri (Pikku-Laakeri), Helmen Lelu (Lerkkana), Hiljalan Fantom (Ilo-Ilmari), Rohkelikon Into (Hermeli) ja Kulmalan Taika (Pilven Poika).

 

Palkittujen oriiden lisäksi jalostukseen hyväksyttiin oriit Valon Ville (A.T. Unikuva) ja Harjulan Simson (Kiraus). Oriin Voiveeti (Voiveikko) arvostelu hylättiin.

 

- Suomenhevosjalostuksessa on tapahtunut mahtava positiivinen kehitys. Koskaan aikaisemmin emme ole jalostusarvostelussa nähneet näin montaa hyvää ja hyvin valmisteltua oritta, askellajituomarit Anna-Leena Laakso ja Maria Wennerstrand kehuivat.

 

- Ainoana kritiikkinä voisi sanoa, että ratsastajien tulisi muistaa opettaa hevonen kantamaan itsensä. Hevosta tulisi ratsastaa enemmän pohkeella ja vähemmän kädellä. Mutta kaiken kaikkiaan olemme todella ilahtuneita oriista, kiitos oriiden omistajille hyvästä työstä, tuomarit päättävät.

 

Myös testiratsastaja Anna Kärkkäinen oli tyytyväinen päivän saldoon.

- Tänään taso oli todella hyvä. Oriit olivat hyvin valmisteltuja, hyvin käyttäytyviä ja tehtäviensä tasolla.

 

Kokonaisuudessa kaksipäiväinen orinäyttelytapahtuma antoi positiivisen merkin suomenhevosen tulevaisuudelle.

- Oriit olivat poikkeuksetta hyvin hoidettuja ja valmisteltuja. Esitettyjen oriiden suuri määrä antaa uskoa tulevaisuuteen ja myös sukujen kirjo oli ilahduttavan laaja, orilautakunnan puheenjohtaja Heidi Sihvo kommentoi tyytyväisenä.

 

 

Oriiden rakennekuvat löytyvät Hippoksen kuvapankista

Pisteet ja lausunnot julkaistaan Heppa-järjestelmässä

Livekuvaa orinäyttelystä löytyy Uudet hevoskasvattajat Facebook-sivulta