Hyppää sisältöön

Kysely suomenhevosen monimuotoisuuden ja elinvoiman edistämisestä sulkeutuu 29.9.

Suomen Hippoksen avaama kysely keinoista edistää suomenhevosen monimuotoisuutta ja elinvoimaa sulkeutuu sunnuntaina 29. syyskuuta. Kysely on tähän mennessä kerännyt yli 350 vastausta, mutta lisää mielipiteitä kansallishevosemme tulevaisuuden turvaamiseksi otetaan kiitollisena vastaan.


Kerro mielipiteesi keinoista, edistetään suomenhevosen monimuotoisuuden säilymistä

Suomenhevonen on maamme ainoa alkuperäinen hevosrotu, joten ainutlaatuisten geenivarojen säilyttäminen eläinvoimaisena ja monimuotoisena on tärkeää. Suljetuilla roduilla, kuten suomenhevosilla, rodun geneettinen monimuotoisuus vähenee ajan myötä. Myös suomenhevosella populaation sukusiitosprosentti on kasvanut tasaisesti ja uusien sukupolvien sukulaisuusaste on jo huolestuttavalla tasolla. Erityisesti huomioi kiinnittyy sukulaistumisen nopeutuneeseen vauhtiin edellisten sukupolvien aikana ja käytössä olevat siitosyksilöt usein jo melko sukua keskenään. Tilanne on huolestuttava erityisesti juoksijasuuntaisten suomenhevosten osalta. Perinteisesti jalostuksen kohteena olleet suoritus- ja terveysominaisuudet tarvitsevat rinnalle myös toimia, joilla rodun elinvoimaisuus ja sen myötä kehittyminen turvataan myös tulevissa sukupolvissa.

 

Kaikille avoimessa kyselyssä kartoitamme suomenhevosväen mielipiteitä askeleista, joilla rodun monimuotoisuuteen voidaan vaikuttaa. Kyselyssä ei huomioida eri suuntien kilpailutoimintaa, vaikkakin ne suurelta osin vaikuttavat rodun kokonaistilanteeseen. Kyselyssä painotetaan jalostus-ja kasvatustoimintaa. Lisäksi kyselyssä on mukana suomenhevosen brändin uudistamiseen liittyviä kysymyksiä yhteistyössä brändityöstä vastaavien suomenhevosyhdistysten kanssa. Avoimiin kysymyksiin voi kuitenkin vastata myös laajemmin koskien suomenhevosten tilannetta.

 

Klikkaa mielipidekyselyyn keinoista edistää suomenhevosen monimuotoisuutta ja elinvoimaa 

 

Kysely on avoinna 29.9. saakka.

 

Lisätietoja

Minna Mäenpää 

Jalostusjohtaja

Puh. 040 511 2067

minna.maenpaa@hippos.fi

 

Susanna Back

Suomen Hippos

Puh. 020 760 5251

susanna.back@hippos.fi

 

Tuula Pihkala

Suomenhevosen brändityöryhmä

pihkalatuula@gmail.com

Puh 040 557 9929