Hyppää sisältöön

Kymi Grand Prix aloitti Kouvolan suurkilpailukesän – “Tänään tunsi, että nyt mennään eikä meinata” 

Etonnant sai lähdön jälkeen tunteikkaat kiitokset ohjastaja Anthony Barrierilta

Helteisessä Kouvolassa nautittiin viikonloppuna maailmanluokan raviurheilusta. Perinteinen Kymi Grand Prix järjestettiin tänä vuonna 26. kerran ja 100 000 euron ykköspalkintoa saapuivat tavoittelemaan yhdeksän huippuhevosta Suomesta, Ruotsista ja Ranskasta. 

Suomea Kymi GP:ssä edustivat viime kesän suurkilpailumenestyjä Run For Royalty, kotiradan Global Withdrawl, Elitloppet-viikonloppuna Harper Hanoveriin osallistunut Global Beware sekä viime viikonloppuna Oslossa voittanut Hierro Boko.

Kouvola toimii suurkilpailunäyttämönä seuraavan kerran elokuussa, kun Kuninkuusravit tuovat maan parhaat suomenhevoset Kymenlaaksoon. Kesän suurimmasta ravijuhlasta nautitaan 4.-6. elokuuta. 

Suuri ennakkosuosikki, vuoden 2022 Elitloppet-voittaja Etonnant (5) voitti Kymi Grand Prix’n pään mitalla ennen Go On Boyta (1). Voittoaika 10,5a/2100 metriä on uusi kilpailuennätys ja Kouvolan uusi rataennätys.

”Etonnant on yksi parhaista hevosista, mitä olen koskaan nähnyt”, omistaja-valmentaja Richard Westerink kertoi liikuttuneena voittajahaastattelussa.

“Tiesin, että kaikki haluavat meidän päänahkamme tänään. Liikenneruuhkia riitti, mutta hevonen kesti kaiken ja on todellinen champion”, ohjastaja Anthony Barrier kuvaili lähdön tapahtumia.

”Se on todellinen ammattilainen, joka osaa juosta ja tykkää siitä. Vahvuus on Etonnantin paras ase, sillä on äärettömän iso moottori. Aina ori ei halua käyttää sitä, mutta tänään halusi.”

Etonnant seuraa isänsä Timokon jalanjälkiä, sillä myös Timoko voitti urallaan Elitloppetin ja Kymi Grand Prix’n. Ei ole itsestään selvää, että kilpailunjärjestäjä saa houkuteltua tällaisia tähtiä Suomeen. Ranskalaisvieraat ovat kuitenkin vuodesta toiseen kehuneet vuolaasti Kouvolan vieraanvaraisuutta ja tapahtuman järjestelyjä.

“Elitloppet ja Kymi GP ovat ne kaksi kilpailua, joita todella rakastan”, Timokon ja Etonnantin omistaja-valmentaja Richard Westerink paljasti vuonna 2017.

Seuraavaksi haluttu tähtihevonen saattaa suunnata Yhdysvaltoihin tai Mikkeliin. Mikkelissä kilpaillaan 16. heinäkuuta St Michel -ajo, jonka voittajalle on tarjolla 80 000 euroa. Ranskalainen Face Time Bourbon voitti kilpailun vuonna 2021.

Lämminveritammojen Jouni Kaikko Memorialissa juhli ”rautainen muori”, 9-vuotias Willow Pride.

“Vaikka se kotona olisi sellainen omanlaisensa laiskanpullukka, niin raveihin kun tullaan, se syttyy aina. Se tykkää esiintyä, kilpailla ja voittaa”, hoitaja Noora Tuula kertoi voittajahaastattelussa.

“Tänään tunsi, että nyt mennään eikä meinata. Oli hauska olla mukana lähdössä ja huomata, millaisia ovat todella hyvät hevoset”, kehui viime kesänä Suur-Hollolan ja St Michelin voittaneen Run For Royaltyn ohjastaja Janne Korpi.

Kymi Grand Prix 2023 

1. Etonnant 10,5
2. Go On Boy 10,5
3. Callmethebreeze 10,9
4. Hierro Boko 11,0
5. Ideal Du Rocher 11,1
6. Global Withdrawl 11,3
7. Run For Royalty 11,6
8. Global Beware 14,0
9. Iznogoud Am 14,0
Ultion Face, poissa

Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen