Hyppää sisältöön

Kymenlaakso-ajon voittoon kiri Nineeleven – ”On tämä uskomaton juttu”

Nineeleven voitti Kymenlaakso-ajon

Nineeleven kiri Kymenlaakso-ajon voittajaksi. Kuva: Satu Pitkänen

3-vuotiaiden lämminveristen suurkilpailut jatkuivat Kouvolassa. Kymenlaakso-ajon voittajaksi kiri kuopiolaisen Jani Oinosen valmentama Nineeleven, joka nappasi vuoden toisen suurkilpailuvoiton.

Kymenlaakso-ajo lukeutuu 3-vuotiaiden lämminveristen vuoden tärkeimpiin kilpailuihin. Erikoisuutena kilpailussa on se, että Kymenlaakso-ajo ajetaan volttilähtönä, jossa hevoset lähtevät kahdelta eri matkalta. Paalulta 2100 metrin matkalta starttasivat ennen karsintoja enintään 7000 euroa ansainneet hevoset, ja sitä enemmän ansainneet 3-vuotiaat lähtivät 20 metriä paalun hevosia taaempaa.

Jani Oinosen valmentama Nineeleven lähti matkaan 20 metrin takamatkalta. Ori lähti kiriin viimeisellä takasuoralla ja ohitti viimeisenkin vastustajan loppusuoralla. Voittoajaksi kirjattiin 14,9/2120 metriä, mikä on Kymenlaakso-ajon historian kolmanneksi kovin voittotulos. Voitostaan Nineeleven palkittiin 36 000 eurolla.

”Minua yleensä aina jännittää nämä omien hevosten lähdöt, tämä varsinkin, kun on oma kasvatti. Kyllä piti viimeiset 500 metriä katsoa sormien välistä”, Oinonen kertoi jännittävistä hetkistä.

Jani ja Jenni Oinosen kasvattaman ja omistaman Nineelevenin nimi on saanut inspiraationsa toisenlaisista hevosvoimista.

”Se liittyy Porscheen, kun hevosen isä on Blue Porsche, ja Porschen perusmalli on ysiyksitoista, se tulee siitä”, Oinonen sanoi.

Oinonen pitää kymmenen hevosen tallia Kuopiossa, ja kahdeksan näistä hevosista ovat Jani ja Jenni Oinosen valmentamia.

”Olen saanut raviopit opiskelemalla, kuuntelemalla ja katsomalla. Kymmenen vuotta sitten en tiennyt lajista mitään, sitten se vei mukanaan. Olen imuroinut tietoa, kysellyt ihmisiltä ja olen tosi kiinnostunut hevosten valmentamisesta. Nyt ollaan saatu omat systeemit luotua silleen, että pystytään niitä treenaamaan ja vähän on onnistuttukin”, Oinonen kertoi.

Oman kasvatin onnistuminen on aina iso asia, mutta erityisen iso asia se on silloin, kun hevosen edelleen omistaa ja sitä myös valmentaa itse.

”Tuntuu valtavan hyvältä, vähän on pala kurkussa. On tämä uskomaton juttu. Tämä on taloudellisesti iso juttu, ja kun se on tosiaan oma kasvatti, niin siinä on sitä tunnetta pelissä oikein tosi paljon”, Oinonen hehkutti.

Nineelevenille Kymenlaakso-ajo oli tämän vuoden toinen arvovoitto. Hevonen voitti myös elokuussa ajetun 3-vuotiaiden suurkilpailun Oulu Expressin. Molemmissa suurkilpailuissa hevosta on ohjastanut Veli-Pekka Toivanen.

Toiseksi lähdössä ravasi Santtu Raitalan ohjastama Sahara Flames ja kolmanneksi sijoittui Kriterium-voittaja Planbee.

Kouvolassa ajettiin myös Lasse Heikarin Muistoajo, jonka voittoon kiri Iikka Nurmosen ohjastama H.V. Tuuri, jolle voi oli jo kauden kymmenes. H.V. Tuuri siirtyi samalla myös tämän kauden rahatilaston kärkeen suomenhevosten osalta. Oriin kausiansiot nousivat jo 162 325 euroon. Kouvola-ajossa juhli kotiradan valmentaja Veikko Kotiranta, jonka osaomistama Run And Repeat oli täysin ylivoimainen lähdössä.

Vuoden 2021 ajajatilaston ylivoimainen ykkönen Santtu Raitala saavutti jälleen merkittävän merkkipaalun, kun hän ohjasti vuoden 300. voittonsa ravien kolmannessa lähdössä Top Class Kempillä. Raitala on vasta viides suomalainen ohjastaja, joka on onnistunut voittamaan 300 ravilähtöä yhden vuoden aikana. Aiemmin tähän saavutukseen ovat pystyneet Jorma Kontio, Mika Forss, Ari Moilanen ja Antti Teivainen.