Hyppää sisältöön

Kylmäveristen PM-lähtö oli Parvelan Retun näytös – ”Se näyttää aina yhtä hyvältä”

Hannu Torvinen antoi Parvelan Retulle ansaitut aploodit PM-lähdön voiton päätteeksi. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Oriveteläisen Petri Laineen valmentama Parvelan Retu jatkoi ilmiömäisiä juoksujaan lauantai-iltana Turun Metsämäen raviradalla. Huonosta lähtöpaikasta huolimatta Hannu Torvinen ohjasti ihmeoriin eleettömästi kylmäveriravureiden vuoden 2021 Pohjoismaiden mestariksi.

Parvelan Retu tunnetaan huippulahjakkaana suomenhevosena, ja viimeistään lauantai-iltana Turun Pohjoismaiden mestaruus -lähdössä ikäluokkalähtöjen suvereeni hallitsija näytti, että se on pitelemätön myös avoimen sarjan kilpakumppaneita vastaan.

2100 metrin ryhmäajossa radalta 12 lähtöön kiihdyttänyt Parvelan Retu matkasi pitkään parijonossa kaukana kärkihevosista, mutta 500 metriä ennen maalilinjaa ohjastaja Hannu Torvinen ohjasi hevosensa vauhdikkaaseen kiriin. Parvelan Retun maalisuoran vauhti oli lopulta omaa luokkaansa ja lopulta ykkössija irtosi vakuuttavaan tyyliin ennen ravikuningas Evarttia.

”Mitään muutoksia ei ole tehty hevosen kanssa, ihan samalla reseptillä mentiin kuin tähänkin asti. Se on vaan yksinkertaisesti niin hyvä, ettei tarvitse tehdä mitään ylimääräistä sen kanssa”, valmentaja Petri Laine kommentoi Parvelan Retun valmistautumista PM-lähtöön.

Suojattinsa lukuisista voitoista huolimatta valmentaja ei säästellyt kehuja Turun voittajaseremonioissa.

”Kyllä se niin uskomaton hevonen on, että kyllä se näyttää aina yhtä hyvältä oli kotona tai sitten täällä raveissa. Se on ihan super.”

Parvelan Retu on syystäkin kerännyt ympärilleen suuren fanijoukon ja sen nimi on alkanut tulla tutuksi myös ravipiirien ulkopuolella. Huippulahjakkuuden dominoidessa myös avoimen sarjan lähtöjä, on vertailu ravilegendoihin väistämätöntä.

Parvelan Retu voitti PM-lähdön vain 6-vuotiaana, kuten teki myös legendaarinen Viesker vuonna 1995.

”Nyt ollaan vähän kuin Vieskerin jalanjäljillä. Tästä on hyvä jatkaa.”

”Se on ihan unelmahevonen tämmöiselle harrastelijalle, ja saattaisi joku ammattilainenkin olla siitä ylpeä”, Laine totesi vaatimattomasti.

Voittajahaastattelussa kuultiin myös Retun hoitajaa Emmi Lainetta, joka kehui Retua kiltiksi ja rauhalliseksi hevoseksi. Lakos Team Ay omistaa tuoreen Pohjoismaiden mestarin ja Marjo Vanninen on vastannut kasvatuksesta.

Suomalaiset ottivat PM-lähdöstä lopulta kolmoisvoiton, kun Parvelan Retun ja Evartin jälkeen kolmanneksi sijoittui Stallone.