Hyppää sisältöön

Kuumapolttohoito voi estää ravihevosten kilpailuoikeuden Ruotsissa ja Ranskassa  

Suomen Hippos selvittää parhaillaan poikkeusluvan saamista Ruotsiin 1.1.2021 jälkeen kuumapoltetuille ravihevosille.  

Hevosten jänispatteja voidaan hoitaa erilaisilla toimenpiteillä, ja yksi Euroopassa käytetty toimenpide on kuumapolttaminen. Toimenpide on toistaiseksi edelleen sallittu Suomessa. Jatkossa se kuitenkin voi estää kilpailemisen Ruotsissa ja Ranskassa. Tieto on ymmärrettävästi herättänyt huolta suomalaisten ravivalmentajien keskuudessa. 

”Kartoitamme parhaillaan niiden hevosten lukumäärää, joita muutos koskettaa. Tämän jälkeen olemme asiasta tarkemmin yhteydessä Ruotsin keskusjärjestöön ja selvitämme poikkeusluvan mahdollisuutta näiden hevosten kilpailemiseen Ruotsissa myös jatkossa”, Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala kertoo.  

On huomioitavaa, että kilpailuoikeuden menetys Ruotsissa koskee vain 1.1.2021 jälkeen kuumapoltettuja hevosia. Ranskassa vastaava kilpailukielto on ehdoton hevosilla, jotka on kuumapoltettu 1.3.2021 jälkeen.  

”Suomalainen raviurheilu on kansainvälistynyt merkittävästi, ja se on hieno asia. Se vaatii meiltä jatkossa enemmän huomiota myös kansainvälisiin sääntömuutoksiin, jotta voimme paremmin auttaa ravivalmentajia työssään. Emme ole ymmärtäneet nostaa asiaa riittävästi viime vuonna ja haluan pyytää tätä anteeksi suomalaisilta ravivalmentajilta ja hevosen omistajilta. Olemme tänään olleet vielä erikseen yhteydessä eläinlääkäreihin asian tiimoilta”, Tala jatkaa.  

Suomessa lääkinnällinen kuumapolttaminen ei toistaiseksi poista hevosten kilpailuoikeutta, mutta keskustelua asian ympärillä on jo käyty.  

”Asia on noussut keskusteluun myös Suomessa, ja on mahdollista, että ravihevosten kuumapolttaminen kielletään täälläkin. Siksikin on tärkeää, että toimenpidettä suunnittelevat huomioivat jo tässä vaiheessa Ruotsin ja Ranskan linjaukset”, Tala kommentoi.   

Ruotsin ja Ranskan linjaukset:   

Ruotsi:  

Kuumapolttaminen on kielletty kaikissa toimenpiteissä. Jos 1.1.2021 tai sen jälkeen hevoselle on suoritettu kuumapolttaminen, hevosella ei saa kilpailla enää Ruotsissa. Menettely ei koske hevosia, joille toimenpide on tehty ennen annettua päivämäärää. Jos paljastuu, että 1.1.2021 jälkeen hevosta on polttohoidettu, kyseessä on antidopingmääräysten rikkominen. Rangaistus rikkeestä on antidopingmääräysten mukainen ja määritellään tapauskohtaisesti.  

Ranska:  

Hevoset, joilla on polttoarpia näkyvissä, tulee olla rekisteröitynä Ranskan raviurheilun keskusjärjestön LeTrotin tietokantaan. Rekisteröitymiseen vaaditaan eläinlääkäritodistus, joka osoittaa, että toimenpide on suoritettu ennen 1.3.2021. Hevosilla, joille toimenpide on tehty kyseisen päivämäärän jälkeen, ei ole kilpailuoikeutta Ranskassa. Sama menettely koskee myös suomalaisia ravihevosia. 

Lisätietoja ravihevosten lääkintään liittyvissä asioissa antaa  

Asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala, martti.tala@hippos.fi tai puh. 040 354 0338