Hyppää sisältöön

Kuninkuusravivieraat jättivät Lahteen 14,5 miljoonaa euroa

Elokuun alussa ravatut Lahden Kuninkuusravit onnistuivat monella tapaa. Yleisömäärä 59 208 henkeä oli tapahtuman suurin 2010-luvulla. Lahden alueella Kuninkuusravikävijät kuluttivat yhteensä 14,5 miljoonaa euroa.

Kuva: Hippos / Ville Vuorinen

Raviradalla rahaa laitettiin pelaamiseen, pääsylippuihin, ravintolapalveluihin ja messuostoksiin. Tapahtuma-alueen ulkopuolella rahaa kulutettiin eniten majoitukseen ja ravintolapalveluihin. Lahden kaupunki näyttäytyi kävijöille positiivisessa valossa, sillä 85% vastaajista totesi Lahden vastanneen odotuksia tai ylittäneen ne.

Tiedot selviävät Kuninkuusravien kävijäkyselystä, jonka Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy toteuttaa vuosittain.

Vuoden 2019 Kuninkuusraveissa tyytyväisyys oli korkeinta kuljetuksiin, pelaamisen sujuvuuteen, sisääntuloon ja lipunmyyntiin, yleiseen viihtyisyyteen ja tunnelmaan, selostuksiin ja haastatteluihin, käsiohjelmaan, sekä henkilökunnan ystävällisyyteen ja palvelualttiuteen.

”Erityisen iloinen olen siitä, että henkilökunnan ystävällisyys nousi kyselyssä positiivisena asiana esiin”, Jokimaan raviradan toimitusjohtaja Tomi Himanka iloitsee. ”Panostimme toimihenkilöiden ja talkoolaisten asiakaspalvelukoulutukseen yhdessä Lahden ammattikorkeakoulun kanssa, ja hyvää palvelua viilattiin heidän avullaan vieläkin paremmaksi.”

”Kuljetuksista saatua positiivista palautetta osattiin odottaa, sillä viikonlopun kuljetukset toimivat erinomaisesti ja niistä saatiin jo tapahtumaviikonloppuna kiittävää viestiä.”

Kyselytutkimuksen mukaan myös opastukset ja videonäytöt oli toteutettu selvästi edellisvuotta paremmin. Eniten ongelmia koettiin olleen äänentoistossa ja kuulutuksissa.

”Äänentoistossa oli ongelmia melko pienellä alueella, mutta valitettavasti se oli juuri keskeinen ja ruuhkainen etukaarre. Harmillisesti ongelmaa ei saatu ratkaistua, vaikka äänen laatua yritettiin kyllä parantaa viikonlopun aikana”, Himanka pahoittelee.

Yli puolet kuninkuusravikävijöistä, 52%, on naisia. Miehiä kävijöistä on 48%. Kävijäprofiilista selviää, että tyypillinen kuninkuusravivieras saapuu Etelä- tai Länsi-Suomesta ja 49% kävijöistä on 35–54-vuotiaita.

Kuninkuusravien vastuullisuusohjelma polkaistiin käyntiin Lahden Kuninkuusraveista. Puolet kävijöistä oli huomannut vastuullisuusohjelman, ja tärkeää se oli yhdeksälle kymmenestä.

Myös taloudellisesti Lahden Kuninkuusravit onnistuivat.

”Talouden osalta haluamme mitata onnistumista ravikeskuksen koko vuoden tuloksella, emme niinkään tämän tietyn viikonlopun perusteella. Tapahtuman tuottoja ja kuluja jakaantuu väistämättä koko vuodelle”, Lahden Hevosystäväinseuran puheenjohtaja Pekka Kairtamo taustoittaa. ”Viikonlopun tulos asettunee noin 350 000 euron tasoon ja onkin mielenkiintoista nähdä, ylittääkö vai alittaako seuran koko vuoden tulos tämän tason.”


Kuluvana vuonna Lahden Hevosystäväinseura on investoinut ravirata-alueen kehittämiseen saman noin 350 000 euroa.

”Viimeisen viiden vuoden aikana Jokimaan alueen kehittämiseen on investoitu noin 4,5 miljoonaa euroa. Olen erittäin iloinen, että Kuninkuusravien onnistuminen mahdollistaa osaltaan kehitystyön jatkumisen ja vahvistaa alueen hevostaloutta”, Kairtamo toteaa.

Kuninkuusravit ravattiin Lahdessa 2.-4.8.2019. Ensi vuonna Kuninkuusraveja isännöi Seinäjoki.

Lisätietoja:

Tomi Himanka, toimitusjohtaja / p.0400 821 877 / tomi.himanka@jokimaanravit.fi

Pekka Kairtamo, puheenjohtaja LHYS / p.044 386 8221 / pekka.kairtamo@isku.fi

• Kuninkuusravien kävijäkysely on Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n vuosittain Kuninkuusraveissa toteuttama kyselytutkimus, jolla selvitetään tapahtuman kävijäprofiilit, asiakkaiden tyytyväisyys, mahdolliset kehittämistarpeet sekä rahankäyttö raveissa ja ravialueen ulkopuolella. Ensimmäisen kerran kävijäkysely toteutettiin Lappeenrannan Kuninkuusraveissa vuonna 2009.

• Vuonna 2019 aineistossa mukana oli 2 271 vastausta. Tutkimuksen otoskoon perusteella laskettu virhemarginaali prosenttiluvuille koko aineistossa on enintään ±2,1 prosenttiyksikköä.