Hyppää sisältöön

Kuninkuusravit:Costello ja Akaasia seppelöitiin ravikuninkaaksi ja –kuningattareksi Rovaniemellä

Vuoden 2018 ravikuninkaalliset ovat selvillä. Kolmatta kertaa kuningatarkilpailuun osallistunut Akaasia kirkasti aiempien vuosien hopeat kullaksi. Costello onnistui tempussa toisella yrittämällä.


ilpailunkuninkaalliset
Kuvassa tuoreet kuninkaalliset. Kuva Lotta Kosonen

Kuningatarkilpailun toinen kilpailupäivä käynnistyi Akaasian komennossa. Mailin osamatkan neljännen sijan myötä toisena päätösmatkalle startannut tamma ravasi toista rataa pitkin ilman vetoapua, kunnes jatkoi matkaansa toisessa ulkona. Keulassa päätösmatkan juossut Huimariina sai taipua, kun ulkoa kirivät pohjalaiset Akaasia, Naputus ja päätösmatkan voiton myötä toiseksi kokonaiskilpailussa noussut Sävel-Taika.

12-vuotiaan tamman Akaasian takaa löytyy kurikkalainen Ari Oja-Nisula, hevosen valmentaja, omistaja ja kasvattaja. Toiseksi sijoittunutta Sävel-Taikaa valmentaa ja ohjasti Olavi Oja-Nisula, joka on Arin serkku. Oja-Nisulan kaksoisvoiton jälkeen kolmannelle sijalle ylsi Ryti-Tyttö, joka oli tasatilanteessa Akaasian kanssa 0,2 sekuntia jäljessä ennen päätösmatkaa.

Akaasiaa ohjasti pitkän linjan hevosmies, 72-vuotias Markku Hietanen, joka ohjasti ensimmäisen ravikuningattaren tittelinsä. Hietasella oli tätä ennen neljä hopeasijaa.

-Tulihan se sieltä viimein, Markku Hietanen huokaisi.

-Maililla jäi voimat tallelle päätösmatkaa varten, ja näin maaliin tullessa, että tehtiin tarpeeksi eroa muihin. Hienolta tuntuu.

Costello rokkasi ravikuninkaaksi

Vermossa viime vuonna kuninkuuskilpailussa debytoinut ja siinä toiseksi ensiyrittämällä yltänyt Costello jyräsi itsensä ravikuninkaaksi kera hevosta ohjastaneen Risto Tupamäen, joka ohjasti ensimmäisen ravikuninkuutensa.

Avausmatkan nimiinsä vienyt Costello sijoittui mailin loppusuoralla tulleen haparoinnin myötä kolmanneksi, mutta starttasi avausmatkan murskavoiton myötä päätösmatkalle 0,8 sekunnin erolla toisena olleeseen Välähdykseen. Välähdys sijoittui päätösmatkalla yhdeksänneksi.

-Riittää, kun Costello pysyisi tulevaisuudessa tämmöisenä, niin se nousisi suurten legendojen joukkoon, Risto Tupamäki arvelee.

Toiseksi kokonaiskilpailussa nousi ”Vermon sheriffi” Köppinen, joka saapui Rovaniemelle hallitsevana ravikuninkaana. 15-vuotias Köppinen kilpaili kuninkuuskilpailussa viimeistä kertaa, sillä ori joutuu jäämään eläkkeelle vuoden vaihteessa täytettyään 16-vuotta.

Kolmas kokonaiskilpailussa oli Terho Rautiaisen ohjastama ja valmentama Camri.

Tuoretta ravikuningasta valmentaa Ville Herttua. Herttuan lapset Tommi ja Hanna Orimattilasta omistavat yhdeksänvuotiaan hevosen.

Tiedotetta päivitetään kokonaiskilpailuiden tulosten valmistuttua.


Kuvia vapaaseen käyttöön viikonlopusta Suomen Hippoksen kuvapankista TÄÄLTÄ

Kuninkuusravien TV-lähetys tänään TV5:llä klo 19:05. 

Lisätietoja:
Jari-Pekka Rättyä, Kuninkuusravien tiedottaja
puh. 0400 137 458


Tammat kommentit 3100 m:

 

SÄVEL-TAIKA haparoi alussa, eikä laukka ollut kaukana. Takasuoralla lähdin ja Naputus tarjosi hyvää vetoapua. Loppusuoran puolessa välissä tunsin, että voittoon tullaan. Uskomattoman hieno tunne! 

(Olavi Ojs-Nisula) 

 

AKAASIA oli rauhallinen, mikä on tälle hyvä juttu. Hyvin se tuli loppua. Hienosti meni! 

(Markku Hietanen) 

 

VIRIN CAMILLA tuli voimissaan maaliin. 

(Reino Miettinen) 

 

RYTI-TYTTÖ sai tilaa vasta ihan viime metreillä. Toki kisan rasitukset siinäkin jo tuntuivat, mutta kolmossija on hieno saavutus! 

(Jonny Länsimäki) 

 

MARJ-LOVVIISA jäi taas pussiin. Ajot menivät oikeastaan hyvin, kun pateja jäi talteenkin. Olen tosi tyytyväinen kokonaisuuteen. 

(Hannu Lindström) 

 

VIESKERIN VIRVA oli silleen ok, kuten koko ajan. Kuitenkin ilman kummempia haavereita selvittiin kisa läpi. 

(Sanna Päivike) 

 

Oriit kommentit 3100 m

 

KÖPPINEN lähti hyvin tällä päätösmatkalla, kuten viime vuonnakin. Sitten kun keulaan päästiin, niin koitettiin vaan lisätä tempoa, että Costello tipahtaisi kyydistä, mutta ei sitä niin vain tiputeta. Hienosti ori taas taisteli. On tämä mahtava hevonen! Terveyttä ja menohaluja oriilla kyllä riittää, vaikka kilpailuoikeus jatkuisikin. 

(Ari Moilanen) 

 

COSTELLO oli vähän liiankin meneväinen ja siksi en ajanut ihan johtavan kupeelle. Ei siinä mitään hätää ollut, kun muu joukko alkoi jäädä lopussa. Kuninkuus tuntuu uskomattoman hienolta! 

(Risto Tupamäki) 

 

VIXEN tuli hyvin loppua. Tämä oli se meidän matka ja ollaan oikein tyytyväisiä kokonaispanokseen. 

(Jenni Porokka) 

 

METKUTUS paransi koko ajan, tai oikeastaan maili oli sen paras matka. Harmittaa se eka osalähtö, joka meni pieleen, siinä ei ollut hevonen eikä kai oikein mieskään parhaimmillaan. 

(Juha-Matti Paavola) 

 

CAMRI teki hyvän päivätyön, olen oikein tyytyväinen siihen kokonaisuutena. Ori ei ole mikään pitkän matkan spesialisti, mutta sitkeästi se vaan tuli. 

(Terho Rautiainen) 

 

 Kuninkuusraveissa riitti yleisöä, Kuva Marko Junttila _T4A8629