Hyppää sisältöön

Kuninkuusravien alla: Kiitos sinulle raviurheilija!

Toimitusjohtaja Minna Mäenpää suomenhevosen kanssa

Kuva: Pirje Fager-Pintilä

Viikonloppuna kokoonnumme jälleen Kuninkuusraveihin: suomenhevosen juhlaan ja koko raviyhteisön yhteiseen tapahtumaan, josta kelpaa kertoa kaverillekin.

Alkukesän aikana hevosten hyvinvointi ja ravihevosten suuterveys ovat puhuttaneet mediassa. Vaikka otsikot hevosten suuterveydestä ovat usein negatiiviseen sävyyn kirjoitettu, on hyvä muistaa, että tutkimuksen ja siitä nousseen keskustelun johdosta tietoisuus ja teot suuterveyden edistämiseksi ovat lisääntyneet viime vuosina entisestään.

Suihin katsotaan entistä enemmän niin kotitalleilla kuin kilpailuissa, kuolainvalintoja mietitään ja niistä kysytään neuvoa. Hevosen varusteissa nykysuuntaus eläinlääkäriemme mukaan on muutenkin yhä useammin: vähemmän on enemmän.

On selvää, ettei kukaan halua tahallaan aiheuttaa suuvaurioita hevoselle. Haluan silti erikseen kiittää kaikkia tahoja (valmentajat, omistajat, hoitajat, eläinlääkärit, ravien toimihenkilöt ja muut) jotka ovat tehneet paljon suuterveyden ja hevosten hyvinvoinnin parantamiseksi: Kiitos teistä jokaiselle.

Ravikilpailuissa hyvinvointitarkastuksia tehdään enemmän kuin koskaan aiemmin ja tulokset vaikuttavat positiivisilta. Jokaisissa raveissa tutkitaan 5 arvottua hevosta hyvinvointitarkastuksen yhteydessä ennen starttia ja niissä tarkastetaan suun lisäksi muun muassa hevosen yleiskunto ja varusteet. Hevosten suut tutkitaan lisäksi startin jälkeen aina, mikäli hevosen suussa näkyy verta tai jos on muuta syytä epäillä suussa olevan poikkeavia löydöksiä (esimerkiksi pään heiluttelua, ohjista nykimistä). Lisäksi hevosia voidaan tarkistaa pistokoemaisesti varikolla, jos esimerkiksi hevosen suusta on maininta edellisen kilpailueläinlääkärin raportissa.

Olemme ilolla kuulleet kilpailueläinlääkäreiltä hyvää palautetta siitä, että hyvinvointitarkastukset koetaan jo tärkeänä osana nykypäivän ravikilpailua ja esimerkiksi valmentajat suhtautuvat niiden tekemiseen positiivisesti. Tarkastuksia tekemällä saadaan tärkeää tietoa hevosten hyvinvoinnista ja voidaan myös osoittaa, että hevosten hyvinvointi on meille aina etusijalla.

Hevosten hyvinvointiin on kiinnitetty erityistä huomiota muutenkin kaviouralla, kun alkuvuodesta 2022 ajotapoja koskeviin ravikilpailusääntöihin tuli merkittäviä muutoksia. Niiden myötä muun muassa hevosen käskeminen on kielletty ja rangaistukset vääristä ajotavoista kovenivat. Tuomarit ja ohjastajat ovat omaksuneet uudet säännöt nopeasti ja hyvin.

Pidetään siis yhdessä huolta hevosten ja alalla toimivien ihmisten hyvinvoinnista tarkastelemalla, ja tarpeen mukaan muuttamalla, toimintatapojamme myös jatkossa.

Onnea matkaan jokaiselle Kuninkuusraveissa kilpailevalle! On ollut pitkä tie valmentaa ja hoitaa hevonen tälle tasolle ja se on vaatinut paljon aikaa ja rahallista panostusta. Suomalainen hevosurheiluosaaminen on korkeatasoista ja kansainvälisesti tunnettua. Iloitaan jokaisen hevosen ja taustajoukkojensa menestyksestä yhdessä, ja nähdään Forssassa!

Toimitusjohtaja Minna Mäenpää, Suomen Hippos