Hyppää sisältöön

Kuninkuusraveihin valmistautuva Joriini loisti Porin Kultaloimi-lähdössä

Porissa nähtiin torstaina tasokkaat arkitairavit, kun perinteiset Kultaloimi-lähdöt juostiin edellisvuosista poiketen heinäkuussa. Suomenhevosten päälähdön voittoon juoksi Kuninkuusraveihin valmistautuva Joriini ja lämminveristen puolella Lexus Dream sai hallita lähdön tapahtumia keulapaikalta.

Joriini pori 16.7. kultaloimi kuva nelli saari
Joriini oli suomenhevosten Kultaloimi-lähdön etevin. Kuva:Nelli Saari

Suomalaista raviyleisöä hemmoteltiin torstaina poikkeuksellisen tasokkaiden ravien merkeissä, kun Porissa kilpailtiin Kultaloimi-ravit. Illan päälähtöinä nähtiin sekä suomenhevosten että lämminveristen Kultaloimi-lähdöt.

Suomenhevosten päälähdön voiton vei Hannu Hietasen ohjastama sekä valmentaja Joriini. Toisena maaliin saapui keulassa kovaa tahtia pitänyt A.T. Veeti. Joriinin voittoaika oli komea 21,8/2100m ja ykkössija oli  hevoselle toinen peräkkäinen.

Voittaja matkasi pitkään toisessa parissa ulkona, ja vaikka kilpakumppanit aloittivat kirinsä aikaisemmin, pysyi ohjastajan pää kylmänä.

”Ajattelin että ei voi vielä lähteä kiriin, kun Polaran ohittaminen on hikinen homma. Totta kai luotettiin pikkasen tuureihinkin ja kyllä siinä tuuria sitten olikin, kun Rokin Maxi laukkasi viimeisessä kurvissa”, Hannu Hietanen kertasi voittojuoksun tapahtumia.

Vierellä juosseen Rokin Maxin laukattua olivat voittajan kiriväylät auki. Yli sadan startin rutinoima Joriini taitaa kilpailutilanteet, ja ykkössija tuli vakuuttavan loppusuoran kirin päätteeksi.

”Sillä on pumpulit korvissa ollut edelleen eikä niitä ole sieltä pois nyitty. Se tekee kyllä hommansa, eikä sitä tarvitse häiritä", kehui Hietanen voittajahevosta.

Joriinin taustajoukkoihin kuuluvat treenarin lisäksi omistaja-kasvattaja Kalle Korkiavuori sekä hevosen hoitaja Sara Hietanen.

Joriinin kunnon ajoitus on sattunut kohdilleen, kun kahden viikon kuluttua oriin kotiradalla juostaan suomenhevosten ravivuoden kohokohtiin lukeutuvat Kuninkuusravit. Monipuolisena kilpahevosena tunnetulle Joriinille ”Kunkkarit” sopivat erinomaisesti.

”Vauhtikestävyys, tasaisuus, ravivarmuus. Ja osaa mennä kaikki matkat”, kommentoi Hietanen hevosen parhaita ominaisuuksia.

Kaikkia näitä tarvitaan, kun Seinäjoella kilpaillaan kuninkuustitteleistä 1.-2.8.2020. Kahden päivän aikana titteleistä kilpaillaan kolmella osamatkalla. Lauantaina ajetaan 2100 metrin ja sunnuntaina 1609 metrin sekä 3100 metrin ryhmäajot. Hevosten ilmoittaminen Kuninkuusravien pääkilpailun päättyy maanantaina 20.7. ja osallistujista päättävä päätoimikunta tekee valinnat keskiviikkona 22.7. 

Porissa erinomaisen onnistumisen Kunkkarien kannalta teki Joriinin lisäksi myös toiseksi yltänyt A.T. Veeti, joka on yksi potentiaalinen kuninkuuskilpailija. 

Näyttöjä  kunkkareiden pääkilpailuun annetaan vielä aivan kalkkiviivoille asti. Tulevana viikonloppuna Mikkelissä päätoimikunnan katseet kiinnittyvät erityisesti lauantain Suurmestaruusajoon sekä sunnuntain kylmäveristen St Michel Tammatähti –lähtöön.

Lexus Dream oli pitelemätön keulasta

Lämminveristen Kultaloimi-lähtö oli yhden hevosen näytös. Melkein koko matkan keulapaikalla matkannut Lexus Dream sai hallita lähtöä mielin määrin. 

Tempo oli ensimmäisen kierroksen jälkeen avoimen tason hevosille hyvin rauhallista, kun tuhat metriä matkattiin vain 15,5-vauhtia. Toiselle kierrokselle vauhti kiihtyi selvästi, ja voittoajaksi merkattiin 13,2/2100m. Toiseksi lähdössä sijoittui Cameron Evo ja kolmanneksi kiri lähtöön laukannut Justice Ås. 

Voittajahaastattelussa ohjastustehtävistä vastanneelta Ari Moilaselta kysyttiin, milloin viimeksi Lexus Dream on saanut juosta noin rauhassa avauskierroksen.

”Siitä on varmasti aikaa , mutta ei ollut ketään vaatimassa vauhtia. Tämä on siitä kiva hevonen, että vaikka vähän kovaa juotuu avaamaan, niin tämä rauhoittuu menemään sitä vauhtia mitä kuski haluaa."

Markku Niemisen valmentaman Lexus Dream voitti kesäkuun alussa Killerin Eliitin ja vaikka sen jälkeen tulostauluun mahtui kaksi vitossijaa, ei hevosen vireessä ole ollut moittimista.

”Kahdessa edellisessä startissa aloitus meni vähän rajuksi, se vähän maksoi lopussa. Tänään hevonen oli todella pirteä koko matkan", kehui Moilanen voittajahevosta.

Lexus Dreamin omistavat Toni Lasila sekä Toni Rytkölä. Toni Lasila on myös kasvattanut tähtiravurin. Hevosen hoitajana toimii Johanna Kyläkoski.

Kultaloimilähtöjen tulokset:

Suomenhevoset

Lämminveriset