Hyppää sisältöön

Kuningatar- ja kuninkuuskilpailun kasvattajien kommentit

Vermon Kuninkuusraveissa kohtaavat suomenhevosrodun parhaat kantakirjatut tammat ja oriit. Lue kasvattajien tunnelmat vuoden suurimman ravikilpailuviikonlopun alla!

Vermon kuningatarkilpailun tammat


Akaasia

Valmentaja      Ari Oja-Nisula, Kurikka

Ohjastaja          Markku Hietanen, Laihia

Omistaja           Ari Oja-Nisula, Kurikka

Kasvattaja        Ari Oja-Nisula

Hoitaja               Iisakki Oja-Nisula


"Akaasiahan oli tavallaan vahinkovarsa. Ostin emätamman tietämättä, että se olikin jo kantavana. Varsana Akaasia ei näyttänyt oikein miltään. Tamma oli sellainen ruma ankanpoikanen, jota kukaan ei huolinut. Siksi se meille kotiin jäikin. Mutta heti, kun valjastettiin, näki että on hieno hevonen. Sillä oli hienot liikkeet ja ravi sujui." (Ari Oja-Nisula)


Carmela

Valmentaja      Seppo Suuronen, Juva

Ohjastaja          Antti Teivainen, Nurmijärvi

Omistaja           Ravitalli Suuronen Oy, Juva

Kasvattaja        Ravitalli Suuronen Oy

Hoitaja               Sari Pärssinen


"Carmela on toisessa polvessa kasvattini. Varsana se erottui muista ulkonäöllään. Se oli todella kevytrakenteinen. Se näytti vaalealta lämminverivarsalta. Omia kasvatteja seuraa aina tarkasti, kuten viime vuonna Vitteriä seurasin. Ihan erilainen fiilis on nyt lähteä kuningatarkilpailuun oman kasvatin kanssa. Tavoite on aina kasvattaa huippuyksilöitä. Tällaiseen kilpailuun mukaan pääseminen on palkinto kovasta työstä. Näkee, että jotain olen oikein kasvatustyössäni tehnyt, kun Carmela on niin hyvä." (Seppo Suuronen)


Eicku

Valmentaja      Sauli Lähdeniemi, Punkalaidun

Ohjastaja          Hannu Kamppuri, Nokia

Omistaja           Anders Söderholm, Sipoo

Kasvattaja        Anders Söderholm

Hoitaja               Helena Järvinen


"Eicku oli jo varsana omapäinen. Kun se saa jotain päähänsä, se ei muutu. Se on kuitenkin fiksu ja aina askeleen edellä muita. On aina tiedetty, että se on nopea. Hyvä, että se on päässyt näin pitkälle. Kyseessä  on ensimmäinen kuningatartason kasvatti, mutta Eickun kilpailuissa lähinnä jännittää se, miten se käyttäytyy." (Anders Söderholm)


Fortunatar

Valmentaja      Mikko Hämäläinen, Juva

Ohjastaja          Pekka Vilpponen, Mikkeli

Omistaja           Mikko ja Pekka Hämäläinen, Juva

Kasvattaja        Mikko Hämäläinen

Hoitaja               Pekka Hämäläinen


"Fortunatar on meidän kasvatteja jo kolmannessa polvessa. Se tuo vielä ekstraa tähän elämykseen. Varsasta asti ollaan tehty töitä ja nyt se palkitsee. Varsana tämä ei ollut yhtään erityisen oloinen. Eikä se vaikuttanut erityisen lahjakkaalta. Vasta 5-vuotiaana se alkoi kehittymään. Villinmiehen Tammakilvassa oltiin finaalissa ja siitä lähtien se on näyttänyt olevansa juoksija. Fortunattaren emä Virvan Liekki on siemennetty Larsista. Se tuntuu jättävän juoksijoita. Pikkusisko Elliina vaikuttaa todella lahjakkaalta." (Mikko Hämäläinen)


Juliette Lax

Valmentaja      Jussi Suominen, Loviisa

Ohjastaja          Ari Moilanen, Vihti

Omistaja           Juliette Talli, Helsinki

Kasvattaja        Stall Lax

Hoitaja               Tanja Mäkeläinen


"Juliette Lax sai jo erikoishuolenpitoa ennen kuin sitä oli olemassakaan. Tamman emä Juliana Lax oli meille Lax-tallilla erittäin tärkeä. Juliette Laxista povattiin prinsessaa sukuun, ja sellainen saatiinkin. Se on meidän kasvatti kolmannessa polvessa. Vaikka kuninkuustason kasvatteja on ollut aiemminkin, Juliette Lax on kruunannut Lax-tallin kasvatustoiminnan." (Heljä Kurki)


Loisto-Piirto

Valmentaja      Jouni Miettinen, Pori

Ohjastaja          Arto Hammar, Salo

Omistaja           Piirto-Talli, Pori-Helsinki-Oulainen

Kasvattaja        Eija ja Markku Onkalo

Hoitaja               Taina Miekka


"Loisto-Piirron emä hankittiiin Turoa varten. Sen emässä K.P. Juuliassa miellytti suku ja sen yhteensopivuus Turon kanssa. Loisto-Piirrossa parasta on kasvattajan ja omistajan roolissa sen terveys. Ja se, että se on sitkeä ja kestävä. Viimeinen, pitkä matka sopinee erityisesti Loisto-Piirrolle. Tamma on nyt kantavana tallikaveri Rapin Aatoksesta ja sieltä odotetaan kauniille emälinjalle suvunjatkajaa." (Markku Onkalo)


R.R. Ruskariina

Valmentaja      Reijo Ranne, Kankaanpää

Ohjastaja          Seppo Markkula, Pori

Omistaja           Risto Pesonen, Ikaalinen

Kasvattaja        Reijo Ranne

Hoitaja               Risto Pesonen


"On hienoa päästä oman kasvatin kanssa Kuninkuusraveihin. Sitä varten kasvatustoimintaa on, että pääsisi näihin mukaan. Varsana Ruskariina oli arka, mutta liikkui hienosti. Siitä näki, että tällä käy jalat oikein. Ruskariinan emän Samarinin pitäisi varsoa Kuninkuusraviviikolla Patrikin Muistosta. Se on mukava lisä tähän viikkoon. Samarinista on paljon varsoja ja nuoremmista olen kuullut, että ovat lahjakkaan oloisia." (Reijo Ranne)


Saaga S

Valmentaja      Ilkka Pyysalo, Taipalsaari

Ohjastaja          Matti Nisonen, Taipalsaari

Omistaja           Ilkka Pyysalo, Taipalsaari

Kasvattaja        Susanna, Juha ja Juhani Keskimaunu

Hoitaja               Milla Pyysalo


"Saaga S on jo viidennessä polvessa sukuni kasvatteja. Se myytiin pian syntymänsä jälkeen ja on aina ollut Pyysalojen projekti. Olen kuitenkin seurannut aina jännityksellä tamman edesottamuksia. Ja pidän yhteyttä omistajien kanssa. Emälinjassa parasta on se, että varsat ovat melko nuorena jo valmiita kilpahevosia. Toimin myös Vermon ratamestarina, joten kolmannen seppeleen hakeminen onnistuisi radan puolesta, mutta Saaga saa päättää lopun." (Juha Keskimaunu)


Taruntuuli

Valmentaja      Esa Holopainen, Hollola

Ohjastaja          Juha Utala, Hollola

Omistaja           Journey Stable, Hollola

Kasvattaja        Kalevi ja Anna-Liisa Salmela

Hoitaja               Taru Holopainen


"Taruntuuli on toisessa polvessa meidän kasvatti. Taruntuulen emä on vuoden 2002 ravikuningatar Turotuuli. Vaikka kuninkaallisia hevosia on ollut, edelleenkin Taruntuulen juoksut jännittävät meitä. Emä on varsonut neljä varsaa, joista lupaavalta näyttää viime vuoden tammavarsa Tuulenmimmi. Tammavarsoista toivomme suvunjatkajia kunhan niiden kilpaurat ovat ohi. Emälinja on meille niin mieleinen." (Kalevi Salmela)


Topmar

Valmentaja      Outi Kajula, Rovaniemi

Ohjastaja          Jarmo Saarela, Hämeenkoski

Omistaja           Eero ja Outi Kajula, Rovaniemi

Kasvattaja        Kari Niemelä

Hoitaja               Outi Kajula


"Topmarin emä Marotar ostettiin meille ja sillä ajettiin kilpaakin, ennen kuin se astutettiin. Auraus valikoitui sopivasti oriksi, sillä se oli juuri pärjännyt hyvin. Topmar myytiin heti vieroituksen jälkeen. Se oli helppo myydä, sillä tulevat omistajat etsivät juuri tuon sukuista hevosta. Topmar oli myös hienon näköinen varsana. Topmar on ensimmäinen kuningatartason kasvattini. "(Kari Niemelä)


Vieskerin Virva

Valmentaja      Sanna Päivike, Kankaanpää

Ohjastaja          Mika Forss, Hämeenkyrö

Omistaja           Talli Vanhahonko, Honkajoki

Kasvattaja        Jukka Vanhahonko

Hoitaja               Sanna Päivike


"Vieskerin Virva on kolmannessa polvessa kasvattini. Kaikkihan ne ovat syntyessään juoksijoita, mutta tämä oli kuningatar jo syntyessään. Se oli minulla kolmivuotiskevääseen asti. Tamma oli erinomainen opettaa ja muutenkin kiltti. Kolmevuotiaana se alkoi näyttää vauhtejaan ja näytti paljon kovemmalta kuin saman ikäinen kaverinsa. Olen ylpeä siitä, että tämä on ensimmäinen kasvattini, joka yltää kuningatarkilpaan. On sovittu, että sitä valmennetaan pitkän aikavälin tähtäimellä, jotta tamma säilyisi mahdollisimman terveenä. Kilpauran jälkeen olen suunnitellut siitä seuraavaa suvunjatkajaa." (Jukka Vanhahonko)


Virin Camilla

Valmentaja      Reino Miettinen, Siilinjärvi

Ohjastaja          Hannu Torvinen, Jämsä

Omistaja           Scuderia Camerata, Siilinjärvi-Helsinki

Kasvattaja        Heikki Smolander

Hoitaja               Arja Miettinen


"Virin Camillalla oli jo varsana hyvännäköinen askel. Ajattelin, että siitä voisi tulla vähän parempikin tamma. Se on jo kolmannessa polvessa meidän suvun kasvatteja. Se on samaa emälinjaa kuin kuninkuuskilpailussa juokseva Vixen. Se on meidän kasvateista ensimmäinen kuninkaallisen tason hevonen. Toinen hyvä, Virin Santeri, kun on ruuna. En jännitä juoksuja, mutta olen tyytyväinen aina hevosen menestykseen." (Heikki Smolander)


Kunkkariravihevoset Tammat sijaintikartta2


Vermon kuninkuuskilpailun oriit

A.T. Visku

Valmentaja      Pasi Teini, Eura

Ohjastaja          Juha Länsimäki, Seinäjoki

Omistaja           Pasi ja Katri Teini, Eura

Kasvattaja        Aapo Teperi

Hoitaja               Julia Teini


"Turolaiset varsat ovat aina omanneet hyvän luonteen, niin myös A.T. Visku. Se on kasvanut kestäväksi ja vahvaksi hevoseksi, se tekee siitä niin hyvän. Se on kasvattini toisessa polvessa. Emä A.T. Viksu juoksi itsekin kuningatarkilpailussa. Emästä on myös ravikuninkaaksi juossut A.T. Eko. Olen jättänyt itselleni A.T. Viskun veljen A.T. Veetin vanhuuden päivien turvaksi. Se on minulle mieleinen ja lahjakas hevonen. A.T. Veeti juoksee myös kilpaa Vermossa Kuninkuusravien lauantaina ajettavassa Tähtidivisioonassa." (Aapo Teperi)


Camri

Valmentaja      Terho Rautiainen, Kangasniemi

Ohjastaja          Terho Rautiainen, Kangasniemi

Omistaja           Jani Konnu, Savonlinna

Kasvattaja        Jani Konnu

Hoitaja               Maarit Huttunen


"Minulla itselleni ei ole juuri muistikuvia Camrista varsana. Isäni Jorma jaksaa kyllä sitä aina muistella. Se oli lupsakka varsa, joka ei rumia temppuja tehnyt. Siitä kasvoi järkevä herrasmies, joka ei turhia hötkyile. Emme me edes tajunneet aluksi, kuinka hyvä Camri oikeasti on. Ori on meidän ensimmäinen kuninkuustason hevonen. Sen startit jännittävät aina. Erityisesti tänä vuonna vaikean alkukesän jälkeen. Camri on palkinnut kasvattajansa ja kaikki kunnia kuuluu vanhemmilleni, jotka ovat jaksaneet puurtaa kasvatuksen parissa." (Jani Konnu)


Costello

Valmentaja      Ville Herttua, Orimattila

Ohjastaja          Risto Tupamäki, Petäjävesi

Omistaja           Hanna ja Tommi Herttua, Orimattila

Kasvattaja        Heli ja Matti Säteri

Hoitaja               Tia Malinen


"Costello oli varsana erikoinen. Se oli hyvin omatoiminen ja hiukan haastavakin. Vuotiaana se ei tahtonut aina antaa tarhasta kiinni iltaisin. Se saattoi treenailla yön itsenäisesti tarhassa, satoi tai paistoi. Emä I.P. Pilkku on varsonut meille neljä varsaa. Tammat olen jättänyt itselleni. Toinen sisko on kantavana Kilun Peedrosta ja toista yritämme parhaillaan saada kantavaksi. Emälinja on mieleeni, sillä I.P. Pilkku on samasta emästä kuin ravikuningatar I.P. Vipotiina. Kasvatustyössä on omat riskinsä, mutta on se palkitsevaa, kun syntyy oikein hyvä hevonen. Mitäpä sitä ei suomenhevosen eteen tekisi." (Heli Säteri)


Elias Intomieli

Valmentaja      Hannu Hietanen, Laihia

Ohjastaja          Hannu Hietanen, Laihia

Omistaja           Team Elias, Oulu

Kasvattaja        Kainuun Ammattiopisto-Liikelaitos

Hoitaja               Sanna Ruokonen

"Elias Intomieli oli varsana nimensä mukainen. Eliaksen emä Samarine joutui varsomisen jälkeen eläinsairaalaan tulehduksen takia. Varsa lähti tietenkin mukaan. Pois hakiessa oli eläinsairaalan hoitajalla kädet mustelmilla. Hoitajakin totesi, että on eläväinen varsa. Emä vaurioitui varsomisessa, mutta monen vuoden huilin jälkeen saimme siitä vielä toisen varsan. Elias Juonettaresta odotamme paljon ja siitä voi tulla myös suvunjatkaja." (Leena Karjalainen)


Jokivarren Kunkku

Valmentaja      Antti Ojanperä, Pihtipudas

Ohjastaja          Jorma Kontio, Enköping

Omistaja           Arto Salmi ja Alpo Posti, Ylitornio

Kasvattaja        Seppo Kivimäki ja Pekka Oravisjärvi

Hoitaja               Jutta Ihalainen


"Jokivarren Kunkku myytiin heti pikkuvarsana omistajilleen. Samasta emästä on myös ravikuningatar Mokomani. Emme osanneet ollenkaan odottaa, että Pimpotar jättäisi näin hyviä varsoja. Oriit olemme valinneet tammalle mututuntumalla. Tyytyväisiä olemme saaneet olla. Seuraan tarkasti omien kasvattien kilpailuja ja uraa." (Pekka Orasjärvi)


Köppinen

Valmentaja      Jyrki Korhonen, Siuntio

Ohjastaja          Ari Moilanen, Vihti

Omistaja           Jyrki ja Kati-Maija Korhonen, Siuntio

Kasvattaja        Jyrki ja Kati-Maija Korhonen

Hoitaja               Maija Korhonen


"Köppinen on ollut varsasta ihan päällikkö. Se sai jo orilaitumelta lähdöt, kun se toi muut hevoset langoista läpi. Ihmisen on kuitenkin aina ollut helppo käsitellä sitä, se ei ole yhtään ilkeä. Emä Veto-Voltti teki meille neljä varsaa. Köppinen menee kovempaa kuin muut, mutta ihania ne kaikki ovat silti olleet." (Jyrki Korhonen)


Metkutus

Valmentaja      Juha-Matti Paavola, Kaustinen

Ohjastaja          Juha-Matti Paavola, Kaustinen

Omistaja           Juha-Matti Paavola ja Teija Lampela, Kaustinen ja Perho

Kasvattaja        Juha-Matti Paavola

Hoitaja               Silja-Maaria Järvelä

"Metkutus on kolmannessa polvessa perheeni kasvatteja. Tilan sukupolvenvaihdoksessa sain isän nimissä olleen Metkutuksen emän. Lämmittää sydäntä, kun pitkien työpäivien palkinnoksi saa tällaisen hevosen. Näiden kanssa eletään hienoja ja surullisia hetkiä. Kuninkuusraveihin pääsy on parasta mitä suomenhevosella voi saavuttaa. Metkutuksella on erityinen merkitys minulle. Se on kaikin puolin isänsä Liptuksen kaltainen. Ori on todella iloinen veikko, kuten isänsäkin. Tosi kiva, että se peri isältään ominaisuutensa, kun Metkutuksen emä oli niin hapan." (Juha-Matti Paavola)


Veeran Turo

Valmentaja      Matti Koskinen, Sastamala

Ohjastaja          Tuomo Ojanperä, Pori

Omistaja           Matti Koskinen, Sastamala

Kasvattaja        Heli Krapi

Hoitaja               Liina Koskinen


"Ollaan kaikki ihan sekaisin ja täpinöissään, että päästiin mukaan. Kaikki hevoskaverit ovat lähdössä Vermoon kannustamaan meidän kanssa. Ollaan jo teetetty kannustuspaidatkin. Ei sitä oikeastaan edes ymmärrä, että Veeran Turo vielä viimeisenä vuonna onnistui hankkimaan paikan. Meitä jännitti jo ennen valintatilaisuutta niin, että ei unta saatu. Uskomaton fiilis. Veeran Turo oli meillä vain hetken aikaa pikkuvarsana, mutta tosi fiksu se oli jo silloin. Ihanaa on ollut seurata oriin uraa, etenkin kun se asuu ihan lähellä meitä. Olemme saaneet elää kaikki murheet ja ilon hetket sen rinnalla. Kaikki lähdöt olemme katsoneet tarkasti. Veeran Turo on antanut meille lukemattoman määrän elämyksiä, mieheni oli jopa Ranskan kilpareissulla mukana". (Heli Krapi)


Vieskerin Valo

Valmentaja      Pertti Niveri, Kouvola

Ohjastaja          Pertti Niveri, Kouvola

Omistaja           Janita Bollström, Mikkeli

Kasvattaja        Janita Bollström

Hoitaja               Marianne Niveri


Vixen

Valmentaja      Markus Porokka, Juuka

Ohjastaja          Markus Porokka, Juuka

Omistaja           Talli Pääpäivä, Juuka

Kasvattaja        Anna-Kaisa Tenhunen ja Juha-Matti Smolander

Hoitaja               Jenni Porokka


"Vixen oli perus kiltti ja fiksu varsa, kuten muutkin Xenan varsat. Aina se jännittää seurata omien kasvattien kilpailu-uria. Jos joskus lakkaa jännittämästä, täytyy vaihtaa lajia. Emälinja on ollut jo neljä polvea meidän suvun omistuksessa. Vaikea sanoa, mikä siitä tekee niin erinomaisen. Palaset ovat vain loksahtaneet siinä kohdalleen. Myös kuningatarkilpailun Virin Camilla on samasta emälinjasta kuin Vixen." (Anna-Kaisa Tenhunen)


Välkyn Tuisku

Valmentaja      Antti Tupamäki, Petäjävesi

Ohjastaja          Antti Tupamäki, Petäjävesi

Omistaja           Yrjö Kettunen, Juuka

Kasvattaja        Yrjö Kettunen

Hoitaja               Rosa Kangas


"Välkyn Tuiskun emä Välkky Carmen juoksi aikanaan kuningatarkilvassa. Toivoin siitä kovasti varsaa, mutta se ei vain meinannut tulla kantavaksi. Ensin koitettiin Cameronista ja silloin Juvalla eläinlääkäri totesi, ettei tammalla saa varsaa tehtyä. En luovuttanut, vaan vein sen Antero Tupamäelle tutkittavaksi. Hän antoi toivoa varsan tekoon. Samalla reissulla törmäsin Pauli Raivioon, joka suositteli Tuisku-Topia tammalleni. Tutkin kotona suvut ja päätin käyttää Raivion oria. Niin meille syntyi Välkyn Tuisku. Olisihan se ollut kamalaa, jos Välkyn Tuisku olisi jäänyt tekemättä." (Yrjö Kettunen)


Välähdys

Valmentaja      Ville Korjus, Kotka

Ohjastaja          Ville Korjus, Kotka

Omistaja           Samuli ja Ville Korjus, ja Teija Majander, Kotka

Kasvattaja        Arto Nieminen

Hoitaja               Hanna Korjus


"Nyt Välähdykselle olisi ottajia paljon, mutta oli sellainenkin aika, kun se ei tahtonut kelvata kellekään. Vaihdoin sen sitten poniin, kun sellainen piti lapselle saada. Kyllä siinä meni rahaakin välissä, mutta ponista eniten hierottiin kauppaa. Emälinja on ollut meillä jo kolme sukupolvea. Välähdyksen emällä Kuusysillä olisi ollut vauhtia, mutta treenissä sattunut vahinko aiheutti sille hankosidevamman. Se sitten astutettiin, ja syntyi läsipäinen, kiltti varsa. Se aina emänsä takana välähti, mistä nimikin keksittiin. Minulla oli tavoitteena kasvatustoiminnassa, että tulisi edes yksi alle 20-aikainen suomenhevonen. Nyt sellainen on. Viime vuodelta jäi hampaan koloon Turussa, joten toivotaan, että Kuninkuusraveissa kaikki onnistuisi nyt nappiin." (Arto Nieminen)


Kuninkuusravit Oriit Sijaintikartta