Hyppää sisältöön

Kriterium-karsinnat ajetaan tiistaina Teivossa – ”Kilpailu on iso juttu varsinkin hevosten taustajoukoille”

Hannu Torvinen ohjastaa tiistain Kriterium-karsinnoissa mm. Siirin Valtsua. Kuva: Ida Laine

Kolmevuotiaiden lämminveristen sekä nelivuotiaiden suomenhevosten Kriterium-karsinnat ajetaan tiistaina 21. syyskuuta Tampereella Teivon raviradalla. Kriterium lukeutuu Suomen suurimpien ikäluokkakilpailujen joukkoon. Yksi karsintojen avainhahmoista on raviohjastaja Hannu Torvinen, joka on juhlinut Kriterium-voittoja 2010-luvulla kolmeen otteeseen.

Monella ravurille Kriterium on hevosen kilpauran ensimmäisiä suuria kilpailuja. Raviväelle Kriterium on samalla yksi vuoden mielenkiintoisimmista kilpailuista ja lähtöjä odottavat vuodesta toiseen myös hevosten ohjastajat.

Yksi tiistaina Kriterium-karsintojen ja koko ravisuomen näkyvimmistä ohjastajista on Hannu Torvinen, joka ohjastaa tiistaina kuudessa karsinnassa.

”Aina sitä odottaa näiden ikäluokkien kanssa Kriteriumia. Lähes kaikkia karsinnoissa ajettavia hevosia on tullut ohjastettua alkuvuodesta alkaen ja tosi monella on ollut tähtäin juuri Kriteriumiin. Kilpailu on iso juttu varsinkin hevosten taustajoukoille, kun vähintään viimeisen vuoden ajalta on tähdännyt juuri sinne”, Hannu Torvinen kommentoi Kriterium-karsintojen alla.

Raviohjastajat päättävät loppupeleissä siitä, millaisella taktiikalla hevosen kanssa edetään kilpailuissa. Suuri osa työstä tapahtuu yhteistyössä ennen lähtöjä hevosten taustajoukkojen kanssa ja varsinkin nuorten hevosten kanssa yhteispelillä on suuri rooli.

Torvinen on Suomen tämän hetken menestyneimpiä raviohjastajia ja parhaimmillaan startteja vuoteen on kertynyt yli 1700 kappaletta. Kriteriumiin valmistaudutaan kuten mihin tahansa lähtöön, mutta nuorten hevosten kanssa valmistautuminen on aloitettu hyvissä ajoin.

”Näiden hevosten kanssa on tullut ajettua ihan niiden ensimmäisiä startteja ja se hevosten valmisteleminen ja kanssakäyminen valmentajien kanssa niistä asioista jotka voisi tehdä paremmin, on aloitettu hyvissä ajoin. Ohjastajana lähtölistat on katsottu jo hyvissä ajoin, mutta varsinainen valmistautuminen kuskina alkaa sitten kun karsintoja edeltävät lähdöt on ajettu”, Torvinen kertoo valmistautumisesta kilpailuun.

Kriterium-finaalit ajetaan Teivossa 2. lokakuuta. Lämminveristen jokaisesta viidestä karsintalähdöstä suoran karsintapaikan lunastavat lähtöjen kaksi parasta ja kaksi viimeistä paikkaa menevät karsintojen kahdella nopeimmalle kolmanneksi sijoittuneelle hevoselle. Suomenhevosten kahdesta karsintalähdöstä kuusi parasta selvittää tiensä finaaliin.

”Karsinta on tietyllä tapaa finaalia vaikeampi, kun pitäisi saada tietty sijoitus finaaliin päästäkseen. Toivotaan, että omista hevosista mukaan pääsevät mahdollisimman monet.”

Torvinen on voittanut Kriteriumin 2010-luvulla kolme kertaa. Suomenhevosten puolella voitto tuli vuonna 2019 Parvelan Retun kanssa ja lämminveristen puolella vuonna 2015 Arctic Passion ja vuonna 2017 Run For Royalty ylittivät maalilinjat ensimmäisinä.

Torvinen viihtyy Tampereen seudulla erinomaisesti myös kaviouran ulkopuolella.

”Ehdottomasti Tampereessa on jotain kotoista, kun tuleva vaimo on tamperelainen ja tykkään paljon kaupungista muutenkin. Edelleen olen kuitenkin keskisuomalainen, mutta Tampere on koko ajan muodostumassa tosi läheiseksi paikaksi”, Torvinen kertoo.

Ohjastaja ei ennakkoon lähde spekuloimaan tiistain karsintojen tuloksia, mutta suomenhevosten karsinnoista puhuttaessa esille nousee huippulupaus Siirin Valtsu.

”Minulla on edelleen siitä aika hyvä tunne ja ollaan Kriteriumin voittotaistelussa mukana. Viime lähdössä jäätiin toiseksi, mutta oltiin hevoseen tyytyväisiä Oulussa, ja uskotaan, että se voi olla vielä parempi Kriteriumissa”, Torvinen kertoo.

Kriterium-karsinnat 21.9.2021, Tampere, Teivo

Suomenhevoset

  1. karsinta (L2, kello 18.27)
  2. karsinta (L3, 18.47)

Lämminveriset

  1. karsinta (L5, 19.31)
  2. karsinta (L6, 19.52)
  3. karsinta (L7, 20.13)
  4. karsinta (L8, 20.34)
  5. karsinta (L9, 20.49)