Hyppää sisältöön

Kovatasoinen kuusikko kohtaa toisensa Poni-Kriteriumissa

Tampereen Teivossa järjestetään lauantaina hevosten Kriterium-lähtöjen lisäksi myös Poni-Kriterium. Kilpailussa on luvassa upea kattaus kotimaista ponikasvatustyötä, kun osallistumisoikeus Poni-Kriteriumiin on 4-vuotiailla Suomessa syntyneillä shetlanninponeilla.

Adorlee Toivo Lehtonen Pikkuprinsessa Ponikuninkuusravit 2020 Teivo 20092020 Kuva: Maisa Hyttinen
Adorlee kruunattiin Teivossa viimeksi Pikkuprinsessaksi. Miten käy lauantaina Poni-Kriteriumissa? (Kuva: Maisa Hyttinen)

Auton takaa 1600 metrin matkalle kiihdyttää yhteensä kuusi valjakkoa.

Lähdön nopeimman ennätyksen omaava Pikku Humanteri on isänsä Smedens Rivalin kolmanneksi nopein jälkeläinen. Pikku Humanterin emänisä on legendaarinen ME-ori Golda Apache, jonka 19 vuotta vanhasta Suomen ennätyksestä ruuna on jäänyt vain reilut kaksi sekuntia. Pikku Humanteri on emänsä Pikku Ruskon ainoa varsa. Pikku Rusko kilpailee edelleen Annielena Kuuselan valmennuksesta. Ruunan on kasvattanut Eemeli & Eve Karjalainen, ja sitä ohjastaa Ronja Grönman.  

Pikku Humanterin kanssa samasta tallista saapuu kilpailuun myös Kirsi Suomelan kasvattama Little Nearly Perfect, jolla on tältä vuodelta hallussaan jo kolme voittoa sekä upea ennätys 2.49,5. Little Nearly Perfectiä ohjastaa Maria Kiukas.

Teivon ponikuninkuusraveissa Pikkuprinsessaksi kruunattu Adorlee sai arvonnassa sisäradan lähtöpaikan. Adorleen viidestä kilpailusta kolme on päättynyt voittoon. Se on emänsä, vuoden 2011 Poni-Kriteriumin voittajan, Saphiran ainoa jälkeläinen. Lupaavaa tammaa ohjastaa Viivi Mäki-Jaakkola. Adorleen kasvattaja on Veera Pietiläinen, joka on juhlinut itse Poni-Kriteriumin voittoa ohjastajana yhteensä neljä kertaa vuosina 2010, 2011, 2013 ja 2015. Mira Lindqvist on Adorleen omistaja-valmentaja.

Siiri Kanniainen tuo tallikaverit Kaunisrannan Philippan ja Kaunisrannan Helunan Tampereelle Siilinjärveltä. Kaunisrannan Philippa on voittanut urallaan 12 kertaa. Ennätyksensä 2.39,2 se juoksi Oulussa heinäkuussa. Kaunisrannan Philippa on emänsä Humledals Paulinen nuorin, mutta ravikilpailussa menestyksekkäin jälkeläinen.

Kaunisrannan Heluna on kaartanut voittajaesittelyyn neljästi. Ennätyksensä 2.47,7 tamma juoksi viimeisimmässä kilpailussaan Lahdessa. Kaunisrannan Heluna on emänsä Ajoksen Hanin kymmenes ja nuorin varsa. Satu Mattila on molempien Kanniaisen suojattien kasvattaja. Siiri Kanniainen omistaa tammat yhdessä Mari Hutun kanssa.

Mäntylahen Tuimaepeli - nimensä veroinen kaveri

 

Mäntylahen Tuimaepeli saapuu Poni-Kriteriumiin Rovaniemeltä. Ruuna on tehnyt vakuuttavaa jälkeä raviradoilla, kun sen uran 14 kilpailua ovat päättyneet kahdeksaan ykkössijaan ja neljään kakkossijaan. Kahdessa kilpailussa se on jäänyt neljänneksi eli pohjoisen ponia voidaan jälleen odottaa kärkikamppailuun. Ruuna on emänsä Mira III:n toinen varsa. Neea Käkelä on ponin omistaja-valmentaja, ja sen ohjastuksesta vastaa Riikka Haapasaari. Ruunan on kasvattanut Krista Haataja.

”Lähdemme Rovaniemeltä Tampereelle torstaina. Reissu on ponin ensimmäinen pitkä matka matkustaa, joten halusimme lähteä ajoissa, jotta poni palautuu kuljetuksesta. Matkalla pysähdytään ja kävelytetään, ettei sen lihaksisto menisi kovin jumiin”, ruunan omistaja-valmentaja Neea Käkelä kommentoi alkuviikosta.

Mäntylahen Tuimaepelin ohjastaja Riikka Haapasaari kertoo, että pitkä matka on arvoitus kuinka se vaikuttaa ruunan suoritukseen. Joka tapauksessa rahasija on tavoitteena Teivossa. Lahjakkaalla ponilla on paljon annettavaa raviradoilla myös tulevina vuosina.

”Epelillä on vielä paljon annettavaa raviuran osalta. Vauhtia löytyy, ja sen kilpapää on myös paikallaan. Tämän kauden aikana ruuna on jo kehittynyt aivan hurjasti ja jos sama kehitys jatkuu, niin Epelillä on mahdollisuus yltää vaikka mihin”, Haapasaari valaisee.

Neea Käkelä on toiminut Epelin kanssa 2019 alkuvuodesta saakka. Ruunan kasvattaja Krista Haataja osti ponin takaisin itselleen Kittilästä, johon se vieroitusikäisenä oli myyty.

”Kävin sitä katsomassa melkein heti, kun se kotiutui ja alettiin yhdessä Kristan kanssa sitä opettamaan raviponin aakkosiin. Ponilta löytyy luonnetta ja se oli ensimmäisessä kodissaan päässyt ihmisen yläpuolelle, joten opetus ei ollut helpoimmasta päästä. Epeli kuitenkin oppi asiat tosi nopeasti ja alkoi toimia ajossa. Kesällä aloitettiin kilpailemaan ja hyvin on mennyt. Ponilla on vielä lahjoja kehittyä”, Käkelä kertoo.

Viime vuonna kilpailun veivät nimiinsä Zemafori ja Eveliina Hietanen. Kilpailuennätys 2.21,4 on tamma Cha Cha Chan nimissä vuodelta 2013.

Poni-Kriterium starttaa klo 13.

Vuoden 2020 Poni-Kriteriumin lähtölista