Hyppää sisältöön

Koulutusta ja kohtaamisia hevoskasvatuksen tueksi

Sunnuntaina 26.3. Lahden Jokimaalla kokoontui runsas joukko hevoskasvatuksesta kiinnostuneita ihmisiä, kun Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) ja Suomen Hippoksen yhdessä toteuttama Uudet hevoskasvattajat –hanke starttasi. Tilaisuudessa julkistettiin kymmenen kasvattajakummia ja seuraava koulutus Tamma tiineeksi 1 järjestetään jo 5. huhtikuuta Mustialassa. Hankkeen tarkoituksena on innostaa ja kannustaa uusia ihmisiä hevoskasvatuksen pariin.

Starttitilaisuudessa paneuduttiin kotimaisen hevoskasvatuksen ajankohtaisiin lukuihin ja tulevaisuuden näkymiin, kun Minna Mäenpää Hippoksesta esitteli kasvatusvuoden 2016 tilastoja. Varsamäärissä ollaan hiljalleen taas tulossa ylöspäin. Suomessa kasvatetut hevoset ovat laadukkaita ja vertailukelpoisia suurempien kasvatusmaiden kanssa.

Sirpa Pussinen Hämeen ammattikorkeakoulusta (HAMK) avasi hevosyrittäjien tulevaisuuden suunnitelmia. Toimintaansa jatkavien yrittäjien määrä suhteessa muihin maatalouden tuotantosuuntiin on merkittävästi suurempi, ja toiminnan kehittämiseen ja kouluttautumiseen panostetaan.

Sukupolvenvaihdosten kokemusasiantuntija, maitotilallinen Liisa Murto sai yleisön useammankin kerran nyökkäilemään puhuessaan jatkamisesta ja jaksamisesta, sekä osaamisen ja vastuiden siirtämisestä maatiloilla. ”Työn vastuista, haasteista ja ongelmista huolimatta elämässä on laatua”, totesi Murto.

Kasvattajakummeilla pitkäaikaista osaamista

kummit1
Kasvattajakummit Erja Saartia, Eeva-Liisa Penttilä, Lia Merimaa, Kari-Markku Karjalainen, Irma-Riitta Tammelin, Marjo Vainikka ja Maria Henttala Ronja Salmen haastattelussa. Kuvat Menna Rantala

kummit2



Kohtaamisia uusien ja pitkään elämäntyönsä hevoskasvatuksen parissa tehneiden kanssa mahdollistetaan kummitoiminnan kautta. Tilaisuudessa esiteltiin kasvattajakummit ja heidän tarinansa.

Mukaan hevoskasvatuksen mentoriksi ja omaa osaamistaan jakamaan ovat lähteneet ratsukasvattaja ja ratsastuskouluyrittäjä Erja Saartia sekä eläinlääkäri ja suomenpienhevoskasvattaja Soile Pakkanen Kaakkois-Suomesta. Hämäläistä hevoskasvatusta edustavat poni- ja pienhevoskasvattaja Lia Merimaa, ratsukasvattaja ja oriaseman pitäjä Eeva-Liisa Penttilä sekä suomenhevosravikasvatuksesta tuttu nimi Kari-Markku Karjalainen. Keski-Suomesta kummin videoterveisensä uusille hevoskasvattajille välitti Vieskerin siittolaeläinlääkäri Tiina Eskonen, lämminverikasvattaja itsekin. Uudeltamaalta mukaan kasvattajakummitoimintaan ovat lupautuneet suomenhevosia kasvattaja Maria Henttala sekä ratsukasvattaja Marjo Vainikka. Varsinais-Suomea edustavat Irma-Riitta Tammelin sekä toisen sukupolven ratsukasvattaja Taikku Lehtonen.

Laadukkaiden urheilu- ja käyttöhevosten kasvatuksen lisäksi kaikkia kasvattajakummeja yhdistää halu seurata omien kasvattiensa kehitystä ja menestystä, jatkoi varsa sitten omaa polkuaan kasvattajan tai jonkun muun opetuksessa ja valmennuksessa. Myös kasvatustoiminnan suunnitelmallisuus ja kannattavuus nousivat esille kummien puheenvuoroissa. Jokaisella varsalla tulee aina olla suunnitelma.

Kysymykseen, mikä on parasta hevoskasvatuksessa, saatiin kaikilta kasvattajakummeilta sama vastaus ”Ne aikaiset aamut, kun varsa on syntynyt ja tiedät, että kaikki on hyvin”.

Starttitilaisuus kokonaisuudessaan sekä kasvattajakummien videoterveiset ovat katsottavissa Uudet hevoskasvattajat –Youtube kanavalta.

Seuraava koulutus Tamma tiineeksi 1 järjestetään 4.5. Mustialassa

Uudet Hevoskasvattajat seuraava koulutustilaisuus järjestetään keskiviikkona 5. huhtikuuta Mustialassa Hämeen ammattikorkeakoululla. Koulutuksen aiheena on Tamma tiineeksi 1 - ja onnistunut varsominen. Koulutuspäivään sisältyy vierailu KS-tallille erikseen ilmoitettuna ajankohtana. Koulutuksen hinta on 30 euroa ja ilmoittautuminen tulee tehdä 3. huhtikuuta mennessä.

 

Uudet hevoskasvattajat koulutuskalenteri ja ilmoittautuminen 



Lisätietoja:
Menna Rantala, Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) puh. 040 352 9913 menna.rantala@hamk.fi

Uudet hevoskasvattajat -koulutushanke on saanut rahoitusta EU-osarahoitteisesta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta (2014–20). Hankkeen toteutuksesta vastaa Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK yhteistyössä Suomen Hippoksen kanssa. Hankealueena on Hämeen, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Keski-Suomen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusalueet.