Hyppää sisältöön

Kotimaisen raviurheilun suurkilpailukausi starttaa Seinäjoelta ­– täsmävinkit ravien ensikertalaiselle   

Dear Friend oli vuoden 2021 Seinäjoki Racen ykkönen. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Seinäjoki Race käynnistää kotimaisen ravien suurkilpailukauden. Kotimaisten kilpailijoiden lisäksi lähdössä nähdään perinteiseen tapaan kansainvälisiä tähtiä. Kansainväliset suurkilpailut jatkuvat vappuna Helsingin Vermossa. Kokosimme juttuun myös kiinnostavat tärpit ravikilpailuihin ensi kertaa suuntaaville.  

Kotimaisen raviurheilun kevään herkkupaloihin lukeutuva Seinäjoki Race järjestetään lauantaina 23. huhtikuuta. 2 100 metrin matkalla toisensa kohtaavat 10 huipputason lämminveriravuria Suomesta sekä ulkomailta.

Seinäjoen edelliset suurkilpailut järjestettiin elokuussa, kun Kuninkuusravit rantautuivat lakeuksille. Tulevan Seinäjoki Race -lauantain tarjontaan ollaan radalla iloisia.

”Kyllähän me tyytyväisiä ollaan. Lähdöstä saatiin ennakkoasetelmien perusteella tasainen, varsinkin nyt lähtörata-arvonnan jälkeen. Henkilökohtaisesti on hyvin vaikea sanoa, ketkä etukäteen tuolta erottuisivat”, Seinäjoen raviradan toiminnanjohtaja Jyri Saranpää kommentoi tulevaa Seinäjoki Race -lähtöä.

Kevät tekee tuloaan, ja vuoden ensimmäisissä hevosalan tapahtumissa on havaittavissa mukava määrä kävijöitä. Myös Seinäjoella on varoivaisen positiiviset odotukset yleisömäärän suhteen.

”Myös koko tapahtuman osalta odotukset ovat korkealla. Sää on ollut tällä viikolla keväinen, ja lumet ovat poissa. Lauantaille on luvassa oikein mukavaa säätä, ja kun väki on lähtenyt alan tapahtumiin liikkeelle, niin odotuksia on väkimäärän suhteen. Koronasta oppineena odotukset ovat maltilliset, mutta nelinumeroista lukua lähdetään tavoittelemaan”, Saranpää kertoo.

”Lapsille on monenmoista aktiviteettia tarjolla aina poniajeluista lähtien. Olemme pyrkineet järjestämään mahdollisimman monipuoliset palvelut yleisölle.”

Seinäjoki Race käynnistää myös Etelä-Pohjanmaan tapahtumavuoden. Ravien aktiiviseuraajien lisäksi myös raviurheilua vähemmän seuraavat katsojat ovat tapahtumaan lämpimästi tervetulleita.

”Suurkilpailut ovat raviurheilun eliittikisoja. Seinäjoenkin näkökulmasta tapahtuma on kevään isoimpia juttuja, ja se on vähän kuin kevään aloitus alueella.”

Jos suuntaat raveihin ensi kertaa tässä kokeneen kävijän vinkit ravielämykseen:  

  • Ravit ovat aistien juhlaa! Näkemistä ja kuulemista riittää, mutta ota aluksi seurantaan esimerkiksi muutama hevonen päivän lähdöistä. Hevosen tiedot näet ravien käsiohjelmasta, ja tietyn lähdön hevosen tunnistaa hevosen kyljestä näkyvästä numerokyltistä eli voilokista.
  • Rodut tutuiksi. Ravien hevoset jakautuvat karkeasti kahteen rotuun – lämmin- sekä kylmäverisiin. Kotimaan ylpeydenaihe suomenhevonen lukeutuu kylmäverirotuihin, ja jotkut lähdöistä on rajattu pelkästään suomenhevosille. Testaa raveissa, tunnistatko ilman etukäteistietoa rodut toisistaan! Tiedon siitä, mille rodulle tietty lähtö on rajattu, löytyy ravien käsiohjelmista.
  • Jokainen ravuri on omanlaisensa huippu-urheilija. Hevosen valmistautumisesta kilpailusuoritukseen vastaa hevosen vastuuvalmentaja. Valmentajan lisäksi ravihevosen taustalta löytyy myös hevosten hyvinvoinnista vastaava hevosenhoitaja. Hevoset ovat yksilöitä, minkä takia myös varusteet eri hevosilla saattavat vaihdella. Yksilöllisellä varustuksella taataan hevoselle mahdollisimman mukava ja turvallinen kilpailusuoritus. Kaikki hevosen varusteet ovat sääntöjen mukaisia ja hyväksyttyjä. Varusteita myös tarkastetaan hevosten hyvinvointitarkastusten yhteydessä.
  • Hevosen ohjastaja tekee yhteistyötä hevosen kanssa kilpailusuorituksen aikana – kärryillä istuu nykyään yhä useammin ammattiohjastaja, joka saattaa päivän aikana ohjastaa useampaa hevosta. Suomen aktiivisimmat raviohjastajat saattavat startata vuoden aikana yli 1500 ravilähtöön. Yleistä on myös, että ohjastajana toimii hevosen valmentaja. 
  • Käsiohjelma haltuun! Raveissa kilpaillaan päivästä riippuen 9–12 ravilähtöä. Jokainen ravien hevonen tietoineen on esitelty käsiohjelmassa. Käsiohjelmassa näkyvät hevosen kilpailutiedot eli statistiikka. Lisäksi tiedoissa tulevat ilmi hevosen taustajoukot kuten omistajat, valmentajat sekä ohjastajat. Laajemmissa käsiohjelmatiedoissa voi olla esiteltynä myös hevosten kasvattajat sekä hoitajat. Jokaisen huippuravurin takaa löytyy liuta raudankovia ammattilaisia!
  • Matkaan autolla vai voltista? Ensimmäisiin raveissa opiskeltaviin asioihin lukeutuu lähtöjen lähetystavan hahmottaminen. Lähtötapoja on kaksi. Ryhmäajo, eli autolähtö, jossa hevoset starttaavat auton takaa ”lentävällä lähdöllä”. Toinen vaihtoehto on tasoitusajo, eli volttilähtö, jossa hevoset lähtevät liikkeelle ennalta määrätyiltä paikoiltaan ”volttaamalla”.

Tässä on esiteltynä vain pienen pieni infopaketti raveista kiinnostuneille. Raviurheilussa et ole koskaan valmis, vaan uutta tietoa löytyy loputtomasti! Uppoudu kuitenkin rohkeasti upean lajin pariin, sillä se saattaa viedä mennessään!