Hyppää sisältöön

Kooste rahoitusmahdollisuuksista hevosalan toimijoille 1/3: tuet, avustukset ja neuvonta

Suomen Hippos on koostanut hevosalan toimijoille paketin rahoitusvaihtoehdoista koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Juttusarjassa on kolme osaa: tuet, avustukset ja neuvonta, verot ja vakuutusmaksut sekä pankin rahoitus.

Lahto
Kuva: Hippos

Päivitetty 29.3.2020 klo 16


Yrittäjän tulee ensi töikseen selvittää kassavirran riittävyys ja laskea mahdollinen tarve lisärahoitukselle. Tässä jutussa on koostettu rahoitukseen liittyviä vaihtoehtoja ja lista pyritään pitämään ajan tasalla muutoksista. Ylempää näet viimeisen päivityksen ajankohdan. Ajantasaiset ohjeistukset löydät myös alla mainittujen toimijoiden verkkosivuilta.

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ


Hippos selvittää parhaillaan Maa- ja metsätalousministeriön tukien maksamisen käytäntöjä vallitsevassa poikkeustilanteessa. Toistaiseksi raviratojen toimintatuet maksetaan normaalisti. Palkintotukien maksatuksesta huhtikuusta alkaen tieto varmentuu lähiaikoina.

SUOMEN HALLITUS


Perjantain 20.3.2020 linjauksia:

Hallitus on sopinut laajasta kokonaisuudesta, jolla turvataan työpaikkoja ja ihmisten toimeentuloa sekä helpotetaan yritysten taloustilannetta. Hallituksen arvion mukaan toimien mittaluokka on yhteensä noin 15 miljardia euroa.

Ensimmäisessä lisätalousarviossa turvataan viranomaisten resurssit ja lisätään yritysten avustuksiin käytettäviä määrärahoja. Lisäbudjetin koko on noin 400 miljoonaa. Lisäbudjetteja tullaan tekemään lähiviikkoina lisää.

Työmarkkinajärjestöjen eilisistä esityksistä hallitus toteuttaa pääosan järjestöjen ehdottamalla tavalla. Järjestöjen esitysten toimet turvaavat etenkin niiden ihmisten toimeentuloa, jotka joutuvat lomautetuiksi tai menettävät työpaikkansa. Lisäksi ne sujuvoittavat yritysten sopeutumista vaikeaan tilanteeseen.

Työmarkkinajärjestöjen esittämien toimien lisäksi hallitus turvaa yrittäjien ja freelancereiden toimeentuloa yritysmuodosta riippumatta työttömyysturvan kautta.

Yritysten rahoitusta turvataan useilla miljardiluokan toimilla. Lisäksi otetaan käyttöön uusia suoria tukia. Näiden tarkoituksena on turvata yritysten maksuvalmius kriisin yli ja estää konkursseja. Toimet ovat käytössä kaikilla toimialoilla.

Yrittäjät: Yrittäjille on tulossa väliaikainen työttömyysturva. Käytännössä työttömyysturvan saaminen ei edellytä yrityksen toiminnan lopettamista

Työntekijät: Työttömyysturvan omavastuupäivät poistetaan lomautuksissa ja irtisanomistilanteissa. Työttömyysturvan piiriin pääsee heti. Työssäoloehtoa lyhennetään ja työttömyysturvan omavastuuaika poistuu.

Lue lisää >

ELY-KESKUS


Yritys-Suomi Talousapu neuvontapalvelu neuvoo maksuvaikeuksiin joutuneita yrityksiä. Talousapu neuvontapalvelusta saat myös ohjeita, miten toimia koronakriisin yritystoiminnalle aiheuttamissa tilanteissa. 

Lue lisää >

PALTA


Palvelualojen työnantajat on kerännyt kootusti tietoa siitä, millaista apua ja tukea yritykset voivat saada valtiolta. Tukimahdollisuudet on jaoteltu organisaatioittain. Ajankohtaisia ohjeita ja lisätietoja kannattaa lukea toimijoiden omilta verkkosivuilta.

Lue lisää >

FINNVERA


Rahoitusta tarjoava Finnvera suhtautuu joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin. Yrityksellä tulee olla pidemmän aikavälin kannattavan toiminnan edellytykset.

Finnvera suosittelee yrityksiä ottamaan yhteyttä omaan pankkiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Finnvera ja pankit joustavat maksujärjestelyissä, ja niistä kannattaa sopia oman pankin kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Finnvera mahdollistaa pankin myöntämän käyttöpääoman takauksella.

Finnvera, ajankohtaista yrityksille >

Finnvera, kysymyksiä ja vastauksia >

BUSINESS FINLAND


Business Finland lanseeraa kaksi uutta rahoituspalvelua lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia. Rahoitus on kohdennettu matkailuyrityksille ja matkailun oheispalveluja tuottaville yrityksille, luoville aloille sekä kaikille toimialoille, joiden toimitusketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai on vaikuttamassa. Rahoituksen saaja voi olla myös pelkästään kotimarkkinoilla toimiva yritys. Rahoitusta ei voida myöntää, jos kyseessä on suuri yritys, toiminimi, julkinen organisaatio, säätiö, yhdistys tai ahvenanmaalainen yritys.

Business Finland, koronavirus >

Business Finland, häiriötilannerahoitus >

Lue muut jutut aiheesta:

Kooste rahoitusmahdollisuuksista hevosalan toimijoille 1/3: tuet, avustukset, neuvonta

Kooste rahoitusmahdollisuuksista hevosalan toimijoille 2/3: verot ja vakuutusmaksut

Kooste rahoitusmahdollisuuksista hevosalan toimijoille 3/3: pankit ja muu rahoitus