Hyppää sisältöön

Kolarilainen Noora Hirvimäki lähtee yli 600 kilometrin päähän tavoittelemaan ohjastajauransa suurinta täysosumaa – ”Aivan mahtavaa päästä kokemaan tällainen mahdollisuus

Suomenhevosten montén SM-finaali ajetaan lauantaina 1.8. Seinäjoen Kuninkuusravien ensimmäisenä lähtönä. Lähdön yksi mielenkiintoisimmista valjakoista on kolarilaiskaksikko Niemen Eemil-Noora Hirvimäki, jotka saapuvat Seinäjoelle yli 600 kilometrin päästä Kolarista.

Niemen Eemelin ja Noora Hirvimäen yhteistyö on lähtenyt montéssa käyntiin erinomaisesti. Kuva:Jari Piirala

Suomen hevosten montén SM-finaali ajetaan 1.8. lauantaina Seinäjoen Kuninkuusravien ensimmäisenä lähtönä. Lähdön yksi mielenkiintoisimmista hevosista on kolarilaisravuri Niemen Eemil, jonka rattailla nähdään saman kylän montéohjastaja Noora Hirvimäki.

Uransa molemmat montélähdöt voittanut Niemen Eemil on löytänyt tiensä raviratsastuksen pariin pitkälti Hirvimäen kautta.

”Silloin kun ”Emppu” tuli Tarmolle (Liikamaa), niin kävin kävelylenkkejä ajamassa selästä sillä. Täällä kun on tätä metsää, niin semmoisia mielenrauhoittumislenkkejä. Viime kesänä jo vähän kyselin, että hevosella voisi koittaa montéa, mutta tänä vuonna sitten ajettiin. Tarmoa kiinnosti, että olisi mukava kokeilla, mitä Emppu siitä tuumailee”, kertoo Hirvimäki.

Hirvimäelle ja Liikamaalle Seinäjoelle matkaaminen ei ole mikään lyhyt työmatka. Matkaa Kolarista Seinäjoelle kertyy reilut 600 kilometriä ja matka SM-finaaliin aloitetaan näillä näkymin jo perjantaina. Matkaa Länsi-Lapista kertyy helposti, mutta rakas laji kantaa läpi pitkien välimatkojenkin.

”Pitkät on välimatkat täältä. Rovaniemelle ja Tornioon on hieman lyhyempi matka, mutta niissäkin tulee kaudessa jossain välissä tauko. Kesällä on joka viikonloppu joitain raviratoja lähellä, niin olen koittanut niissä kilpailla. Onhan tämä Lapissa paikoin haastavaa.”

Hirvimäeltä udeltaessa sitä, että onko tämä sitä rakkaudesta lajiin -ajattelutapaa, vastaus tulee nopeasti.

”On on, sitten jos on huono päivä raveissa, niin kyllähän se ketuttaa, mutta uutta putkeen ja ensi viikonloppuna uudestaan”, naurahtaa Hirvimäki.

Toistaiseksi ohjastajalta löytyy startteja vasta n. 80, mutta kiinnostusta olisi tiheämpääkin kilpailutahtiin. Pääosin Lapin ja pohjoisen raviratoja kiertäneellä ohjastajalla olisi halu tutustua Suomen kaviouriin laajemminkin. Päivätyö ja välimatkat aiheuttavat omat haasteensa, mutta uusien kokemuksien kerääminen kiinnostaa.

Siinä missä monelle eteläsuomalaiselle Kurtakon kesäravit ovat ennennäkemätön tapahtuma, on osa Ruuhka-Suomen kaviourista Hirvimäeltä vielä näkemättä.

”En ole käynyt esimerkiksi Vermossa, että sillä tavalla olen sivistyksestä ulkona. Jyväskylässäkin kävin ensimmäistä kertaa Prix Etoile –karsinnoissa. Kyllähän ohjastustehtävät etelässäkin kiinnostaa, se vähän riippuu tilanteesta. Onneksi on joustava työ ja pomo, eihän tätä muuten pystyisi harrastamaan”, kertoo Hirvimäki.

Montén SM-finaali on kolarilaiselle uran tähänastisesti suurin kilpailu. Niemen Eemilin viimeaikaiset esitykset lupaavat kolarilaiskaksikolle hyvää, eikä ohjastaja säästele kehuja ”Empusta” puhuessa.

”Herranen aika mikä ori, ei se muuta kuin hirnuskele voittajaesittelyissä. Aivan mahtavaa päästä kokemaan tuommoinen mahdollisuus, vielä tuommoisen hevosen kanssa. Mukavan jännittyneet fiilikset, tunnelmoi Hirvimäki.

Suomenhevosten montén SM-finaali ajetaan tasoitusajona. Niemen Eemil starttaa 20 metrin takamatkalta ja lähtökohdat menestykseen näyttävät hyvältä.

”Emppu on nopea lähtijä ja se on monipuolinen hevonen jota voi ajaa keulasta ja selistä. Hyvät odotukset on, mutta lopputulos vain riippuu tietenkin pitkälti juoksunkulusta.”

Pientä jännitystä on ilmassa, mutta yöunet ovat ohjastajalla säilyneet toistaiseksi, vaikka lähtöjä tuleekin pyöriteltyä päässä.


”Olen kova nukkumaan, mutta totta kai lähtö tulee yössä ajettua useampaan kertaan. Monesti käyn lähdöt päässä läpi, mutta en ikinä pääse maaliin”, naurahtaa Hirvimäki.

Suomenhevosten montén SM-finaali, Seinäjoki 1.8., lähtölistaSuomenhevosten montén SM-finaali Seinäjoen Kuninkuusraveissa - Vilma Lyydia kuningatarkilpaan, Layla haastaa kokeneet konkarit (22.7.)

Kuninkuusravien perjantain ja lauantain lähtölistat on julkaistu (23.7.)