Hyppää sisältöön

Koko perheen tykki

Lahteen Suomen Cupiin finaaliin lähdetään jopa Rovaniemeltä, Sinetän kylästä asti. Suomen Cup -finaali kilpaillaan Jokimaalla osana raviurheilun Superlauantaita 11.5.

Tarun Tykki kuva Jari Piirala
Tarun Tykki ja Antti Teivainen Rovaniemellä viime kesänä. Kuva: Hippos / Jari Piirala
12-vuotias ori Tarun Tykki on Oikaraisen perheen harrastuskaveri ja silmäterä. Hevosta ohjastaa Rauno Oikarainen ja sitä valmentaa hänen poikansa Santeri Oikarainen. Perheellä on kotona neljä hevosta, minkä lisäksi hoidossa muualla kaksi hevosta. 

Tarun Tykki voitti viime viikon torstaina Oulussa ravatun Suomen Cupin karsinnan, johon se osallistui suoraan talvitreenitauolta. 

”Finaalipaikkaa lähdimme tavoittelemaan ja olisimme tyytyneet muihinkin sijoihin kuin voittoon. Kyllä se yllätti, että oli noinkin hyvä heti”, Rauno Oikarainen sanoo.  

Kuten kauden ensimmäisestä esityksestä voi päätellä, hevosen talvi sujui mallikkaasti. Kuntoa kasvatettiin rekiajelulla.  ”Vasta kuukauden päivät olemme ajaneet sitä kärryistä”, Oikarainen sanoo.  

Suomen Cupin finaalista tulee Oikaraisen mukaan erittäin kova lähtö.  

”Jos saataisiin olla neljän joukossa, oltaisiin tyytyväisiä. Ja jos vaan saadaan matkarahaa, ollaan sittenkin tyytyväisiä.” 

Rovaniemeltä matkaan finaalia varten lähdettiin jo keskiviikkona. Hevonen yöpyy Jämsässä Petri ja Kimmo Saranpään tallissa. 

Rauno Oikarainen kertoo, että Tarun Tykki on luonteeltaan kiltti ja rauhallinen.  

”Se ei koskaan pane hanttiin, kun lähdetään lenkille. Vaikka viet tarhaan ja haet heti pois, se on kyllä mielellään lähdössä. Se on myös tosi mukava, on karsinassa irrallaan, kun hoidan sitä. Sinne sen karsinaan voisi laittaa viereen vaikka pitkäkseen, jos tahtoisi.” 

Hän sanoo, että jokainen voitto ja hetki hevosen kanssa ovat yhtä merkittäviä. Tarun Tykki loukkaantui nuorena vakavasti, ja taustajoukot ovat saaneet olla sen kanssa kärsivällisiä.  

”Se hevonen on meidän perheelle tosi tärkeä asia. Kuin sielu”, Rauno Oikarainen sanoo. 

Suomen Cup -finaali, osallistujat

1 Raggari  /  Antti Ojanperä
2 Sippimies  /  Teemu Okkolin
3 Siporin Santtu  /  Antti Teivainen
4 Poikolan Neito  /  Iikka Nurmonen
5 Vihellys  /  Kim Åkerlund
6 Pauhis  /  Olavi Nisonen
7 Fiiling  /  Niko Jokela
8 Kartier  /  Heikki Mikkonen
9 Tarun Tykki  /  Rauno Oikarainen
10 Sokker  /  Mika Forss
11 Antin Onni  /  Tapio Perttunen
12 Aatsi  /  Jarmo Saarela
13 Kukan Tutu  /  Terho Rautiainen
14 Varjomanni  /  Olli Koivunen
15 Turelius  /  Risto Tupamäki
16 Vieskerin Valo  /  Pertti Niveri