Hyppää sisältöön

Kokelasohjastajien EM-kilpailut järjestetään Vermo Areenalla 13.10. – Suomea edustaa Riku M Lindgren

Suomen edustaja kokelasohjastajien EM:ssä on Riku M Lindgren

Riku M Lindgren edustaa Suomea kokelasohjastajien EM-kilpailuissa. Kuva: Anni Järvinen

Kokelasohjastajien EM-kilpailut järjestetään Suomessa 13. lokakuuta. Edellisen kerran Euroopan mestaruudesta on kilpailtu kokelasohjastajien osalta Suomessa vuonna 2006. Tänä vuonna Suomea edustaa vieremäläinen Riku M Lindgren.

Kokelasohjastajalla tarkoitetaan sellaista raviohjastajaa, joka työskentelee ammattivalmentajan tallilla. Lisäksi kilpailun sääntöjen mukaan osallistuja saa olla enintään 25-vuotias ja hänellä tulee olla vähintään viisi voittoa ravilähdöistä, mutta ei enempää kuin sata voittoa.

Suomen edustaja Riku M Lindgren on 23-vuotias. Uransa aikana hän on ohjastanut 20 voittoa ja ajanut yhteensä yli 300 lähtöä. Lindgren työskentelee Jukka-Pekka Kauhasen tallilla Iisalmessa. Hän on ollut mukana kaksi kertaa Salamakypärät-kilpailusarjassa, joka on Suomen Hippoksen järjestämä kilpailusarja kokelasohjastajille. Lindgrenin paras saavutus raviradoilta tähänastisen uran aikana onkin Salamakypärät-osalähdön voitto Rovaniemen Kuninkuusraveissa vuonna 2018 hevosella Kivarin Raindance.

Viimeksi kokelasohjastajien EM-kilpailut järjestettiin Espanjassa vuonna 2019, jolloin Euroopan mestariksi ohjasti Alankomaiden Micha Brouwer. Tuolloin Suomea edusti Niki Finnström. Viime vuonna kilpailut jouduttiin perumaan koronaviruksen vuoksi.

Tänä vuonna kilpailu järjestetään Vermo Areenalla keskiviikkona 13. lokakuuta. EM-osalähtöjä ajetaan  neljä, ja lähdöistä eniten pisteitä kerännyt ohjastaja on Euroopan mestari. Mukana kilpailussa on 11 Euroopan raviliiton UET:n jäsenmaan edustajaa.

”On mukava saada kansainvälistä väriä Vermoon ja näyttää samalla Suomea ja meidän raviurheilua kansainvälisille vieraille. Kannustan valmentajia ilmoittamaan rohkeasti hevosia kokelaille. He ovat kotimaissaan meritoituneita tulevaisuuden lupauksia”, kertoo Vermo Areenan kilpailupäällikkö Miika Lähdeniemi.

Kokelasohjastajien EM-kilpailujen kunniataulukosta löytyy useita nimiä, jotka ovat nykyään eurooppalaisen raviurheilun huipulla. Muun muassa ruotsalaiset huippuohjastajat Erik Adielsson ja Johan Untersteiner ovat voittaneet kokelasohjastajien Euroopan mestaruuden. Untersteiner voitti tittelin Suomessa järjestetyissä EM-kilpailuissa vuonna 2006. Ainoa suomalainen, joka on voittanut kokelasohjastajien Euroopan mestaruuden, on Mervi Illikainen. Hän ohjasti mestaruuteen vuonna 2002 Ruotsissa.

Kokelasohjastajien EM-kilpailujen osallistujat
(ajetut lähdöt, tilanne 31.7.2021)

Massimo Arickx, Belgia (339)
Nicolas Richard Brossard, Ranska (333)
Peter Erdei, Unkari (116)
Jeronimo Andreu Fuster, Espanja (322)
Marciano Hauber, Alankomaat (194)
Lars Fredrik Kolle, Norja (649)
Nicklas Korfitsen, Tanska (530)
Riku M Lindgren, Suomi (300)
Oisin Quill, Irlanti (209)
Lukas L Svedlund, Ruotsi (372)
Julia Tarasenko, Venäjä (212)

Valmentajat voivat ilmoittaa osalähtöjen sarjoihin sopivia hevosia. Ohjastajat hevosille arvotaan ja ohjastajat eivät peri ajopalkkioita EM-osalähdöistä. Kaikki EM-osalähtöihin osallistuneet hevoset palkitaan vähintään 100 eurolla. Kaikissa osalähdöissä voittaja palkitaan 3000 eurolla. Ilmoittaminen kokelasohjastajien EM-osalähtöihin päättyy torstaina 7.10. klo 9.

Sarjat 13.10., kokelasohjastajien EM-osalähdöt

3. sarja Kokelas-EM Lämminveriset ryhmäajo 2120 m enintään 66 000 e. P. 3000 e.
5. sarja Kokelas-EM Lämminveriset ryhmäajo 2120 m enintään 22 000 e. P. 3000 e.
6. sarja Kokelas-EM Lämminveriset ryhmäajo 2120 m enintään 15 000 e. P. 3000 e.
7. sarja Kokelas-EM Lämminveriset ryhmäajo 2120 m enintään 7500 e. P. 3000 e.