Hyppää sisältöön

Kohti kuudetta suomenmestaruutta – ”Toivon vain, että ponille jää hyvä mieli”

Huipputamma Saphira on vienyt monten suomenmestaruuden nimiinsä urallaan jo viisi kertaa. Kuva: Hippos / Ville Vuorinen.

Huipputamma Saphira on vienyt monten suomenmestaruuden nimiinsä urallaan jo viisi kertaa. Kuva: Hippos / Ville Vuorinen.

Ponien suurkilpailut jatkuvat viikonloppuna Seinäjoen kuninkuusraveissa, kun A- ja B-ponit ratkaisevat tämän vuoden suomenmestarinsa. Lauantaina jo kuudetta montén suomenmestaruutta lähtee jahtamaan 14-vuotias huipputamma Viivi Mäki-Jaakkolan valmentama Saphira.

Poniraviurheilun superviikonloppu Ponikuninkuusravit ravattiin viime viikonloppuna Vermo Areenalla. Seuraava huippuponien kohtaaminen tapahtuu kuitenkin jo tulevana viikonloppuna, kun A- ja B-ponit taistelevat Seinäjoen Kuninkuusraveissa suomenmestaruuksista.

A-ponien montén suomenmestari ratkaistaan lauantaina ja A- ja B-ponien suomenmestarit sunnuntaina. B-ponien montén suomenmestaruus ratkaistiin jo Mikkelissä 17.7. ravatuissa St. Michel -raveissa ja sen vei nimiinsä Maria Kiukkaan ratsastama ja Saana Tuurin valmentama Ekstrands Bärgarn.

Jo viisinkertainen montén suomenmestari Saphira kilpailee viikonloppuna suomenmestaruudesta sekä montéssa että kärryillä. Kahden päivän peräkkäiset startit ovat 14-vuotiaalle kokeneelle kilpatammalle jo tuttuja. Saphira sijoittui viime viikonloppuna ravutussa ponikuningatarkilpailussa kokonaiskilpailun sijalle yhdeksän.

”Olen tyytyväinen Saphiran suoritukseen viikonlopulta. Poni palautui kunnolla molempina päivinä ja Seinäjoelle mennään hyvillä mielin. Kovassa porukassa pitkältä takamatkalta on vaikea tulla kärkipäähän”, summaa Saphiran valmentaja Viivi Mäki-Jaakkola Ponikuninkuusraviviikonlopun suorituksia.

Saphira lähtikin ponikuningatarkilpailuun 140 metrin takamatkalta. Seinäjoella viikonloppuna ajettavat suomenmestaruudet lähdetään ryhmäajoina auton takaa, joka sopii Saphiralle paremmin kuin hyvin.

”Kakkosrata molempina päivinä on vain etu, sillä poni lähtee hyvin auton takaa. Toivon, että poni suorittaisi hyvin molemmat lähdöt ja saisi hyväksytyt juoksut molemmista. Sijoituksia en osaa sanoa mitään. Saphira on niin ailahteleva persoona, että ikinä ei voi tietää päivän sijoitusta”, naurahtaa Mäki-Jaakkola.

Saphiran kunto on Mäki-Jaakkolan mukaan ollut koko kauden kohdillaan ja poni on suorittanut startit omalla tasollaan. Peräkkäiset starttipäivät ovat valmentajan mukaan ponille vain etu.

”Saphiralle sopii startit peräkkäisinä päivinä hyvin, sillä poni yleensä keskittyy paremmin ja parantaa toiseen päivään”

Saphira ja Viivi Mäki-Jaakkola. Kuva: Juho Hämäläinen/Hippos.
Saphira ja Viivi Mäki-Jaakkola. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

Yhteistä matkaa Mäki-Jaakkolalla ja Saphiralla on ehtinyt kertyä jo noin kolmen vuoden verran. Siinä ajassa poni on jo ehtinyt tulla hyvin tutuksi, kuitenkaan viisinkertaisen suomenmestarin kanssa matka ei ole aina ollut ruusuilla tanssimista.

”Yhteinen matkamme on ollut ylä-, että alamäkeä ja raviongelmien kanssa on painittu. Tämä vuosi on kuitenkin näyttänyt, että vanhat ongelmat aikaisivat olla takanapäin. Saphirassa parasta on sen itsekkyys, mutta samalla lempeys”, kertoo Mäki-Jaakkola.

Vaikka Mäki-Jaakkola ei uskalla sijoitusta viikonlopun starteille ennustaa, toivoo hän silti etenkin montéssa onnistumista. Paineita voittoon ei kuitenkaan ole.

”Tottakai toivon, että Saphira antaisi Emmille (ratsastaja) uuden kokemuksen ja mahdollisuuden näin isossa kisassa pärjäämiseen. Toivon vain, että ponille jää hyvä mieli” summaa Mäki-Jaakkola.

Saphira lähtee viikonlopun molempiin suomenmestaruulähtöihin radalta 2. Lauantaina Saphiraa ratsastaa Emmi Immonen ja sunnuntaina ohjastaa valmentaja Viivi Mäki-Jaakkola.

Lauantain A-ponien montén suomenmestaruus starttaa klo 10:50 ja sunnuntaina A-ponien suomenmestaruus klo 10:30.

Lauantain lähtölistat

Sunnuntain lähtölistat

Aiemmat suurkilpailuvoittajat