Hyppää sisältöön

Kisakausi lähestyy – huolehdi ratsun rekisteröinti kuntoon hyvissä ajoin

Huolehtimalla hevosen rekisteröinnin tai tietokantaan merkitsemisen kuntoon hyvissä ajoin ja varaamalla tarvittavat asiakirjat valmiiksi varmistat, että hevosen paperit ovat kunnossa kisakautta varten.

Tuontiratsua rekisteröidessäsi ota aikatauluissa huomioon, että hevosen rekisteröinnissä voi kevään ruuhkakautena kestää jopa viisi (5) viikkoa pelkästään Suomen Hippoksen rekisteröintipalvelussa. Tämän lisäksi on huomioitava tunnistajan ja postin aikataulut. Rekisteröinti tulee tehdä 45 vrk:n kuluessa tarvittavien papereiden saapumisesta Hippokseen, joten hevoset käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Tilanne elää aina kulloisenkin ruuhkatilanteen mukaan, mutta kaikissa tapauksissa asian etenemistä edistää se, että kaikki tarvittavat dokumentit ja tiedot ovat mukana. Kiireellisissä tapauksissa hevonen on mahdollista rekisteröidä jonon ohi. Kiirelisämaksu on 60 € / hevonen.

  

Rekisteröinnissä hevosella tulee olla mukana:

-         virallisen tunnistajan tekemä tunnistus

-         maahantuontia varten tehty traces-todistus tai rajatarkastustodistus

-         omistajanvaihdokset maahantuonnista alkaen

-         EU-passi liitteineen ja/tai muut rekisteripaperit (EU:n ulkopuolinen tuonti)

-         englantilaisilla ja arabialaisilla täysiverisillä vientisertifikaatti lähtömaan rekisteristä

-         arabialaisilla täysiverisillä dna-määritys

-         PRE/friisiläiset/russ/shetland/islanninhevosilla passin myöntäneen järjestön omistajatodistus, islanninhevosilla omistajanvaihdos tulee olla tehty lähtömaahan (omistajatodistus uuden omistajan nimellä)

 

 

Tietokantailmoituksessa tulee olla mukana

-         EU-passi

-         traces-todistus maahantuonnista

-         tietokantalomake huolellisesti täytettynä: omistaja vastaa, että hevonen täsmää passin merkintöihin. Omistajan tehtävä on tunnistaa hevonen ja kirjata sen väri ja merkit lomakkeeseen

-          jos hevonen on tunnistettu 1.7.2009 jälkeen, eikä sitä ole merkitty mikrosirulla, tulee hevonen siruttaa. Tällöin suosittelemme samalla tunnistamaan hevosen.

Viranomaisen kannalta on riittävää, että hevonen merkitään tietokantaan. Huomioi kuitenkin, että tietokantaan merkittyjä hevosia ei ole tarkoitettu jalostuskäyttöön eivätkä ne tai niiden jälkeläiset pääse osallistumaan esim. Kyvyt Esiin -finaaliin tai Laatuarvosteluun. 

Rekisteröinnin ja tietokantaan merkitsemiset erot vielä tarkennettuna täältä.

Kysy rekisteröinti- ja tunnistusasioissa neuvoa ensisijaisesti oman alueesi hevosjalostusliiton tunnistajalta!