Hyppää sisältöön

Killerin lauantain voittajiksi suosikkeja ja yllättäjiä

Killerin marraskuiseen lauantaihin mahtui paljon: 4-vuotiaiden Kasvattajakruunu-finaalit, kylmäveristen Tammaderby-finaali sekä Kavioliigan osakilpailu lämminverisille.

Celebrity Lane osallistui Kavioliiga-osakilpailuun ensimmäistä kertaa. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen

Kavioliigan toinen kolmannes käynnistyi lämminveristen osakilpailulla Jyväskylän Killerillä 23. marraskuuta. Maalisuoralla käydyn tiukan taistelun jälkeen ykköseksi ravasi Olli Koivusen ohjastama Celebrity Lane. 


Celebrity Lanen Kavioliiga-debyytti johti tyylikkääseen voittoon. Tommi Kylliäisen ohjastama Workout Wonder näytti lähdössä ylivoimaiselta ja johti joukkoa aina maalisuoralle saakka, kunnes Koivunen käänsi 9-vuotiaan ajokkinsa rinnalle ja ohi.  


Talli RaviRingin omistama ruuna voitti lähdön lopulta ajalla 13,7a / 2140 metriä. Workout Wonder jäi toiseksi ja Hannu Torvisen ohjastama Callela Lisbeth kolmanneksi. 


Valmentaja ja osaomistaja Matias Salo iloitsi voitosta yhdessä muiden Celebrity Lanen omistajien kanssa.  


“Tämä on kyllä innokkain ravikimppa missä olen ollut mukana, ryhmächatti laulaa ihan 24/7 – tässä on juuri sellaista oikeanlaista intoa mitä hevosenomistajilla kuuluu tässä touhussa ollakin!” 


Taustajoukot olivat suoritukseen tyytyväisiä ihan aiheesta.  


“Hevosella oli kesällä pieni leikkausoperaatio ja jouduttiin pitämään pieni tauko. Sen jälkeen se on parantanut jatkuvasti, joten toiveet olivat korkealle. Juoksunkulku oli meidän eduksemme tänään. Toivotaan että nousujohteisuus jatkuu ja voidaan ajaa näitä viikon ykköslähtöjä hyvillä sijoituksilla”, Salo pohti.  


Koivunen kertoi lähdön tuntuneen helpolta. 


“Mulla oli ihan hyvä fiilis, hevonen tuntui hyvältä ja saatiin olla siinä Tommin peesissä. Etusuoralle tultaessa vauhti alkoi vähän kiihtymään ja arvasin, että viimeinen kierros mennään ihan reippaasti. Maalisuoralla oli helppoa, viimeisen kaarteen jälkeen sain vain nautiskella kyydissä. Tämä on oikein symppishevonen, kiltti ja kiva ajaa”, ohjastaja totesi voittajahaastattelussa. 


Voitto toi Celebrity Lanelle 25 pistettä, mikä oikeuttaa tällä hetkellä lämminveristen pistepörssin jaettuun 11. sijaan.  


Peanuts ja Lewis Ale Kasvattajakruunu-finaalien voittajiksi

Peanuts on suorittanut tällä kaudella vahvasti ja pärjännyt useissa suurkilpailuissa. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen


4-vuotiaiden tammojen Kasvattajakruunu-finaalin ykköseksi ravasi ennakkosuosikki Peanuts. Jukka Torvisen ohjastama tamma aloitti lähdön rauhallisesti, ja Tapio Perttusen ajokki Bosses Lady sai pitää kärkipaikan itsellään viimeiseen kaarteeseen saakka. Maalisuoralla Torvinen vaihtoi isomman vaihteen silmään ja tyylitteli johtavan rinnalta ylivoimaiseen voittoon ajassa 15,2a / 2140 metriä. 


“Ajattelin siinä johtavan rinnalle noustessa, että jos hevonen on niin hyvä kuin se nyt on viimeaikoina ollut, ei se ole sille mitenkään huono paikka. Alku tultiin rauhassa, koska tiesin että ollaan viimeisellä puolikkaalla parhaimmillaan. Kyllähän tällaiset onnistumiset auttavat jaksamaan syksyn harmauden keskellä”, Torvinen kertasi suoritustaan. 


Talli Tenavien omistama Peanuts kuuluu tällä hetkellä 4-vuotiaiden ehdottomaan kärkikastiin ja onkin tienannut kauden aikana lähes 200 000 euroa. Valmentaja Anne Kangas ei olisi vuoden takaisten loukkaantumisten jälkeen uskonut tamman ikinä nousevan nykyiselle tasolleen. 


“Enpä olisi uskonut että kuolemanpaikalta voittaa! Tällä kaudella se on ylittänyt kyllä kaikki odotukset. Elämäni hevonen, josta toivottavasti saamme vielä varsojakin”, valmentaja totesi voittajakehässä. 


Peanutsin on kasvattanut Varsankujan Kavio & Kinner Oy.


Toiseksi lähdössä sijoittui Hannu Torvisen ohjastama Smiley Match, ja kolmanneksi Mika Forssin ajokki Daze. 


Lewis Ale on valmentajansa Tuomas Korvenojan mukaan vasta uransa alussa. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen


Oriiden ja ruunien Kasvattajakruunu-finaalin paras nelivuotias oli sen sijaan Forssin ohjastama Lewis Ale, joka voitti lähdön vakuuttavalla kärkijuoksulla. Voittoajaksi kirjattiin 13,8a / 2140 metriä. Erinäiset terveysmurheet ovat uhanneet oriin kautta, mutta toistaiseksi ongelmat vaikuttavat selätetyiltä. 


“Hevonen oli tänään jo 90 tai 95 prosenttisesti oma itsensä. Tämä on tosi nopea startista, kyllä minä uskoin omaan hevoseeni loppuun asti. Lopussa käänsin vielä vetolaput niin löytyi yksi pykälä lisää. Kapasiteettihan me ollaan jo nähty, on tämä lahjakkaimpia Suomessa syntyneitä mitä olen ajanut. Kyllä tästä voidaan odottaa mitä vain. Toki tässä lajissa saattaa helposti joutua epäonnistumisten oravanpyörään”, Forss kertoi  


Lewis Alen valmentaja Tuomas Korvenoja näkee hevosessa paljon potentiaalia. 


“Se on starttimääränsä puolesta vasta aika vihreä hevonen, ja uskon sen paranevan kovien starttien myötä. Ura on vasta alkuvaiheessa, mutta raamit tässä olisi ihan ykköshevoseksi”, Korvenoja pohti. 


Lewis Alen on kasvattanut Kuusaan Virma Oy ja sen omistaa Lewis Ale Stable.


Toiselle sijalle kiri Ari Moilasen ohjastama Mainio ja kolmanneksi Santtu Raitalan Ronaldo Malibu. 


Lumi-Oosa paras Tammaderby-finaalissa

Lumi-Oosan voittoprosentti on peräti 75. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen


Kylmäveristen Tammaderby-finaali käynnistyi Raitalan ajokin Villimissin räjähtävällä kiihdytyksellä. Harri Kotilaisen ohjastama Lumi-Oosa nappasi kärkipaikan kuitenkin nopeasti itselleen ja piti sen koko lähdön ajan voittaen ajalla 29,4a / 2140 metriä.  


“Aina nämä finaalit ovat jänniä kilpailuja, niissä on aina oma fiiliksensä. Iän myötä olen oppinut ottamaan sentään vähän rennommin. Hevonen ei jättänyt tänään mitään toivomisen varaan, kaikki meni hyvin”, tamman valmentaja ja ohjastaja Harri Kotilainen kertoi.   


Ikäluokkansa paras kylmäveritamma on voittanut uransa kuudestatoista lähdöstä peräti 12, ja tämän kauden voittosumma kipuaa jo reiluun 60 000 euroon. 5-vuotias tamma on tällä hetkellä tiineenä Siporista ja mikäli kaikki menee hyvin, Lumi-Oosa saa ensi keväänä ensimmäisen varsansa. Kilpailuja on tarkoitus jatkaa 7-vuotiskaudella. 


Lumi-Oosan kasvattaja ja omistaja on Markku Lumiaho.