Hyppää sisältöön

Killerin Derby -raveissa kohtaavat myös ponit – ”Tähänastisen uran jännittävin lähtö”

Mosso ja Anni Halinen lähtevät Killerin Poniderbyyn lähtöradalta 7. Kuva: Hippos /Maisa Hyttinen.

Mosso ja Anni Halinen starttaavat Killerin A-ponien Poniderbyyn lähtöradalta 7. Kuva: Hippos / Maisa Hyttinen.

Jyväskylän Derby -raveissa kohtaavat lauantaina kovan luokan A- ja B-ponit, jotka kilpailevat tämän vuoden Poniderbyjen voitoista. Poniderbyt ravataan 1640 m ryhmäajoina. A-ponien kohtaamisessa on mukana kahdeksan valjakkoa, joista ainoana kotiradan edustajana toimii Anni Halisen suojatti Mosso. B-ponien koitoksessa on mukana viisi valjakkoa, joista yksi on radalta viisi matkaan lähtevä, viime vuotinen kilpailun kakkonen, Charizard.

Seuraavat A- ja B-ponien suurkilpailut ravataan Jyväskylän Killerjärvellä tulevana lauantaina. A-ponien Poniderbyssä kohtaavat Suomessa syntyneet 5-vuotiaat ponit. Ainoana kotiradan puolustajana matkaan lähtee Anni Halisen poniruuna Mosso.

”Hyvillä fiiliksillä lähdetään kohti lauantain kisoja. Lähtö tulee olemaan varmasti hyvin tasainen. Numerolta seitsemän lähteminen ei tule olemaan mikään helpoin lähtöpaikka, mutta luotan kyllä, että poni tekee parhaansa. Jos kaikki sujuu lähdön aikana hyvin, uskon ponin olevan viiden parhaan joukossa”, kertoo viime hetken tunnelmista Mosson omistaja, valmentaja ja ohjastaja Anni Halinen.

Mosson ja Halisen yhteinen matka alkoi jo viisi vuotta sitten. Parhaaksi yhteiseksi muistoksi on oikeutetusti kohonnut vuoden 2020 Teivon Ponikuninkuusraveissa ravatun Pikkukunkun voitto. Lähivuosina Halisen haaveena olisi osallistua Mosson kanssa ponien Pohjoismaiden mestaruuteen.

”Mosso on luonteeltaan todella kiltti ja utelias, mutta tietää, milloin ollaan kisoissa, ja omistaa hyvän kisapään. Se on myös todella ravivarma ja suorittaa aina hyvin tasaisesti”, summaa Halinen.

Mosson ja Halisen kausi jatkuu lauantain Poniderbyn jälkeen kotiradalla Killerillä syyskuussa 3.9.

Viime vuoden kakkosta puolustamaan

Charizard ja Julia Kiukas lähtevät puolustamaan viime vuoden Poniderbyn kakkosijaa. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen.
Charizard ja Julia Kiukas lähtevät puolustamaan viime vuoden Poniderbyn kakkosijaa. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen.

Myös B-ponit kohtaavat lauantaina omassa Poniderby-lähdössään, kun auton taakse kerääntyvät 4-7-vuotiaat B-ponit. Mukana on muun muassa viime vuoden kilpailun kakkonen kuopiolaisen Saara Räsäsen suojatti Charizard.

Saara Räsäsen ja Charizardin, tutummin Karin, matka alkoi jo vuoden 2015 syksyllä ponin ollessa puolitoistavuotias. Kari ostettiin aiemmin lopetetun kilpaponin tilalle.

”Käytiin jo keväällä katsomassa ponia ja tarkoitus oli, että olisi silloin jo ostettu, mutta tuli mutkia matkaan. Lopulta lienee kohtalolla ollut sormensa pelissä, että sitten syksyllä poni muutti meille”, muistelee Räsänen.

Hyviä muistoja yhteiseltä matkalta on ehtinyt kertyä jo reilusti. Näihin kuuluvat muun muassa 4- ja 5-vuotismestaruuksien voitot ja viime vuotisen Riihimäki Grand Prix voitto.

”Toivottavasti päästäisiin kilpailemaan mahdollisimman pitkään, ja poni kehittyisi vielä tuosta, tavoitteitahan on vaikka millä mitalla, mutta otetaan vastaan mitä saadaan”, naurahtaa Räsänen.

Yhteistyö vakio-ohjastaja Julia Kiukkaan kanssa alkoi Räsäsen oman ohjastusikärajan tullessa vastaan. Valintaa Räsäsen ei ole tarvinnut katua päivääkään.

”Julia on äärettömän taitava kuski, osaa taktikoida ja ajaa myös toisia kunnioittavasti. Lisäksi hän käyttää todella paljon omaa aikaansa tämän ponin ajamiseen, koskaan ei ole sanonut ei, vaikka välillä minun ideat lähteä jonnekin todella kauas raveihin ei välttämättä ole aivan järkevimpiä”, naurahtaa Räsänen.

Viime vuoden kakkossijaa Charizard ja Kiukas lähtevät puolustamaan jännittävistä asetelmista, sillä Räsänen ei ensimmäistä kertaa itse pääse seuraamaan lähdön tapahtumia paikan päälle.

”Tästä tulee varmasti tähänastisen uran jännittävin lähtö”, toteaa Räsänen.

Killerin Poniderbyt starttaavat lauantaina A-ponit klo 12:25 ja B-ponit klo 12:45.

Lähtölista A-ponit ryhmäajo 1640 m 5.v Suom. synt. Poniderby 2021

Lähtölista B-ponit ryhmäajo 1640 m 4-7.v Poniderby 2021