Hyppää sisältöön

Kiitos! Rajat räiskeelle -kansalaisaloite keräsi tarvittavat 50 000 nimeä

Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestön Suomen Hippoksen tukeman aloitteen tavoite on kieltää luokkiin F2 ja F3 kuuluvien ilotulitteiden käyttö kuluttajilta. Viisitoista eläin-, terveys- ja potilasjärjestöä avasi kansalaisaloitteen ja sitä tukevan kampanjan joulukuun alussa.

Jotta kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, sen on kerättävä 50 000 allekirjoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Rajat räiskeelle -kansalaisaloite keräsi tarvittavat 50 000 nimeä alle kuukaudessa. 

Eduskunnan käsiteltäväksi etenevän kansalaisaloitteen tavoite on vähentää merkittävästi ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja rajaamalla luokkien F2 ja F3 ilotulitteiden käytön siirtymäajalla vain ammattilaisten käyttöön.


Hevosia ilotulitteet stressaavat voimakkaasti, mikä aiheuttaa vaaraa myös hevosten kanssa toimiville ihmisille.

"Ilotulitteet stressaavat erityisen paljon herkkäkuuloisia hevosia. Ilotulitus aiheuttaa ongelmia monilla hevostalleilla, joissa on päivystettävä ilotulitusnäytösten aikana siltä varalta, että levottomasti käyttäytyvät hevoset vahingoittavat itseään karsinan rakenteisiin. Pillastunut, karkuun päässyt hevonen on vaarallinen liikenteelle ja on suuressa vaarassa loukkaantua", Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Reija Junkkari sanoo. 

"Hevonen on pakoeläin, jonka tapa selvitä arolla on ollut ensin potkaista, sitten juosta ja sen jälkeen miettiä, mitä tapahtui. Äkilliset, kovat äänet muodostavat siis todellisen riskin hevosten kanssa toimiville ihmisille", hän jatkaa. 

Lisätietoa Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteesta ja ohjeet varautumiseen uudenvuoden ilotulituksiin hevosen kanssa löydät täältä