Hyppää sisältöön

Keskisuomalaisessa Derbyssä nuorten suomenhevosten parhaimmisto näyttää taitonsa

Jyväskylässä juostaan lauantaina 25.8 perinteikäs Keskisuomalainen Derby. Karsinnoista lauantain Derbyyn selvisi 12 hevosta, joista Vixus ja Turelius voittivat karsintalähdöt. Ravit alkavat tuttuun tyyliin kello 14.00.

_C6A0260
Vixus hallitsi Pikkukunkkua varmoin elkein. Kuva: Jari Piirala

Keskisuomalaisen Derbyn finaali ajetaan lauantaina. Kilpailu on ennakkomaksullinen ja siihen osallistuu 12 viisivuotiasta suomenhevosta, joista usealle kilpailu on kauden päätähtäin. Voittaja nettoaa itselleen huikeat 45 000 euroa voittorahoja.

Derby on mukava koko perheen tapahtuma, jossa ajetaan kaksi ponilähtöä jo ennen raveja. Ensimmäinen ponilähtö ajetaan 13.20 ja seuraava 13.40. Perheen pienimmille on ravien aikana myös ravinuorten järjestämää ohjelmaa. Lisäksi raveissa on Keppariderby –finaali ja keppihevosrata.

Karsinnat juostiin 16.8. Kahdesta karsintalähdöstä kuusi parasta pääsi loppukilpailuun. Ensimmäisen karsintalähdön voitti Turelius vakuuttavaan tyyliin.

- Hevonen pitäisi olla kunnossa, jos on finaalissa yhtä hyvä kuin karsinnoissa, niin kyllä pitäisi kärkipäähän riittää, tuumii hevosen valmentaja Eero Laitinen. – Mikkelissä se laukkasi varjojen takia ja kyllä meillä on aina pieni laukkariski, kun ei oikein koskaan tiedä mitä se voi säikähtää. Kuitenkin tällä on laukkaan aina joku syy, ei se turhia laukkaile.

Tureliukselle asettuu vastaan tuttu kilpakumppani Vixus.

- Kyllähän se Vixus oli aivan järkyttävä Pikkukunkussa. Jos se on samanlainen nyt, niin menee kyllä menojaan, mutta Turelius on kuitenkin hyvässä kunnossa sitä haastamaan, Laitinen pohtii. – Toivotaan nyt, ettei tulisi hylkäystä kenellekään, että saataisiin vain hyvä lähtö.

Vixus voitti siis toisen karsintalähdön, joka oli hevoselle vasta kauden toinen startti.

- Olemme tällä kaudella tähän Derbyyn tähdänneet, kertoo hevosen valmentaja Katja Melkko. – Vähän harmittaa, että tuli ratahiitti ajettua ennen Rovaniemen starttia, kun se oli niin hyvä siellä. Olisi varmasti mennyt ilmankin sitä hiittiä, Melkko naurahtaa.

Rovaniemellä Pikkukunkussa Vixus laukkasi lähtöön, mutta otti muut ikäluokkatoverinsa vakuuttavasti kiinni ja loppusuoralla suorastaan meni menojaan.

- Tämä on vähän varsa vielä, laukka on mahdollinen aina. Janne (Soronen) kuitenkin tuntee hevosen hyvin ja se on auton takaa lähtenyt ihan hyvin, Melkko kertoo. – Tähän kisaan ovat kaikki muutkin tähdänneet, ei voi olla epäonnea matkassa.

Melkko lähtee kuitenkin hyvillä mielin Derbyyn Vixuksen kanssa.

- Pääsimme ennakkoon vähän helpompaan lähtöön ja hevosella on mennyt nyt niin hyvin kuin voi vain mennä, Melkko tuumaa. – Meillä on kaikki hyvin Derbyyn lähdettäessä.