Hyppää sisältöön

Keskisuomalainen Derby on juhlaa valmentajillekin – ”Omilla valmennettavilla en ole päässyt näin suuriin kisoihin mukaan”

Kuuselan Wiltteri

Kuuselan Wiltteri starttaa Derby-finaaliin vakio-ohjastaja Pertti Pukkonen rattaillaan. Kuva: Satu Pitkänen.

Raviurheilun kesä on suurkilpailujen aikaa. Kun käännytään kohti syksyä, alkavat ikäluokkien kärkien taistot. Osa näistä ravataan jo elokuun puolella, joka Suomessa mielletään kesäkuukaudeksi. Yksi näistä on tulevana lauantaina ravattava 5-vuotiaiden suomenhevosten kohtaaminen Keskisuomalaisessa Derbyssä. Mikkeliläinen Hanna Rusanen tuo finaaliin ainoan valmennettavansa Kuuselan Wiltterin.

Keskisuomalainen Derby on 5-vuotiaiden suomenhevosten ikäluokan pääkilpailu, joka ravataan Jyväskylän Killerillä tulevana lauantaina. Kilpailua on ravattu jo vuodesta 1975 lähtien ja sen voittajiin lukeutuu useita ravikuninkaita ja -kuningattaria. Ykköspalkinto lähdössä on hienot 36 000 euroa.

Mikkeliläinen valmentaja Hanna Rusanen tuo finaaliin ainoan valmennettavansa Kuuselan Wiltterin. 5-vuotiaan oriin kanssa odotukset ovat maltilliset, mutta valmentajalle saavutus on suuri. Vaikka Keskisuomalainen Derby nähdään usein kasvattajien unelmien täyttymyksenä, on se sitä valmentajille, hoitajille kuin omistajille.

”Derbyyn lähdetään hyvillä mielin. Hevonen on viimeisissä starteissa ollut parempi kuin pitkään aikaan. Pelkästään, että tuollaiseen kisaan pääsee mukaan tuntuu hienolta. Toivon, että finaalissa hevonen menisi ravia ja suorittaisi omalla tasollaan ja juoksun kulku onnistuisi. Olemme tyytyväisiä, jos hevonen pääsee kahdeksan joukkoon”, kertoo Rusanen.

Rusasen elämään raviurheilu tuli ensimmäisen kerran, kun ratsastustuntien ohessa Rusanen alkoi käydä Raimo Ilvosen tallilla. Sen jälkeen Rusanen oli useilla talleilla, kunnes peruskoulun jälkeen meni töihin Jorma Illille. Heti 17-vuotiana Rusanen ehti käydä myös Italiassa Jori Turjalla, kunnes palasi Suomeen Pertti Puikkosen tallille.

”Pertti Puikkosella työskentelin monta vuotta. Tällä hetkellä olen kuitenkin töissä muualla ja hevoset ovat minulle harrastus. Kuuselan Wiltterin on ainoa valmennettavani ja sen seurana on vanha seurahevosen virkaa suorittava tamma. Hevoset ovat Pertti Puikkosen kotipaikalla Mikkelissä ja olen asunut täällä muutaman vuoden hevosten kanssa”, summaa Rusanen.

Kuuselan Wiltterin, tutummin Wikin ja Rusasen yhteinen matka alkoi juurikin Pertti Puikkosen kautta. Edellisen kimppahevosen tilalle etsittiin kovasti uutta. Vastaan tuli Kuuselan Wiltteri ja koeajon jälkeen hevonen päätettiin kimpalle ostaa.

Kuuselan Wiltteri rakennekuva
Kuuselan Wiltteri, tutummin Wiki. Kuva: Hanna Rusanen.
”Hevonen oli tuolloin 3-vuotias. Petestä hevonen vaikutti hyvältä, joten päätimme ostaa sen”

Yhteiseen matkaan on mahtunut niin hyviä kuin huonojakin hetkiä. Alku hevosen kanssa oli haastavaa, sillä ori oli kovin päättäväinen siitä mitä se halusi tehdä. Myös kasvukipuja ja kolhuja on matkalle mahtunut. Kuitenkin hevosen lahjakkuus oli heti nähtävissä ja iän karttuessa ovat haasteet jääneet taakse.

”Nykyään Wiki on luonteeltaan todella kiltti. Se ei ole yhtään orimainen ja moni luulee, että se on ruuna. Peten (Puikkonen) avulla hevosesta on tullut tosi kiva-ajoinen. Välillä raveissa se saattaa jopa hieman laiskotella, eikä anna itsestään kaikkea irti”, naurahtaa Rusanen.

Kuuselan Wiltteri ja valmentaja Hanna Rusanen
Kuva: Helena Skopa.

Tulevaisuuden haaveissa Rusanen toivoo Kuuselan Wiltterille terveyttä ja pitkää kilpailu-uraa.

”Jo nyt on tullut onnistumisia ja hevonen on tuonut paljon iloa minulle sekä koko omistajaporukalle”

Kuuselan Wiltteri lähtee Derby-finaaliin lähtöradalta viisi. Rattailla istuu tietysti oriin vakio-ohjastaja Pertti Puikkonen.

Vaikka Derby on ehdottomasti Killerin Kavioliiga-lauantain päälähtö nähdään päivän aikana muitakin mielenkiintoisia lähtöjä. Luvassa on muun muassa ponien suurkilpailut Poniderbyt ja monten Prix Etoile -finaali. Ravit starttaavat klo 13.

Keskisuomalainen Derby 2022 lähtölista

 1. Rallan Ruhtinas / Niko Jokela
 2. Fransson / Mikko Niemistö
 3. V.G. Voitto / Ari Moilanen
 4. Pro / Hannu Hietanen
 5. Kuuselan Wiltteri / Pertti Puikkonen
 6. Vieskoff / Patri Filatoff
 7. Brenna / Ilkka Hoffren
 8. Isosalon Se / Iikka Nurmonen
 9. Luosalan Taisto / Markku Tonteri
 10. Sarikan / Jarmo Saarela
 11. Trumppi / Hannu Torvinen
 12.  Tulipiirto / Jani Ruotsalainen