Hyppää sisältöön

Kesäravit: Ruskaretkelle Kaukosen raveihin

Kittilän Kaukosen kesän ainoat ravit kilvoitellaan tulevana sunnuntaina 18. elokuuta. Suuri joukko keppihevosia pääsee kaviouralle jo klo 11.30, ja varsinaiset ravilähdöt käynnistyvät klo 12.

Ravikesä etenee kohti syksyä. Kaukosen kesän ainoat ravit ajetaan tulevana sunnuntaina kello 12 alkaen. Kuva: Hippos/Ville Vuorinen

Orastava ruska on Kittilässä aluillaan, joten raveihin on kätevä saapua myös pitkästä matkasta ja yhdistää ravireissuun vaikkapa viikonlopun mittainen ruskaloma, sillä Levi ja Ylläs tarjoavat vieressä mainiot majoitusmahdollisuudet.


“Nämä eivät ole pelkästään ravit, vaan pitäjän yhteinen tapahtuma, eikä meillä ole vielä koskaan yleisökatoa koettu”, Kittilän Hevosystävät ry:n varapuheenjohtaja Jouko Kangas hymyilee tyytyväisenä.


Ohitustien varrella sijaitseva ravirata on myös eksoottisuudessaan kokemisen arvoinen, sillä kilpailut juostaan poikkeuksellisella 800 metrin mittaisella kaviouralla.

“Kaukosessa on lyhyet suorat ja tiukat kurvit ja volttaus perusmatkalle tapahtuu takasuoralla, joten juostavaksi tulee yksi kaarre lisää. Hyvä kaarrejuoksija sekä etenkin keulajuoksulla on Kaukosessa vahvoilla. Ajokulttuuri on muutenkin hieman erilainen, sillä suorat ajetaan tavanomaisesti lujaa ja kurveihin vähän himmaillaan”, 60 kilometrin päässä raviradalta asuva Mikael Niva kuvailee.

Kaukosen ravit ovat kuuluneet lähes poikkeuksetta Mikael Nivan kesäohjelmaan jo pikkupojasta lähtien. Ruokapuolelta mies kehuu maistamaan muurinpohjalettuja, jotka ovat lappilaisesti kuvailtuna “eri hyvän makuisia.” 

Ravien kilpailuohjelmassa on niin Nuorten Sarjaa kuin myös Arctic Monte Cupin osalähtö, joka käsittää yhteensä 13 osakilpailua. Niva itse ohjastaa raveissa neljää hevosta, joista parhaimmat mahdollisuutensa hän arvelee olevan lähdössä seitsemän.


“Arctic Shot on vanha kehäkettu ja hyvä kaarrejuoksija, se voisi yltää toton nurkille. Muut ajokkini ovat vähän vekkuleita ja niillä saattaa laukkariski olla Kaukosessa isompi. Pikkuradoille on kuitenkin mukava lähteä jo kannatuksen ja leppoisan tunnelman vuoksi. Kaukosessa kaikki porisee ja hymyilee keskenään, eikä pieni sadekaan saa suuta mutrulle”, Niva kertoo.


Kaukosen ravien lähtölistat >

Kittilän hevosystävät & Kaukosen ravirata Facebookissa >


Kesäravit-juttusarjassa on kesän aikana esitelty kaikki Suomen kesäraviradat. Sarja päättyy tähän juttuun.