Hyppää sisältöön

Kesärata Halsuan Minimiljoonat ravataan jo toista kertaa suurkilpailuna – ”Kesäradalla ajamisessa tunnelma on ihan parasta!”

Halsuan Ravirata

Halsuan Ravirata. Kuva: Suomen Hippos ry.

Halsuan Miljoonaraveissa järjestetään ponien suurkilpailut Minimiljoonat jo toista kertaa historiansa aikana. Minimiljoonat ratkotaan, sekä A-, että B-ponien kesken. Kilpailut ajetaan 200 euron ykköspalkinnolla A-ponit 1100 m ja B-ponit 2100 m matkalla.

Halsuan vuoden ainoissa raveissa ravataan ponien suurkilpailut Minimiljoonat molempien kategorioiden poneille. Ensimmäisen kerran Minimiljoonat ratkottiin vuonna 2019. Tällöin voittajaksi taistelivat A-poneista Veikko Tirkkisen valmentama Pohjan Vilma ja B-poneista Elina Herttuan valmentama Vinning Wee. Kuitenkaan vuoden 2019 voittajat eivät ole mukana kisassa, joten molempiin lähtöihin saadaan uudet voittajat.

Kotiradan kannustuksella matkaan

Ukkosen Poika ja Lempi Salmela. Kuva: Seija Paananen.
Ukkosen Poika ja Lempi Salmela. Kuva: Seija Paananen.

Yksi kolmestatoista A-ponien Minimiljoona tittelin tavoittelijasta on Lempi Salmelan valmentama, omistama ja ohjastama Ukkosen Poika, joka lähtee puolustamaan kotirataa lähtönumerolta kolme.

Kaksi vuotta sitten Salmelan omistukseen ja valmennukseen tullut Ukkosen Poika on hieman itsepäinen tapaus, mutta yhteinen sävel on vuosien myötä ehtinyt jo löytymään. Pitkän talvitauon jälkeen Ukkosen Pojalle on ehtinyt starttejakin kertyä, joten täysin valmistelematta kotiradan suurkilpailuun ei tarvitse lähteä.

”Ponin kausi on lähtenyt käyntiin ihan hyvin, mutta laukat on olleet pinnassa. Odotuksena olisi ehjä startti. Lähtö on tosi kova ja selkäjuoksua lähetään hakemaan. Rahasijoille pääsy olisi kova juttu”, tuumaa lähdön asetelmia Lempi Salmela.

Kesän suunnitelmissa Salmelalla olisi Ukkosen Pojan kanssa päästä säännöllisesti kilpailemaan ja sen myötä parantamaan ennätystä. Ponin kanssa yhteiseltä taipaleelta paras muisto sijoittuu viime vuoden Teivon Ponikuninkusravehin.

”Oli hienoa olla tärkeän ponin kanssa niin isossa kilpailussa”, summaa Salmela.

Vuoden 2019 kesäratana palkitulla Halsualla kilvanajo on itsessään jo elämys, sillä väkeä raveissa on enemmän, kuin kunnassa asukkaita. Salmelalle Halsua on upean kesäradan lisäksi myös kotirata, joka tuo kilvanajoon aina oman lisänsä.

”Aina on hienoa ajaa kotiradalla, kun on paljon tuttuja kannustamassa. Kesäradalla ajamisessa se tunnelma on ihan parasta”, hehkuttaa Salmela.

A-ponien Minimiljoona starttaa sunnuntaina 4.7. klo 17:30.

Lähtölista >

Välistartin kautta B-ponien Minimiljoonaan

B-ponien Minimiljoona ratkotaan tänä vuonna kuuden ponin kesken. Näistä kuudesta ponista kotiradan edustaja Elina Leppäharjun suojatti 11-vuotias ruuna Marley Wee lähtee matkaan radalta viisi.

Marley Weee ja Elina Leppäharju. Kuva: Roosa Lindholm.
Marley Weee ja Elina Leppäharju. Kuva: Roosa Lindholm.

Marley Wee aloitti kautensa viime lauantaina ravatusta Härmän Black Horse Nuoret Tähdet -lähdöstä, kuitenkin vauhtia kotiradan suurkilpailuun haetaan vielä välistartilla Kauhavan 30.6. poniraveista.

”Ponin kausi lähti vähän tahmeasti Härmässä käyntiin. Tehtiin paljon muutoksia varusteisiin, treeniin ja lämmitykseen, joten jotain siellä oli, mikä ei sille sopinut ja vastustajat olivat myös kovia. Kauhavan välistartin jälkeen näkee vielä, että mitä muutetaan, vai muutetaanko mitään, mutta uskon, että poni voi pärjätä, jos kaikki on kunnossa”, kertoo Marley Ween omistaja, ohjastaja ja valmentaja Elina Leppäharju.

Kummempia odotuksia Minimiljoonasta ei vielä ole, mutta kolmen parhaan joukkoon ravaaminen ei Leppäharjua yllätä, voitto kylläkin.

”Tänä kesänä vain ajetaan kilpaa missä keretään, mutta ei minulla mitään kummempia suunnitelmia ole. Syksyllä, kun menen opiskelemaan, niin poni todennäköisesti myydään”, tuumaa Leppäharju.

Marley Wee tuli Leppäharjulle edellisen ponin jouduttua eläkkeelle. Hetken etsinnän jälkeen Marley Wee, tutummin Martti päädyttiin ostamaan tammikuussa 2019.

Hienointa Leppäharjun mukaan ponin ja valmentajan yhteisellä matkalla on ollut Ylivieskan Poni-Maljan voitto alle 2 minuutin ajalla.

”Kesäradalla ajaminen eroaa siten, että siellä on mukavempi tunnelma ja ehkä vähän enemmän panostetaan niihin raveihin”, tuumaa Leppäharju kesäratojen erilaisuutta suhteessa maakuntaratoihin.

B-ponien Minimiljoona starttaa sunnuntaina klo 17:45.

Lähtölista >

Ponilähtöjä ajetaan kesän aikana kaikilla kesäradoilla. Osa kesäradoista järjestää myös erillisiä poniraveja. Tutustu kesäraveihin ja kesäravipäiviin täältä.