Hyppää sisältöön

Kavioliiga – ravisporttia huipulla

Raviurheilun uusi huipputuote julkistettiin maanantaina 29. lokakuuta 2018. Ykköstason kilpailusarja Kavioliiga käynnistyy ensi vuonna 7.9. Oulusta, ja finaalit järjestetään 16.11. Vermossa ja Seinäjoella.

Mikä Kavioliiga?

Kavioliiga on uusi, vuonna 2019 starttaava avoimen eli ykköstason hevosten kilpailusarja. Se on raikas lisäys suomalaisen huippuraviurheilun tapahtumakalenteriin ja tuo sarja-ajattelun vahvaksi osaksi lajia. Kavioliiga-sarja auttaa raviratoja luomaan entistäkin mielenkiintoisemman kokonaisuuden raviurheiluviikon lauantaista, viikon pääpäivästä.

Kavioliiga tekee raviurheilun huipputason seuraamisesta aiempaa helpompaa. Kavioliiga nostaa esille suomalaisen huippuraviurheilun tähtiä, kiinnostavia hevosia ja taustavoimia niiden takana. Se luo myös täysin uudenlaisia mahdollisuuksia raviurheilun valtakunnallisiin yhteistyökumppanuuksiin.

Uutta kilpailusarjaa on mukana kehittämässä sponsoroinnin ja urheilumarkkinoinnin asiantuntija Risto Oksanen, jolla on laaja kokemus jalkapallon, jääkiekon ja muun huippu-urheilun markkinoinnista ja kumppanihankinnasta.

”Tutkimusten mukaan raviurheilun kiinnostavuus urheilulajina on säilynyt pitkään samalla tasolla. Kavioliigalla pyritään tekemään lajista helpommin lähestyttävä ja sekä kuluttajille että yhteistyökumppaneille. On tärkeää saada aikaan positiivinen kierre”, Risto Oksanen sanoo.

Kavioliigan ensijulkistus tapahtuu samaan aikaan, kun vuoden 2019 ravitapahtumakalenteri julkaistaan. Suomen Hippos kehittää Kavioliigaa yhdessä raviurheilijoiden, raviratojen ja Veikkauksen kanssa.

”Haluamme pyytää mukaan uuden kilpailusarjan kaikissa kehitysvaiheissa alan ihmisiä ja Kavioliigan yhteistyökumppaneita”, keskusjärjestön toimitusjohtaja Vesa Mäkinen sanoo.

Kilpailusarjassa molemmille roduille, kylmäverisille sekä lämminverisille ravihevosille, järjestetään kuusi kilpailupäivää. Kavioliigalle luodaan oma pistejärjestelmänsä, ja molempien rotujen finaaleissa nähdään 12 parasta hevosta. Finaalilähtöjen ykköspalkinto on 20 000 euroa.


Miksi Kavioliiga?

Kavioliiga tarjoaa mahdollisuuden nostaa lajin tunnettavuutta. Raviohjastaja Hannu Torvinen sanoo, että lajin tulevaisuuden suunnittelussa on ehdottomasti otettava huomioon se, miten laji nähdään ulkopuolelta.

”Kavioliiga on yksi toimenpide, jolla vastaamme lajin seurattavuuden haasteisiin”, ohjastaja kommentoi.

Tapahtumakalenteriin Kavioliiga antaa väriä. Vuonna 2019 nähdään yksi Kavioliiga-finaalipäivä, mutta jo vuonna 2020 Kavioliiga jatkuu vuoden ympäri.

Kavioliiga-tapahtumien urheilu takaa myös kiinnostavaa seurattavaa ja pelikohteita lajista kiinnostuneille. Veikkauksen liiketoimintapäällikkö Petri Huikko toteaa, että Kavioliiga kertoo urheiluvedonlyönnistä kiinnostuneille asiakkaille sen, milloin on tarjolla urheilullisesti kiinnostavimmat vedonlyöntikohteet. Lisäksi mestaruusmahdollisuuksista spekulointi tuo erilaisen kulman vedonlyönnin lajiviestintään.

”Raviurheilun tapa viestiä urheilun tasosta palkintorahojen kautta eroaa merkittävästi muista urheilulajeista. Kuka muistaa millaisia palkintosummia jaetaan Liigan tai Veikkausliigan mestareille? Tai kuljettajille F1-mestaruudesta? Uskomme Kavioliigan tuovan raviurheilua vähemmän seuraaville tutummalla tavalla esiin parhaat hevoset, valmentajat sekä ohjastajat. Lyön vetoa, että selkeämpi seurattavuus lisää kiinnostusta lajiin,” Huikko sanoo.


Milloin Kavioliiga?

Kavioliiga-sarja käynnistyy ensi vuoden syyskuussa, ja vuonna 2019 päästään nauttimaan yhdestä Kavioliiga-finaalipäivästä. Ensimmäisen finaalipäivän 16. marraskuuta 2019 järjestävät Seinäjoen ja Vermon raviradat. 

Kavioliiga-finaalit juostaan ensi vuonna samaan aikaan kahdella paikkakunnalla, ja lähdöt aikataulutetaan ravipäivälle limittäin. Toisella paikkakunnalla juostaan kylmäveristen ja vastaavasti toisella lämminveristen ravihevosten finaali. Molemmissa tapahtumissa on mahdollista seurata toisen ravipaikkakunnan hevosten suorituksia. Kavioliigaa järjestetään lauantaisin, osana muuta raviurheiluviikon pääpäivän tapahtumaa.

Ennen uuden kilpailusarjan virallista starttia Kavioliiga-finaalien kulkua harjoitellaan kolmena erillisenä lauantaina. Nämä ainutlaatuiset Superlauantait ja niiden paikkakunnat ovat: 16.2. Turku ja Kuopio, 11.5. Lahti ja Oulu sekä 24.8. Jyväskylä ja Pori.

Vuonna 2020 järjestetään neljä Kavioliiga-kilpailujaksoa ja juostaan neljät Kavioliiga-finaalit. Kilpailusarjaa ja tapahtumaa kehitetään jatkuvasti, erityisesti aloitusvuoden 2019 kokemuksien ja tapahtumien pohjalta.

Kilpailu- ja tapahtumakalenteri 2019 (pdf) (442.1 KB)

Ravivuoden tärpit (pdf) (420.7 KB)

RAVITAPAHTUMAT2019 (pdf) (1.2 MB)

Lisätietoja:

Suomen Hippoksen kehityspäällikkö Suvi Louhelainen
suvi.louhelainen@hippos.fi
050 574 5920

Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen
vesa.makinen@hippos.fi
040 532 8923

Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi ry:n kehitysjohtaja Risto Oksanen
risto.oksanen@roxpro.fi
040 065 6482

Veikkauksen liiketoimintapäällikkö Petri Huikko
petri.huikko@veikkaus.fi
040 828 3345

Kilpailukalenteriin liittyvät kysymykset
Suomen Hippoksen kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen
tuomo.pekonen@hippos.fi
040 557 3889

Median edustajia haastattelu- ja kuvapyynnöissä palvelee
Raviurheilun tiedottaja Hanna Laakso
hanna.laakso@hippos.fi
040 837 8403