Hyppää sisältöön

Kavioliiga-kausi päättyi Kuopiossa – Moilanen, Nieminen, Pyörylän Paroni ja Grainfield Aiden kauden ykkösnimet

Ari Moilanen tuulettaa

Ari Moilanen kiri kalkkiviivoilla ohjastajien Kavioliigan pistepörssin voittoon. Kuva: Hippos/Suvi Hakkarainen

Kavioliigan kauden viimeinen Grand Prix kilpailtiin Kuopiossa lauantaina. Liigan historian ensimmäisiksi voittajiksi kruunattiin Pyörylän Paroni sekä Grainfield Aiden. Hevosten taustajoukoista Markku Nieminen voitti valmentajien pistepörssin, Kristiina Kivistö hoitajien, Eeva Johansson ja Leo Mönttinen omistajien, Joni Koivula kasvattajien ja Ari Moilanen ohjastajien pistepörssin.

Kotimaisen raviurheilun pääsarja Kavioliiga sai historian ensimmäiset mestarinsa, kun lauantaina Kuopiossa päättyneen liigan voittajiksi kruunattiin Pyörylän Paroni ja Grainfield Aiden. Hevoset varmistivat liigavoittonsa jo huhtikuisten Porin osakilpailujen jälkeen, mutta hevosten taustajoukkojen osalta voittajia saatiin jännittää viimeiseen kilpailuun asti.

Tiukin taisto nähtiin ohjastajien pistepörssissä Santtu Raitalan ja Ari Moilasen välillä. Raitala piti kärkipaikkaa ennen GP-lähtöjä 49 pisteellä, mutta Moilanen kuittasi etumatkan kylmäveristen GP:ssä. Raitalan ajokki Raggari joutui jäämään pois lähdöstä, ja vastaavasti Moilanen nappasi voiton Lissun Eerikin ohjaksissa. Grand Prix’n voitosta tienatut kolminkertaiset pisteet nostivat vihtiläisen pörssikärkeen ennen lämminveristen lähtöä, ja samalla Pekka Luukkosen valmentama ja Hevosmaailma-Tallin omistama Lissun Eerikki nousi Kavioliigan kakkoseksi. Kavioliiga-voiton jo varmistanut Pyörylän Paroni oli lähdössä viides.

Hannu Korpi ja Grainfield Aiden voittivat Kaustisella
Hannu Korven suojatti Grainfield Aiden voitti kauden aikana kuusi Kavioliigan osakilpailua. Kuva: Hippos/Mia Mäki-Maunus

Lämminveristen GP-lähdössä Raitala ja Moilanen väänsivät voitosta maalipaalulle asti. Vaikka Raitalan ohjastaman MAS Champin kanuunakiri kantoi voittoon, Moilanen varmisti ohjastajapörssin voiton Willow Priden kakkossijalla. Huippuohjastajien kilpailun tasaisuudesta kertoo, että Moilanen ja Raitala keräsivät kauden aikana yli 500 pistettä, mutta eroa heidän välilleen jäi ainoastaan viisi pistettä. Lämminveristen Kavioliigan voittaja Grainfield Aiden oli lähdössä viides.

”Ahkerasti on ajettu kilpaa”, totesi 12 Kavioliiga-starttia kauden aikana keränneen Grainfield Aidenin valmentaja Hannu Korpi Kavioliigan voiton reseptiksi.

”Tällaisella hevosella, joka kestää starttailla paljon, pääsee keräämään runsaasti pisteitä. Tänään ei vain jostain syystä ei ollut hevosessa vetoa.”

Kavioliigan kokonaisvoitolla Grainfield Aiden lunasti lipun kesäkuussa ravattavaan suurkilpailu Kymi Grand Prix’hin.

Markku Nieminen Ravigaalassa
Kahdesti peräkkäin vuoden valmentajaksi valittu Markku Nieminen vei nimiinsä myös Kavioliigan valmentajapörssin. Kuva: Hippos/Ilkka Lukka

Valmentajien pistepörssin voitosta kamppailivat Markku Nieminen ja vain neljän pisteen päässä kärkkynyt Pyörylän Paronin valmentaja Leo Mönttinen. Nieminen kuittasi pörssin voiton lopulta reilulla marginaalilla, kun lämminveristen GP:stä hänen talliinsa tuli Willow Priden kakkossijan lisäksi Don Williams kolmossija.

Pyörylän Paronin taustavoimat juhlivat kuitenkin muissa pistepörsseissä, sillä hevosen taustajoukoista löytyvät niin hoitajien, kasvattajien kuin omistajien pistepörssin voittajat. Leo Mönttinen ja Eeva Johansson voittivat omistajien pistepörssin ennen Grainfield Aidenin omistajia Marjo-Kristiina Niemistä ja Fire-tallia, ja Joni Koivula vei kasvattajapörssin voiton Tiia Tuhkanen-Kailan ja Hannu Kailan sijoittuessa toiseksi. Hoitajien pistepörssin voitti Kristiina Kivistö ennen Johanna Kyläkoskea.

Pyörylän Paroni Vermon Kavioliiga GP:ssä
Pyörylän Paroni vei nimiinsä kauden ensimmäisen Grand Prix’n Vermossa marraskuussa. Tasaiset suoritukset toivat 11-vuotiaalle ruunalle lopulta myös kokonaiskilpailun voiton. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

”Mukavat fiilikset siltä osin. Hevoset eivät tänään muuten pärjänneet, mutta hyvä, että tämä osa-alue hoidettiin”, Pyörylän Paronin valmentaja ja osaomistaja Mönttinen iloitsi.

”Hevonen sijoittui kauden aikana tasaisesti, ja talvella tuli voittojakin, niin saatiin siitä etumatkaa. Siltä osin meni hyvin. Elitkampenia täytyy nyt katsoa ja miettiä”, Mönttinen viittasi kylmäveristen Kavioliigan voittajan lunastamaan paikkaan kahden viikon kuluttua Tukholmassa kilpailtavaan Elitkampeniin.

Kavioliiga 2020-21, kokonaistulokset

Kylmäveriset:
1. Pyörylän Paroni 316 pistettä
2. Lissun Eerikki 218p
3. Morison 182p

Lämminveriset:
1. Grainfield Aiden 257p
2. Don Williams 195p
3. Thai Profit 151p

Omistajat:
1. Eeva Johansson & Leo Mönttinen 316p
2. Marjo-Kristiina Nieminen & Fire-talli 257p
3. Hevosmaailma-Talli 218p

Valmentajat:
1. Markku Nieminen 415p
2. Leo Mönttinen 342p
3. Antti Ojanperä 314p

Hoitajat:
1. Kristiina Kivistö 316p
2. Johanna Kyläkoski 287p
3. Minna Luukkonen 218p

Kasvattajat:
1. Joni Koivula 316p
2. Tiia Tuhkanen-Kaila & Hannu Kaila 257p
3. Hevosmaailma-Talli 218p

Ohjastajat:
1. Ari Moilanen 524p
2. Santtu Raitala 519p
3. Iikka Nurmonen 398p

Tulokset, kylmäveristen GP

Tulokset, lämminveristen GP

Kavioliigan pistepörssit

Valmentaja, hoitaja sekä ohjastajat palkitaan sijoituksensa mukaan seuraavasti:
I palkinto         Viikonloppumatka 3vrk Leville 2 hengelle sis. matkat/majoitukset
II palkinto        Kylpyläloma kahdelle 2vrk Holiday Club
III palkinto       Onnellisia unia -hotellipaketti kahdelle 2 vrk Sokos Hotels

Omistajat palkitaan edellä mainituilla matkalahjakorteilla sekä kunniapalkinnolla.

Kasvattajapörssin voittaja palkitaan kunniapalkinnolla sekä voittajahevosesta tilaustyönä maalattavalla taululla.

Kaikki Kavioliigan uutiset löydät Kavioliigan verkkosivuilta!