Hyppää sisältöön

Kavioliiga Grand Prix’ssa jättiyllätykset – yleisöäänestyksellä mukaan päässyt Willow Pride räjäytti pankin

Lahden Jokimaalla kilpailtu Kavioliiga Grand Prix eteni kaikkea muuta kuin käsikirjoituksen mukaan, kun kylmäveristen GP-voittoon spurttasi lietolaisen Matti Lautamäen valmentama Sheikki, ja lämminveristen jymy-yllättäjänä muut pesi urjalalaisen Markku Niemisen valmentama Willow Pride.

Sheikki ja Arto Hammar Lahti 29.2.   Kaksikko voitti Kavioliiga Grand Prix -lähdön.
Arto Hammar pääsi tuulettamaan Sheikin kärryiläl Kavioliiga Grand Prix'n voittoa. Santtu Raitalan ohjastama Evartti jäi niukasti toiseksi. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Jokimaan Kavioliiga Grand Prix’t aloitti kylmäveristen voimainkoitos, josta povattiin viimeaikaisten esitysten perusteella Välähdyksen, Evartin ja Polaran voittotaistelua. Oma sanansa oli kuitenkin sanottavanaan Arto Hammarin ohjastamalla Sheikillä, jonka kiri oli omaa luokkaansa ja kantoi Matti Lautamäen valmentaman oriin ykkösenä maaliin.

Sheikin voimat tiedettiin jo tammikuun alun Jokimaan osakilpailuvoiton myötä, mutta ajalla 23,7/2140 metriä tullut GP-voitto oli hienoinen yllätys taustavoimillekin.

”Tuntui, että oltiin liian kaukana, mutta on kyllä kovan luokan hevonen ja tuli vauhdilla maaliin asti. Se yrittää aina ihan viimeiseen asti, on hieno kilpailija”, Hammar kehui vakio-ajokkiaan.

Sheikki jäi lähtökiihdytyksessä sisäradan letkaan neljänneksi, ja pitkään tilanne näytti sen kannalta hankalalta.

”Oli aikamoista pujottelua, kun päästiin ensin Välähdyksen perään, mutta se alkoikin himmailla vauhtia. Sitten, kun päästiin vapaalle radalle, niin hevonen tuli hienosti”, Hammar kertasi.

Kymmenvuotias Sheikki on tehnyt alkuvuodesta vakuuttavaa jälkeä: kuudesta startista peräti neljä on päättynyt voittoon ja koko viime vuoden tienestit ovat ylittyneet kirkkaasti jo vuoden ensimmäisten kuukausien aikana.

Viime kesänä Kuninkuuskilpailun varasijalle jäänyt ori on osoittanut kuuluvansa kylmäveristen avoimelle tasolle, ja Lahdessa se nousi myös valmentajansa uran ykköshevoseksi.

”Viime vuonna sanoin, että Sheikki on toiseksi paras hevonen, mitä minulla on ollut. Ajattelin, että sen emä oli parempi. Nyt täytyy kuitenkin tunnustaa, että Sheikki on paras, mitä minulla on ollut. Tämä voitto vie sen edelle”, Matti Lautamäki hymyili.

Sheikin on kasvattanut Esko Ketola, sen omistaa Anna’s Stable Oy ja sitä hoitaa Marika Hammar.

Grand Prix’n tuplapisteiden myötä Sheikki on nyt kokonaiskilpailussa kuudentena. Jokimaalla raskaan juoksun jälkeen kolmanneksi sijoittunut Polara on sen edellä viidentenä, ja toiseksi maalisuoran kamppailussa jäänyt Evartti hengittää oriin niskaan Kavioliigan sijalla seitsemän. Kokonaiskilpailun kärkipaikalla jatkaa Jokimaalla kuudenneksi sijoittunut Välähdys.

Välähdys on esillä myös muissa pistepörsseissä, sillä kasvattajien pistepörssin ykkönen on edelleen Välähdyksen kasvattaja Arto Nieminen, ja saman hevosen taustavoimat Samuli ja Ville Korjus sekä Teija Majander johtavat omistajien tilastoa.


Yleisön suosikki Willow Pride korjasi potin

Willow Pride Noora Tuula 29.2. Lahti
Willow Pride ja Noora Tuula juhlivat Kavioliiga Grand Prix'n voittoa. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Jos kylmäveristen GP-voitto meni yllättävään osoitteeseen, niin lämminveristen puolella nähtiin todellinen jymypaukku. Yleisöäänestyksellä paikkansa lähdössä lunastanut Markku Niemisen valmentama Willow Pride näytti lähdön ainoana tammana kilpaveljilleen takakavioita ja nappasi vuoden ensimmäisen voittonsa kymmenen metrin erolla muihin.

”Kyllä näytti tosi hyvältä. Tulin tänne vähän sillä mielellä, että kun nyt mukana saadaan olla”, ihmetteli tamman omistaja I.M.T.-Talli Oy:n Jyrki Ojanen.

”Hoitajan kanssa juteltiin ennen lähtöä, että kovalla vaivalla päästiin mukaan ja sitten saatiin rata 8. Kun vielä vuoden ensimmäinen startti oli vähän niin ja näin, niin kyllä tämä oli jättiyllätys.”

Myös Willow Priden ohjastaja Ari Moilanen myönsi, että tällaisesta esityksestä ei uskaltanut edes unelmoida. Ulkoradan lähtöpaikka pakotti valjakon pakittamaan ensin joukon hännille, mistä se pääsi livahtamaan keulahevosen kantaan. Kun Target Kronoksen voimat ehtyivät, ”Pumpulisormi” Moilanen sai kääntää Willow Priden sen ohi karkuteille muiden jäädessä kuin seisomaan.

”En osannut odottaa näin hienoa esitystä. Mikkelissä ajettiin sisärataa raskaassa kelissä maaliin, eikä siitä voinut arvata, että se näin paljon petraa viikon aikana. Oli kyllä tosi hyvä esitys, korvat kiinni ja laput vetämättä. Se meni ihan hölkkimällä tuon ajan”, Moilanen viittasi voittoaikaan 12,5/2140 metriä.

Willow Pride väläytti voimiaan Kavioliigassa jo syksyllä, kun se nappasi edellisen voittonsa Forssan osakilpailusta syyskuussa. Kuusivuotias tamma jätti Jokimaalla kokeneemmat kilpakumppaninsa nuolemaan näppejään, ja omistajan mukaan siltä on tänä vuonna lupa odottaa paljon.

”Kyllä nyt oli niin hyvää ”Viiviä”, kuin ikinä voi olla. Valmentajan ja hoitajan kanssa olemme puhuneet, että se voisi tänä vuonna olla vielä parempi kuin viime vuonna. Etukäteen sitä ei tietenkään voi tietää ja Markkuhan miettii sitten, miten kilpaillaan. Mennään sen mukaan.”

Willow Priden on kasvattanut I.M.T.-Talli Oy ja sitä hoitaa Noora Tuula. Tamma on Kavioliigan kokonaiskilpailussa viidentenä 99 pisteellä ja Jokimaan tuplapisteiden myötä se nousi vain pisteen päähän syksyn GP-voittaja Lexus Dreamista.

Kokonaiskilpailun kärkipaikkaa pitää yhä Jokimaalla neljänneksi sijoittunut Jarno Kauhasen valmentama Workout Wonder. Myös ”Stevien” hoitaja Minna Kauhanen piti paikkansa hoitajien pistepörssin ykkösenä. Alkuvuoden Kavioliiga-pisterohmu ja kokonaiskisan kakkonen T.Rex pilasi GP-lähtönsä laukkaan.

Ohjastajien pistepörssissä kärkipaikka vaihtui Jokimaalla, kun Evartin kanssa toiseksi sijoittunut Santtu Raitala nappasi ykkössijan Mika Forssilta 11 pisteen turvin. Olli Koivunen hengittää Forssin niskaan vain kahden pisteen päässä.

Valmentajien tilastossa Markku Nieminen ja Antti Ojanperä jatkavat tiukkaa vääntöä kärkipaikasta, tällä hetkellä tilanne on vain yksi piste Niemisen hyväksi.

Jokimaan Grand Prix’n jälkeen historian ensimmäistä Kavioliiga-kautta on takana kaksi kolmannesta. Kausi jatkuu jo ensi lauantaina Joensuun osakilpailulla ja huipentuu 23. toukokuuta Tampereen Teivossa kauden kolmanteen Grand Prix’hin.

Kavioliiga Grand Prix'n tulokset

Kavioliigan pistepörssit