Hyppää sisältöön

Kaustisella ratkotaan perjantaina Pikkupelimannin ja Isla-ajon voittajat – lauantain Festivaali-ajossa puntaroidaan lämminverihuippujen kuntoa

Kaustisen Nikulan raviradalla juostaan 10.-11.7.2020 kaksipäiväiset Festivaaliravit. Perjantain päälähtöinä nähdään nelivuotiaiden suomenhevosten Pikkupelimanni-lähtö sekä viisivuotiaiden lämminveristen Isla-ajo. Lauantaina jännitetään avoimen sarjan lämminveristen Festivaali-ajon voittajaa. Pikkupelimannia tähdittävät Ville Kalle ja Kinderi ja Isla-ajossa ennakkosuosikkeja ovat Peanuts sekä Staro Miami. Festivaali-ajossa Sobel Conway ja Next Direction mittaavat kuntoaan ennen ensi viikon St Michel -ajoa.

Ville Kalle oli edellisessä startissaan täysin omaa luokkaansa. Kuva: Merja Ahola-Turpeinen

Kaustisen kaksipäiväiset pitävät sisällään mielekiintoisia ravilähtöjä. Perjantaina Nikulassa kilpaillaan 4-vuotiaiden suomenhevosten Pikkupelimanni-lähtö, jossa yhtenä kilpailun suurimmista suosikeista matkaan lähtee lapualaisen Jouko Paavolan valmentama Ville Kalle.

Viime syksynä uransa aloittaneen suomenhevosravurin kohdalla monen mieleen jäi ensimmäisenä suomalaiseen rap-artistiin viittaava nimi, mutta edellinen voittostartti osoitti kuitenkin sen, että kyseessä on myös yksi nelivuotisikäluokan lahjakkaimmista ravureista.

Jyväskylässä ori paineli voittoon laukasta huolimatta komeaan 26,8/2200 aikaan. Parannusta edelliseen ennätykseen tuli melkein kuusi sekuntia. Monet esitys löi ällikällä, mutta aivan yllätyksenä se ei hevosen taustajoukoille tullut.

”Kyllä se on hyvin treenattu. Pojalle sanoin enne ravitaukoa, että kyllä se aikataulussa on. Kerran aikaisemmin, kun raviradalla ajettiin, niin se meni silloin 26,0-vauhtia. Hietasen Markku on sitten radalla sitä muuten ajanut. Kotona se on mennyt pätkiä lujaa ja olenkin sanonut, jos se radalla juoksee samalla tavalla kuin kotona, niin hyvä tulee”, valmentaja Jouko Paavola kommentoi Ville Kallen viime kerran esitystä.

Askel oli viimeksi hyvinkin lennokasta, eikä paikoin olisi uskonut todistavansa 4-vuotiaan suomenhevosen juoksua. Vauhtia riittää, mutta pientä varsamaisuutta on kuitenkin vielä ilmassa.

”Se on vielä vähän arka ja viime vuonna Vermossa meni yksi startti pilalle, kun se kuulutuksia pelkäsi. Olen kotona keskittynyt siihen, että saan sen rauhalliseksi ja ravaamaan.”

Edellinen startti nosti Ville Kallen hetkessä ikäluokkansa kärkinimeksi, ja monien voittajasuosikiksi perjantaiseen Pikkupelimanni-lähtöön. Valmistautuminen on sujunut hyvin, mutta nuorten hevosten kohdalla kaikki on mahdollista.

”Hevonen on ollut asiallinen ja rauhallinen, eikä ole ollut mitään häiriöitä. Tuntuma on, että hevonen on perjantaina hyvä. Se on kuitenkin varsa ja toiset voi kehittyä suurin harppauksin eteenpäin yhden startin myötä”, pohtii Paavola perjantaita.

Ville Kallen omistaa Paavolan poika Janne, joka päätyi ostamaan hevosen myynti-ilmoituksen perusteella.

”Janne innostui hevosesta ja kehotin sen ostamaan, kun oli asiallisen oloinen hevonen kaikin puolin. Se sitten ostettiinkin, kun oli niin hyvä nimikin. Se on mukava hevonen ja juoksijakin tuli siinä sivussa”, naureskelee Paavola.

Musiikkimaailman tunnettuun rap-duoon riittää kyseisessä nelivuotisikäluokassa viittauksia muutenkin. Markku Niemisen tallissa nimittäin valmentautuu parhaillaan huippuravuri Parvelan Retun täysveli Jiiveegee.

Isla-ajossa kaksi erottuu

Perjantain toinen suurkilpailu on 5-vuotiaiden lämminveristen Isla-ajo, ja tasoitusajolla kilpailtavassa lähdössä tammat lähtevät matkaan 20 metrin etumatkan turvin. Erityisesti kaksi tammaosallistujaa erottautuu listoilta.

Anne Kankaan valmentama Peanuts oli yksi viime vuoden menestyneimmistä suomessa syntyneistä lämminveriravureista. Kauden avausvoitto irtosi 5-vuotislähdössä Kouvolassa, jossa taakse jäi mm. Religious. Viime kauden aikana tamma ei sijoittunut kertaakaan mitalisijojen ulkopuolelle ja myös Kaustisella tammaa sopii odottaa jälleen kärkikamppailuun.

Suurin este Peanutsin voittojuhliin voi olla Staro Miami, joka tehnyt täydellistä jälkeä kahdessa edellisessä Suomen startissaan. Ruotsin kovissa ikäluokkalähdöissä marinoitunut Aripekka Pakkasen valmennettava on onnistuessaan vaikea pysäytettävä. Härmän mailin kilpailusta tuloksena oli loistava voittoaika 11,3.

Mielenkiintoinen nimi 5-vuotislähtöön on Kaisa Toivosen tallin BWT Divine, joka tunnetaan varsinkin viime vuoden Villimiehen Tammakilvan voittajana. Täysosumia ei suurkilpailuvoiton jälkeen ole näkynyt, mutta juoksun onnistuessa pystyy tamma nousemaan korkealle. Edellinen lähtö Kouvolan Kymi Grand Prix –raveissa pilaantui harmittavaan laukkaan.

Kuntomittari St Michel -ajoon

Lauantain päälähtönä ajettavassa Festivaali-ajossa riittää jännitettävää. Lähdössä nähdään peräti kaksi St Michel –ajoon kutsun lunastanutta hevosta, kun Sobel Conway ja Next Direction mittaavat päivän virettään.

Lähdön yksi suurimmista ennakkosuosikeista Sobel Conway tulee turkulaisen Harri Koivusen valmennustallista. Lähtörata-arvonnassa onni ollut ripeän kiihdyttäjän puolella. Keväällä vaivanneesta matkustuskuumestakin hevonen on palautunut takaisin voittajakehiin, kun kesäkuun alussa Porissa irtosi voitto näytöstyyliin. Maili voi taittua Kaustisella rivakkaan tahtiin. Viime kaudella Porissa Sobel Conway revitteli 1600 metriä aikaan 09,7. Koivusen tallista Nikulaan saapuu myös Tito C.A., jolle startti on vasta toinen turkulaisvalmentajan alaisuudessa. Ensimmäinen Suomen esiintyminen päättyi laukkaan.

Yksi kotimaan lämminravureiden kuumimmista nimistä saapuu Kaustiselle metsästämään kauden ensimmäistä kotimaan voittoaan. Leppävirtalaisen Timo Hulkkosen valmentama Next Direction kilpaili kesäkuun alussa Killerin Eliitissä, mutta tuolloin suoritus jäi hieman vaisuksi, ja tuloksena oli neljäs sija. Hieman alavireisen esityksen myötä ei hevosta nähty Kouvolan Kymi Grand Prix’ssa. Viime vuoden St Michel –kakkoselle on esitetty kutsu ensi viikon suurkilpailuun ja Kaustisen esitys toimii oivana kuntomittarina Etelä-Savon haasteita silmällä pitäen. Takarivin lähtöpaikka mailin matkalle tuo kuitenkin oman haasteensa lähtöön.

Koivusen tavoin Festivaali-ajoon kaksi valmennettavaansa tuo iittiläinen Matias Salo, jonka tallista lauantain päälähtöön saapuvat Com Milton ja Pajas Face. Viime vuoden lopulla Salon talliin saapunut Com Milton on tehnyt Suomessa väkevää jälkeä, yltäen yhtä starttia lukuun ottamatta kolmen parhaan joukkoon. 6-vuotias ruuna esitteli kesäkuun alussa Mikkelissä vauhtivarojaan, revitellen 1600 metriä aikaan 10,3. Esityksen huomioi Mikkelin raviradan organisaatio, joka seuraa Kaustisen lähtöä ensi viikon St Michel –ajoa silmällä pitäen.

”Kyllä me lauantain lähtöä vielä seurataan mielenkiinnolla, 1-2 kutsua on vielä jakamatta ja jos hieno suoritus nähdään, soitto Mikkelistä voi olla mahdollinen. Com Milton vei St Michel -katsauksen 10.6. Mikkelissä kauden kärkiajalla 10,3 eli se nyt ainakin on minun silmissä mielenkiintoinen”, Mikkelin raviradan toimitusjohtaja Kari Tiainen kommentoi.

Lähtölistat:

Perjantai 10.7.:

Pikkupelimanni, 4-vuotiaat Suomenhevoset, kello 20:35

Isla-ajo, 5-vuotiaat lämminveriset, 21:00

Lauantaina 11.7.:

Festivaali-ajo, lämminveriset, 16:37

Ravit alkavat perjantaina kello 18.00 ja lauantaina kello 13.30. Ravit ovat seurattavissa suorana Veikkauksen TotoTV:n tai maksullisten Ruutu+ ja C More –palveluiden kautta. Lauantain päälähdöt ovat nähtävissä suorana myös antennitelevision kanavapaikalta 26.