Hyppää sisältöön

Kaustisella ratkotaan lauantaina Pikkuviulisti ja Pikkunäppäri – ”Muistot on kullatuilla reunuksilla kaikki yhtä upeita”

Olkijoen Oiva ja Emma Kangas starttaavat Kaustisen Pikkuviulistiin lähtöradalta 10. Kuva: Roosa Lindholm/Hippos

Olkijoen Oiva ja Emma Kangas starttaavat Kaustisen Pikkuviulistiin lähtöradalta 10. Kuva: Roosa Lindholm/Hippos.

Ponien suurkilpailukausi jatkuu Kaustisella lauantaina (10.7.) ravattavilla Pikkuviulisti ja Pikkunäppäri ponien suurkilpailulähdöillä. Kilpailut ajetaan 250 euron ykköspalkinnoista A-ponit 1620 metrin ja B-ponit 1600 metrin matkalla.

Lauantaina Kaustisella ravattavissa Festivaaliraveissa ratkotaan myös A-ponien Pikkuviulistin ja B-ponien Pikkunäppärin voittajat. Viime vuoden voittajat eivät ole puolustamassa titteleitään, joten vallan vaihto on tiedossa.

Molemmissa lähdöissä on runsaasti kotiradan edustajia, joten on hyvinkin mahdollista, että tittelit jäävät Kaustiselle. Pikkuviulistin tittelistä kamppailee 11 ja Pikkunäppärin tittelistä 7 ponia.

Hyvää juoksua hakemaan

Kotiradan edustaja Emma Kankaan valmentama Olkijoen Oiva lähtee Kaustisen Pikkuviulisti suurkilpailuun hyvillä mielen. Valmentaja Emma Kankaan mukaan Olkijoen Oivan kausi on lähtenyt hyvin käyntiin ja poni on todella hyvässä kunnossa. Kotiradan puolustukselta haetaan hyvää juoksua, mutta kyllä odotuksia myös kolmen sakkiin riittää.

”Odotukset lähdöstä on hyvät. Juoksunkulkuna toivoisin, että mahdollisimman nopeasti saataisiin edellä menevä poni kiinni niin Oiva saa hyvän vauhdin päälle. Sijoitukseksi ennustaisin kärkikolmikkoa, jos juoksu menee hyvin”, kertoo Olkijoen Oivan valmentaja ja ohjastaja Emma Kangas.

Lähdön pahimpina vastustajina Kangas pitää numerolta 11 starttaavaa Ponikujan Brandonia ja numerolta 9 lähtevää Kaunisrannan Philippaa. Molemmilla vastustajilla on tältä kaudelta jo useita onnistumisia.

Pientä pilkettä silmäkulmassa omaava Olkijoen Oiva tuli Kankaalle valmennukseen tutun omistajan kautta. Ponilta puuttui treenari ja Kangas aloittikin treenaamisen talvella 2019. 2020 kesäkuussa Oiva muutti Kankaan kotitallille ja siirtyi virallisesti Kankaan valmennuslistalle.

”Hienointa Oivan kanssa on ollut, kun se on opettanut niin paljon ja on päässyt kokemaan todella upean ponin kanssa paljon. Oiva on luonteeltaan tosi kiltti, mutta jos se sille päälle sattuu niin osaa se kyllä olla sellainen vähän pilkesilmäkulmassa tyyppiä,” kertoo Kangas suojatistaan.

Tähän mennessä paras muisto Kankaan ja Oivan yhteisellä matkalla ajoittuu viime vuoden lokakuulle Jyväskylässä ajettuun ponilähtöön, jonka kaksiko voitti ylivoimaisesti hankkien samalla uuden ennätyksensä.

”Mutta kaikki mitä tämän ponin kanssa on kokenut, kaikki ne muistot on kullatuilla reunuksilla kaikki yhtä upeita”, muistuttaa Kangas.

Seuraavaksi startiksi Kangas on suunnitellut Oivalle 18.7. Mikkelissä St Michel sunnuntaina ravattavaa A-ponien tasoitusajoa. Kauden päätähtäimenä on monien muiden poniraviurheilijoiden tavoin Vermon Ponikuninkuusravit, kuitenkin se ilmoitetaanko Oivaa päälähtöön, on vielä avoinna.

”Suunnitelmina olisi startata sopivissa lähdöissä ja saada menestystäkin sen myötä” kertoo Kangas.

Kaustisen Pikkuviulisti starttaa lauantaina klo 11:45.

Lähtölista A-ponit Pikkuviulisti 1620 m.

Ykkösputkea rakentamaan

Dischamps ja Jessica Häggblom. Kuva: Noora Lokasaari/Hippos.
Dischamps ja Jessica Häggblom. Kuva: Noora Lokasaari/Hippos.

B-ponien Pikkunäppäri -lähdössä yksi kotiradan edustajista on Dischamps, joka nappasi sunnuntaina jo tämän kauden ensimmäisen suurkilpailuvoittonsa Halsuan kesäraveista. Halsualla Dischamps hallitsi lähdön tapahtumia alusta loppuun saakka ja voitti näin vastustajansa yli 100 metrillä. Voiton ohjasti ponin muiden starttien tavoin valmentaja Jessica Häggblom.

Kaustisen Pikkunäppärin tittelistä lähtee kamppailemaan tänä vuonna seitsemän B-ponia. 7-vuotias ruuna Dischamps lähtee matkaan radalta yksi 60 metriä edeltä seuraavia poneja. Lähdön ennakkosuosikki Julia Kiukkaan ohjastama Charizard lähtee matkaa 200 metriä Dischampsin takaa.

”Dischampsin kausi on lähtenyt ihan hyvin käyntiin. Tehtiin kauden toiseen starttiin pieniä muutoksia, jotka kannattivat. Hyvillä fiiliksillä lähdetään Kaustiselle puolustamaan kotirataa, ollaan saatu sellainen lähtö, joka myös sopii Diddelle oikein hyvin” kertoo Dischampsin valmentaja ja ohjastaja Jessica Häggblom.

Dischamps tuli Häggblommille 3-vuotiaana ”kuin sika säkissä” Ruotsista. Poni oli päädytty ostamaan yhden videon perusteella.

”Suomesta ei tahtonut ponia löytyä ja tietysti kiinnitimme huomiomme sukutauluun. Kun saatiin sille kärryt perään, huomattiin että sehän osaakin juosta”, muistelee Häggblom.

Nuorempana pienikokoinen ja ujo poni on nykyään tarhakavereiden seurassa hieman karaistunut ja Häggblommin mukaan ponin ego alkaa olla jo hieman turhankin suuri. Treeneissäkin Dischamps yrittääkin pistää kampoihin lämminverisille.

”Se haluaa aina juosta ensimmäisenä”, totetaa Häggblom.

Seuraavaa starttia valmentaja ei ole vielä Dischampsille päättänyt, mutta tämän kauden tavoitteina ovat kokemuksen ja rutiinin rakentaminen. Tasaisen starttivälin avulla voi katsoa mihin poni todella pystyy.

”Paras muisto on totta kai meidän ensimmäinen yhteinen voitto. Tietenkin on mukava miettiä koko meidän yhteistä matkaa ajo-opetuksesta tähän pisteeseen ja nähdä ponissa huima kehitys. Joskus täytyy muistaa katsoa taaksepäin ymmärtääkseen sen, miten pitkälle on jo päässyt”, muistuttaa Häggblom.

Pikkunäppäri starttaa lauantaina klo 12:00.

Lähtölista B-ponit Pikkunäppäri 1600 m.