Hyppää sisältöön

Kaunialan sairaalan kevättempaus – kummihevonen Kiripassi tervehtimässä veteraaneja

Kaunialan sairaalassa järjestettiin perjantaina 12.5. puolustusvoimien aineettoman lahjan antamisen päivä. Päivän kohokohtana Kaunialan kummihevonen Kiripassi ajelutti sairaalan asukkaita. Paikalla oli myös puolustusvoimain päällystöä seurustelemassa ja avustamassa veteraaneja ulkoilussa ja hevosen kyytiin nousemisessa.

Kiripassi-kummihevonen hamuaa Joel Vesalaisen takin helmaa. ”Nyt olisi vuorossa taskusta sokeria. Niin tämä hevonen haluaa, sen kyllä huomaa.” naurahtaa Vesalainen. Jääkäri Vesalaiselle hevoset ovat tuttuja lapsuudenkodista, mutta nykyään hän ei hevosia enää näe. Tänä aurinkoisena iltapäivänä Kiripassi on ajeluttanut kärryillä Kaunialan sairaalan pihaympäristössä Vesalaista ja muita veteraaneja. Hevosta on saanut myös saanut vain taputtaa ja rapsutella. 

IMG_0177_hymy2
Kiripassin ja Joelin kohtaaminen oli täynnä tunnetta ja hymyä. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

Hevonen nosti muistoja mieleen

Irja Komu uskaltautui kärryjen kyytiin ja laskeutuu kärryistä hyvillä mielin alas. ”Muistui ihan vanhat hyvät ajat. Kyydissä tuntuu juuri siltä kuin ennen vanhaan. Meillä oli muutama hevonen kotona lapsena, ihan samannäköisiä olivat kuin tämä hevonen.” Komu kertoo. Sodan aikana Komu oli välittämässä IV-hätään puheluita.¨

IMG_0104_tytöt
Irja  j(oik.)a Helga nousivat Kiripassin kyytiin ja vanhat ajat muistuivat mieleen. Ohjaksissa Petri Johansson. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää


Kummihevoskampanja tuo hevosia lähemmäs ihmisten arkea, hevoset ja ponit mukana tekemässä hyvää


Kiripassi on Kaunialan sairaalan kummihevonen. Kummihevonen on hevonen, joka ilahduttaa kummikohdettaan. Kummikohde voi olla koulu, päiväkoti, vanhainkoti, hoivalaitos, sairaala, urheiluseura tai vaikkapa työyhteisö. Kummihevoset ovat vieneet iloa, lämpöä ja hyvää mieltä sellaisille, jotka muuten jäisivät siitä paitsi.

 

Vuonna 2015 ensimmäistä kertaa toteutettu hanke keräsi 162 kummihevosta kummikohteineen mukaan. Kummihevoskampanja käynnistyi vuoden 2017 alusta ja jatkuu Hevoset Kaivarissa tapahtumaan 21.5.2017 saakka, jossa järjestetään yhteinen kiitostilaisuus kummihevosten taustajoukoille. Kummihevoskampanjaan on nyt ilmoittautunut mukaan 148 hevosta tai ponia taustajoukkoineen. Kummihevoskampanja on Mahdollisuuksien Hevonen nuorisotyön vastuuryhmän hanke. Sen ovat mahdollistaneet raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Suomen Hippos ry, Suomen Ratsastajainliitto ry ja Hevosalan kehittämiskeskus Hippolis ry. Kampanja on osa Suomi 100-juhlavuotta.


Kaunialan sairaalan kummihevonen Kiripassi

Kiripassi on 10-vuotias suomenhevosori, isä on ravikuningas Apassi, emä Kiri-Likka ja emänisä Jeviiri. Kiripassi on kantakirjattu sekä ratsu- että työkantakirjaan ja varsoja sillä on yksitoista kappaletta. Kiripassin lempinimi on Kirppu ja sen säkäkorkeus on 154 cm, luonteeltaan ori on rauhallinen ja luotettava. Kiripassi on yksi rodun monipuolisimmista hevosista, parhaimmillaan ori on niin ratsuna kuin ajohevosenakin, suomenhevosten kenttäratsastuksessa löytyy yksi pronssisija ja yksi hopeasija.

IMG_0227
Kiripassi ja omistaja Petri Nykänen ajeluttamassa Kaaunialan sairaalan asukkaita. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää


IMG_0180_ajo
Kiripassin kyytiin pääsivät kaikki halukkaat. Ajelujen välillä ori pysähtyi ilahduttamaan sairaalan asukkaita. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpäää

 

Mahdollisuuksien hevonen -juhlavuosi 2017 käynnistyi Kummihevonen-kampanjalla

 

Vuonna 2017 juhlitaan 100-vuotiasta Suomea ja suomenhevosen 110-vuotista taivalta. Hevosalan yhteinen Mahdollisuuksien hevonen -projekti on osa juhlavuoden 2017 ohjelmaa. Juhlinnan huipentuma on Hevoset Kaivarissa -päätapahtuma Helsingin Kaivopuistossa 20.-21. toukokuuta.


Osana juhlavuoden ohjelmaa käynnistyi Kummihevonen-kampanja, jossa ravihevoset, ratsut ja ponit ilahduttavat eri-ikäisiä suomalaisia ympäri Suomen. Kummihevoset välittävät iloa kouluille, päiväkodeille, palvelutaloille ja erityisryhmille sekä kirjeitse, videoin ja kuvin että tapaamisissa.

 

 

Lisätietoja:

Suomen Hippos ry

nuorisotoiminnan koordinaattori 

Helena Hyvämäki-Mäenpää,

040 6464 609 

helena.hyvamaki-maenpaa@hippos.fi

www.hippos.fi

www.hippolis.fi/kummihevonen

 

Lisätietoa juhlavuodesta

Nettisivut: http://hippolis.fi/juhlavuosi

Hevoset Kaivarissa: http://hippolis.fi/hevoset_kaivarissa/